Σάββατο, 10 Απριλίου, 2021
More
  Αρχική Συνεντεύξεις Συνέντευξη - Δέσποινα Κανλή

  Συνέντευξη – Δέσποινα Κανλή

  -

  Συνέντευξη – Δέσποινα Κανλή

  Σήμερα στους Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών, φιλοξενούμε τη συγγραφέα Δέσποινα Κανλή, με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου της «Οι τρεις νεράιδες της Ονειρούπολης και το μαγικό φάρμακο», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Φυλάτος. Η εικονογράφηση του βιβλίου είναι της Βιβής Μαρκάτου.

  Ρωτάει η Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Καλησπέρα σας, κυρία Κανλή. Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συνέντευξη που μας παραχωρείτε.

  Δ.Κ. Καλησπέρα, κ. Παπαθανασίου. Σας ευχαριστώ για την επικοινωνία μας και τη συνέντευξη, διότι ο σκοπός του κάθε συγγραφέα είναι να επικοινωνήσει με άλλους ανθρώπους και να μοιραστεί τις σκέψεις και τα συναισθήματά του.

  Το πρώτο σας παραμύθι κυκλοφορεί εδώ και λίγους μήνες από τις εκδόσεις Φυλάτος. Πώς προέκυψε η συγγραφή στη ζωή σας;

  Δ.Κ. Πάντοτε κρατούσα σημειώσεις τύπου ημερολογίου, διανθίζοντάς τες με κοινωνιολογικές και ψυχαναλυτικές παρατηρήσεις. Και έχοντας αγάπη στο “fiction”, λόγω σπουδών όλα αυτά, κάποια στιγμή ως μαμά, μη ευχαριστημένη πολλές φορές από τα παραμύθια που διάβαζα στο παιδί μου, άρχισα να γράφω.

  Το παραμύθι «Οι τρεις νεράιδες της Ονειρούπολης και το μαγικό φάρμακο» έχει διακριθεί στον έκτο διαγωνισμό της Ονειρούπολης Δράμας. Γράφτηκε αποκλειστικά για τον διαγωνισμό ή υπήρχε σε αρχείο του υπολογιστή σας; Ποια ήταν η πηγή έμπνευσης για το συγκεκριμένο παραμύθι;

  Δ.Κ. Το παραμύθι “Οι τρεις Νεράιδες της Ονειρούπολης και το μαγικό φάρμακο” το έγραψα για τον εν λόγω διαγωνισμό, διότι η πόλη και τα θέματά της μου είναι όλα πολύ γνώριμα, λόγω κοντινής καταγωγής και εμπειριών από επισκέψεις και από ένα μικρό διάστημα εργασίας μου εκεί. Και είναι όλα αλήθεια: ο “μαγικός Κήπος” με τις πηγές από όπου έρχονται όλα τα καλά και φυσικά και τα μωρά -σύμφωνα με τον μύθο της πόλης-, οι καλόκαρδοι άνθρωποι και η μετέπειτα αλλοτρίωσή τους με τα αυτοκίνητα και την εντατικοποίηση της ζωής τους.

  «Καλή η δουλειά αλλά η ζωή θέλει και το όνειρο» γράφετε σε κάποιο σημείο του βιβλίου. Συμφωνώ απόλυτα μαζί σας. Τι μηνύματα θέλετε να περάσετε στους αναγνώστες σας μικρούς και μεγάλους;

  Συνέντευξη - Δέσποινα Κανλή
  Συνέντευξη – Δέσποινα Κανλή

  Δ.Κ. Το μήνυμα “καλή η δουλειά αλλά η ζωή θέλει και το όνειρο” το εμπνεύστηκα από εμένα την ίδια ως εργαζόμενη, αλλά και από τους συνανθρώπους μου. Ο άνθρωπος χρειάζεται ισορροπίες, που τις βρίσκει σε αγαπημένες ασχολίες. Τότε νιώθει πιο γεμάτος εσωτερικά και αυτό το εκπέμπει στους γύρω του και αρχικά στα παιδιά του.

  Τα μηνύματα του παραμυθιού είναι αρχικά η αγάπη, η καλοσύνη και η ελπίδα, και δευτερευόντως η επιστροφή κοντά στη φύση και επίσης η συνεργασία και η επικοινωνία σε κοινούς σκοπούς και στόχους. Και εδώ τα παιδιά και όλοι οι κάτοικοι της πόλης τα βρίσκουν αυτά στην προετοιμασία της πιο όμορφης γιορτής του χρόνου.

  Από τις μέχρι τώρα παρουσιάσεις του βιβλίου σας, ποιες είναι οι αντιδράσεις των παιδιών;

  Δ.Κ. Οι αντιδράσεις των παιδιών είναι πολύ όμορφες, διότι το παραμύθι έχει ωραίες εικόνες για περιγραφή και ζωγραφική, ιστορία για δραματοποίησή του, περιεχόμενο για συζήτηση, π.χ. για τα συναισθήματα και τις δραστηριότητες μέσα στη φύση, για τα όνειρα του ύπνου αλλά και τα όνειρα που κάνουμε με μάτια ανοιχτά, και ακόμα για τα αποτελέσματα της συνεργασίας μας σε κοινούς σκοπούς.

  Τα τελευταία χρόνια εκδίδονται πολλά παιδικά βιβλία χωρίς να είναι όλα κατάλληλα για τα παιδιά. Τι στοιχεία θεωρείτε πως πρέπει να έχει ένα καλό παιδικό βιβλίο;

  Δ.Κ. Θεωρώ ότι ένα βιβλίο για να είναι καλό πρέπει αρχικά να βασίζεται στην απλή λογική -ακόμη και στα υπερβατικά του στοιχεία- και έπειτα στο αίσθημα της δικαιοσύνης που είναι πολύ ανεπτυγμένο στα παιδιά. Και φυσικά να έχει όμορφα συναισθήματα, γιατί αυτή είναι η ουσία της λογοτεχνίας.

  Αυτή την περίοδο υπάρχουν νέοι ήρωες που σας βασανίζουν γλυκά και περιμένουν υπομονετικά να πάρουν σάρκα και οστά;

  Δ.Κ. Πράγματι, αυτό το διάστημα είναι έτοιμο το επόμενο παραμύθι μου και επίσης η θεατρική του διασκευή για νεανική σκηνή. Είναι μια κωμική ιστορία με πολύ γέλιο που έχει θέμα την τύχη και τη δουλειά. Και πάλι από τις εκδόσεις Φυλάτος.

  Λίγο πριν ολοκληρώσουμε τη συνέντευξη, θα θέλατε να πείτε κάτι στους αναγνώστες μας;

  Δ.Κ. Προτρέπω τους αναγνώστες να διαβάζουν μαζί με τα παιδιά τους πολλά και ωραία παραμύθια, με περιεχόμενο και φαντασία. Ειδικά το βράδυ, ναι στα φιλοσοφημένα παραμύθια και όχι στο placebo ή σε άλλα υποκατάστατα.

  Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας και σας εύχομαι καλή δημιουργική συνέχεια.

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here