Σήμερα στους Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών, φιλοξενούμε τη συγγραφέα Ειρήνη Δερμιτζάκη, με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου της «Το δώρο του παππού» από τις εκδόσεις Διάπλαση.
Συνέντευξη
Ρωτάει η Αγγελίνα Παπαθανασίου
Καλησπέρα, ευχαριστούμε πολύ για τη συνέντευξη που μας παραχωρείτε. Πρόσφατα κυκλοφόρησε το βιβλίο σας «Το δώρο του παππού» από τις εκδόσεις Διάπλαση. Είναι το πρώτο σας βιβλίο για παιδιά. Ποια ήταν η πηγή έμπνευσης για να γεννηθεί η ιστορία της Κάρμεν;
EΙ.Δ. Ο μηχανισμός Αντικυθήρων και το δέος που νιώθω μπροστά στους αρχαίους πολιτισμούς και όσα σπουδαία είχαν δημιουργήσει. Από αρχιτεκτονικά αριστουργήματα, μέχρι το θέατρο, τα επιτεύγματα στην ιατρική κ.λπ. Έτσι ήρθε η ιδέα για ένα κορίτσι που ταξιδεύει σε άλλες εποχές για να μάθει τις σπουδαίες εφευρέσεις του παρελθόντος. Ήθελα η ηρωίδα να είναι κορίτσι που λατρεύει την περιπέτεια και τα ταξίδια γιατί πολλά κορίτσια παίζουν παιχνίδια περιπέτειας και δεν ταυτίζονται απαραίτητα με πριγκίπισσες και νεράιδες. Κι εγώ ήμουν ένα τέτοιο κορίτσι που έπαιζα μέσα στα δέντρα, φτιάχνοντας μυστικά καταφύγια και βέβαια λάτρευα τα playmobil ενώ βαριόμουν απίστευτα τις μπάρμπι.
Μιλήστε μας λίγο για τη συνεργασία σας με την εικονογράφο του βιβλίου, Πέρσα Ζαχαριά.
ΕΙ.Δ. Ήταν μια πολύ άνετη συνεργασία. Η Πέρσα έχει μια ιδιαίτερη αισθητική και πάντα δημιουργεί ατμοσφαιρικές εικόνες για τα βιβλία τα οποία εικονογραφεί. Η επιτυχία ενός παιδικού βιβλίου εξαρτάται πολύ από τη «συνομιλία» εικόνων και κειμένου. Ελπίζω και εμείς με τη συνεργασία μας με την Πέρσα να το καταφέραμε αυτό.
Τι στοιχεία κατά τη γνώμη σας πρέπει να διαθέτει ένα καλό βιβλίο για να προσελκύσει τα παιδιά;
ΕΙ.Δ. Πρόσφατα έκανα ένα σεμινάριο δημιουργικής γραφής με παιδιά στη Θεσσαλονίκη. Τα παιδιά τρελαίνονται να γράφουν ιστορίες για περιπέτειες σε ορφανοτροφεία, για καμηλοπαρδάλεις φαντάσματα, μύξες, μιλκσέικ από χυμό πιγκουίνου, ρομπότ κάβουρες με σπαθιά αντί για δαγκάνες κ.λπ. Νιώθω πως εμείς οι ενήλικες συγγραφείς πρέπει να αφήσουμε πιο ελεύθερη τη φαντασία μας για να φτάσουμε στο επίπεδο των παιδιών. Η ενηλικίωση μας έχει καταστρέψει τη φαντασία. Επίσης, τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει μάστιγα τα διδακτικά βιβλία ή βιβλία που πρέπει να κρύβουν βαθιά νοήματα ή να μιλάνε για θέματα συγκεκριμένα στα παιδιά, όπως το πένθος, ο θυμός κ.ά. Ξεχνάμε ότι το διάβασμα είναι πάνω από όλα απόλαυση. Η ευκαιρία μας να χαθούμε στον μαγικό κόσμο που έφτιαξε ο συγγραφέας. «Το Δώρο του παππού» είναι ένα βιβλίο που συνδυάζει την ιστορική γνώση με την περιπέτεια και προσπάθησα πάρα πολύ να μη γίνει διδακτικό, αλλά να είναι ένα βιβλίο με δράση και πλοκή, για ένα κορίτσι που δυσκολεύεται στα μαθήματα, που έχει πιο κοντινή σχέση με τον παππού από ό,τι με τους γονείς και που παρεμπιπτόντως σε ξεναγεί και στους αρχαίους χρόνους.
Διαβάστε την άποψή μας για το βιβλίο: Το δώρο του παππού
Έχουν προγραμματιστεί παρουσιάσεις σε σχολεία ή βιβλιοπωλεία το επόμενο χρονικό διάστημα για να γνωρίσουν τα παιδιά την ηρωίδα σας;
ΕΙ.Δ. Αυτήν την περίοδο οργανώνουμε τις παρουσιάσεις σε σχολεία και βιβλιοπωλεία. Οπότε όποιο σχολείο ή βιβλιοπωλείο ενδιαφέρεται, μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μου στο email μου info@riraki.com.
Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε μια τεράστια εκδοτική παραγωγή στη χώρα μας σε σχέση με το μικρό αναγνωστικό κοινό. Είστε αισιόδοξη για το μέλλον του βιβλίου;
ΕΙ.Δ. Είμαι, αν και ξέρω ότι τα πράγματα είναι δύσκολα στο εκδοτικό τοπίο. Ακόμα και στο παιδικό βιβλίο, ειδικά στα βιβλία που αφορούν στις ηλικίες 7+ όπως το δικό μου. Η εικόνα που έχω από τον εκδοτικό χώρο είναι ότι όσο τα παιδιά μεγαλώνουν τόσο λιγότερο διαβάζουν.
Αυτή την περίοδο υπάρχουν νέοι ήρωες που σας βασανίζουν γλυκά περιμένοντας να πάρουν σάρκα και οστά;
ΕΙ.Δ. Μου έχει πάρει τα αυτιά ο Αγριοφωνάρας. Ένας πάρα πάρα πολύ στριμμένος και γκρινιάρης τύπος που σιχαίνεται τα Χριστούγεννα. Πρωταγωνιστεί στο θεατρικό έργο «Ο Αγριοφωνάρας και τα Κάλαντα» που έγραψα για την Ομάδα Θεάτρου Ανεμόμυλοι και θα παρουσιαστεί στα σχολεία κατά τη διάρκεια των γιορτών.
Λίγο πριν ολοκληρώσουμε τη συνέντευξη, θα θέλατε να πείτε κάτι στους αναγνώστες μας;
ΕΙ.Δ. Να συνεχίσουν να διαβάζουν. Αν δεν τους αρέσει το διάβασμα, ίσως να είναι επειδή δεν βρήκαν ακόμη το βιβλίο που τους ταιριάζει.
Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας. Καλή δημιουργική συνέχεια.
Επεξεργασία κεντρικής φωτογραφίας: Νεκταρία Βαρσαμή-Πουλτσίδη
Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα