Κυριακή, 5 Απριλίου, 2020
More
  Αρχική Συνεντεύξεις Συνέντευξη - Αγαμέμνων Μπάνος

  Συνέντευξη – Αγαμέμνων Μπάνος

  -

  Συνέντευξη – Αγαμέμνων Μπάνος

  Σήμερα στους Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών, η συνεργάτης μας Παρασκευή Παρίσση συνομιλεί με τον συγγραφέα Α. Μπάνο, με αφορμή τη συμμετοχή του στην ανθολογία διηγημάτων «Ονειρικές Αφηγήσεις» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ελκυστής.

  Ρωτάει η Παρασκευή Παρίσση

  Ποιο ήταν το έναυσμα για την ενασχόλησή σας με τον κόσμο της φανταστικής λογοτεχνίας και το αντικείμενο της συγγραφής;

  Συνέντευξη - Αγαμέμνων Μπάνος
  Συνέντευξη – Αγαμέμνων Μπάνος

  Α.ΜΠ. Από μικρό με εξίταραν οι ιστορίες φαντασίας και τις έβρισκα παραδόξως πιο «αληθινές» από τα μυθιστορήματα ρεαλισμού. Θεωρούσα ότι είχαν περισσότερα να με διδάξουν σε σχέση με τον κόσμο. Αυτή η αποστασιοποίηση από την πραγματικότητα και η αίσθηση ότι μπαίνεις σε μια δυστοπία όπου δεν κυριαρχούν έννοιες όπως η τάξη και η λογική αλλά αλλόκοτες καταστάσεις ή μυθολογικά τέρατα, πιστεύω ότι μας βοηθάει να βρεθούμε πρόσωπό με πρόσωπο με το χάος και την αποδιοργάνωση του κόσμου στον οποίο ζούμε.

  Πιστεύετε ότι υπάρχουν άνθρωποι που ακροβατούν ανάμεσα στον κόσμο των θεών και των θνητών; Το όνειρο είναι η πύλη που ενώνει αυτούς τους δυο κόσμους;

  Α.ΜΠ. Οι άνθρωποι ακροβατούν σε κόσμους αληθινούς και ψεύτικους. Πολλοί άνθρωποι, οι συγγραφείς πρώτοι από όλους, λειτουργούν συχνά ως θεοί στον κόσμο που οι ίδιοι έπλασαν με την πένα τους, περιφέρονται εκ του ασφαλούς σε δρόμους που έχουν πάνω τη σφραγίδα τους, συνομιλώντας με ήρωες αποκυήματα της φαντασίας τους. Τα όνειρα είναι επίσης μια πύλη προς νέους κόσμους, που όμως σύντομα λησμονείς. Μέσα σε δευτερόλεπτα αφότου ξυπνήσεις, ο ονειρικός κόσμος ξεθωριάζει και χάνει την αληθοφάνειά του. Στις μέρες μας, πιστεύω ότι υπάρχει μια πιο ισχυρή κοσμική πύλη και είναι τα κοινωνικά δίκτυα. Σου δίνουν την επιλογή να ζεις στον φανταστικό κόσμο της ομορφιάς και της κομψότητας, του ψεύτικου και του λαμπερού. Και στις τρεις περιπτώσεις που ανέφερα, αυτοί οι κόσμοι είναι μια διέξοδος από τον κόσμο των θνητών. Αν όμως μπεις πολύ βαθιά στον φανταστικό κόσμο, εκείνος αρχίζει να αποκτά πιο καθαρή μορφή και μεγαλύτερη υπόσταση. Υπάρχει ο κίνδυνος να παγιδευτείς και να μη βρεις ξανά την πύλη για να επιστρέψεις.

  Οι τύψεις, οι φόβοι, οι εμμονές, πόσο καθορίζουν τα όνειρα; Πόσο και πώς επηρεάζουν τον άνθρωπο;

  Συνέντευξη - Αγαμέμνων Μπάνος
  Συνέντευξη – Αγαμέμνων Μπάνος

  Α.ΜΠ. Και τι θα κάναμε χωρίς τα όνειρα; Όλες οι μελέτες δείχνουν ότι τα όνειρα επιτρέπουν στον εγκέφαλο να μπει σε μια κατάσταση συντήρησης, και σαν πρωτόγονος υπολογιστής να τακτοποιήσει τις σκέψεις μας, να αποκωδικοποιήσει τα προβλήματα και να διαχειριστεί τους φόβους μας. Πάλι εδώ θα κάνω τη σύγκριση με τη συγγραφή, η οποία είναι η μέθοδος του συγγραφέα να αντιμετωπίζει συνθήκες που ίσως δεν είναι σε θέση να διαχειριστεί ο ίδιος. Βάζει, λοιπόν, στη θέση του τους ήρωες, τους εφοδιάζει με τα απαραίτητα εφόδια όπως θάρρος, δύναμη, πιστούς φίλους. Τους βάζει τρικλοποδιές και τους ζητάει να μη δειλιάσουν αλλά να πάρουν ρίσκα, ρίσκα που σπανίως έχουμε το κουράγιο να πάρουμε οι ίδιοι. Αν αναλογιστούμε τις περισσότερες ιστορίες που διαβάζουμε, στο τέλος υπάρχει δικαίωση ή λύτρωση. Ο ήρωας τα καταφέρνει, όχι για να ικανοποιηθεί το κοινό, αλλά για να αποκτήσει ο συγγραφέας ή ο αναγνώστης που ταυτίζεται με τον ήρωα το θάρρος να αντιμετωπίσει παρόμοιες καταστάσεις και να πάρει ρίσκα στη ζωή. Μένει να φανεί αν θα δικαιωθεί.

  Μπορείτε να μας πείτε ποια είναι τα μελλοντικά λογοτεχνικά σας σχέδια και τι να περιμένουν οι αναγνώστες από εδώ και πέρα;

  Α.ΜΠ. Πρόσφατα ολοκλήρωσα το προσχέδιο του πρώτου μου μυθιστορήματος και εργάζομαι (δε θα έλεγα πυρετωδώς) για να το φέρω σε τελική μορφή. Εδώ τον ήρωα δεν τον στοιχειώνει κάποιο όνειρο, αλλά ένα μοιραίο σφάλμα που έκανε μικρός. Καλείται να διαχειριστεί τις τύψεις του, να μην αφήνει το τραγικό λάθος να καθορίζει τη ζωή του, και όταν ο κόσμος του κλονίζεται εκ νέου, να λυτρωθεί, λειτουργώντας αυτή τη φορά με γενναιότητα. Η διαδικασία συγγραφής ενός μυθιστορήματος είναι πιο επίπονη και λιγότερο διασκεδαστική από την αντίστοιχη ενός διηγήματος. Το μυθιστόρημα, θα έλεγα, είναι ένα πόνημα μεγαλεπήβολο και πολύ προσωπικό, ένα κομμάτι του εαυτού σου.

  Κλείνοντας, θα ήθελα να σας ευχηθώ ολόψυχα καλή επιτυχία στην ανθολογία διηγημάτων σας και να συγχαρώ τα ιδρυτικά μέλη αλλά και τους νικητές του διαγωνισμού!

  Σας ευχαριστώ από καρδιάς για την παραχώρηση της συνέντευξης!

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  Προηγούμενο άρθροΝόσος – Φανή Οιχαλιώτη
  Επόμενο άρθροΆγρια Υποταγή – Gena Showalter

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here