Τρίτη, 2 Ιουνίου, 2020
More
  Αρχική Συνεντεύξεις Συνέντευξη - Ελισάβετ Κουκουμάκα

  Συνέντευξη – Ελισάβετ Κουκουμάκα

  -

  Συνέντευξη – Ελισάβετ Κουκουμάκα

  Σήμερα στους Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών, φιλοξενούμε την εκπαιδευτικό και συγγραφέα Ελισάβετ Κουκουμάκα, με αφορμή την κυκλοφορία του νέου της εφηβικού βιβλίου «Πνοές από μελάνι» από τις εκδόσεις Γράφημα.

  Ρωτάει η Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Συνέντευξη

  Καλησπέρα σας. Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συνέντευξη που μας παραχωρείτε. Πριν λίγο καιρό, κυκλοφόρησε το δεύτερο βιβλίο σας. Πώς προέκυψε η συγγραφή στη ζωή σας και ποια ήταν η αφορμή για να γεννηθεί το νέο σας βιβλίο;

  Ε.Κ. Καλησπέρα και σε εσάς και ευχαριστώ για τη φιλοξενία. Η συγγραφή δεν ήταν το όνειρό μου από παιδί, ούτε καν μου είχε περάσει ποτέ από το μυαλό. Για την ακρίβεια, αν και ήμουν πολύ καλή μαθήτρια, αντιμετώπιζα μεγάλες δυσκολίες στο μάθημα της έκθεσης. Όμως, αυτό δεν στάθηκε ικανό να περιορίσει τους ορίζοντές μου, καθώς ποτέ δεν βάζω φραγμούς στα θέλω μου. Η συγγραφή μπήκε στη ζωή μου τελείως φυσικά, σαν προέκταση της εκπαιδευτικής μου δραστηριότητας. Τόσο στο πρώτο μου βιβλίο όσο και στο δεύτερο, η καθημερινή επαφή με τους μαθητές μου και όλη η σχολική πραγματικότητα μου έδωσαν το εναρκτήριο λάκτισμα ώστε να πάρουν σάρκα και οστά οι ήρωές μου και οι ιστορίες που έχουν να μας διηγηθούν. Για την ακρίβεια, η ιδέα του βιβλίου «Πνοές από μελάνι» γεννήθηκε όταν υπηρετούσα στο 2ο δημοτικό σχολείο Θέρμης και ζήτησα να ανακαινίσω και να οργανώσω μια παλιά σχολική βιβλιοθήκη.

  Συνέντευξη - Ελισάβετ ΚουκουμάκαΟφείλω να ομολογήσω ότι το βιβλίο σας μου άρεσε πολύ. Είναι ευφάνταστο και φανερώνει τη μεγάλη σας αγάπη για τα βιβλία. Υπάρχουν στοιχεία του χαρακτήρα σας στην Κλαίρη, την πρωταγωνίστρια της ιστορίας;

  Ε.Κ. Πολλά! Αντιπροσωπεύει αυτό που είμαι ή που θα ήθελα να ήμουν. Ζει, σκέφτεται και πράττει όπως πιθανά να έκανα κι εγώ σε ανάλογες καταστάσεις. Αγαπά τα βιβλία και δεν διστάζει να μπει στον κόσμο τους. Κυνηγάει τα όνειρά της, προστατεύει ό,τι αγαπά, αγωνίζεται και έρχεται αντιμέτωπη με φόβους όμοιους με τους δικούς μου ως έφηβη και ως ενήλικη.

  Τι στοιχεία κατά τη γνώμη σας θα πρέπει να έχει ένα καλό παιδικό βιβλίο;

  Ε.Κ. Κάθε βιβλίο κρύβει μέσα του μια μοναδική δύναμη. Μοιάζει με μια μαγική πορτούλα στα χέρια του αναγνώστη την οποία μπορεί όποτε ο ίδιος το θελήσει να ανοίξει και περιπλανηθεί σε μονοπάτια άλλων κόσμων. Ένα καλό παιδικό βιβλίο θα πρέπει να έχει τόσα μονοπάτια όσα χρειάζεται ο αναγνώστης ώστε να δει και να αισθανθεί ό,τι αγγίζει την ψυχή του. Διαβάζοντας κάθε παιδί το ίδιο βιβλίο θα πρέπει να μπορεί να ταυτιστεί με τον ήρωα και να μοιραστεί τα μάτια του και τη φωνή του, τις σκέψεις και τα συναισθήματά του, βρίσκοντας απαντήσεις στις δικές του αναζητήσεις.

  Ποιοι είναι οι πρώτοι αναγνώστες των κειμένων σας πριν αυτά διαβούν την πόρτα ενός εκδοτικού οίκου;

  Ε.Κ. Είναι άτομα που αγαπώ και εκτιμώ για την προσωπικότητά τους αλλά και την επαγγελματική τους πορεία. Άτομα που θα μου πουν την αλήθεια σε κάθε περίπτωση. Το «Πνοές από μελάνι» το διάβασε πρώτα ο αδερφός μου Κώστας Κουκουμάκας –δημοσιογράφος– και η Όλγα Σεχίδου – εκπαιδευτικός και συγγραφέας.

  Ως νέα συγγραφέας συναντήσατε δυσκολίες μέχρι να κρατήσετε στα χέρια τα βιβλία σας; Τι θα λέγατε σε νέους συγγραφείς που ενδεχομένως έχουν απογοητευτεί από τις αρνητικές απαντήσεις των εκδοτικών;

  Ε.Κ. Ο δρόμος του συγγραφέα είναι δύσκολος σε δύσκολους καιρούς. Κρύβει απογοητεύσεις και μεγάλες αναμονές. Παρ’ όλα αυτά, όταν κάτι είναι καλό, αργά ή γρήγορα θα βρει τον δρόμο του και τη θέση που του αξίζει. Ευτυχώς και στα δύο βιβλία μου στάθηκα τυχερή και βρήκαν εύκολα μια θέση στα ράφια των βιβλιοπωλείων. Ειδικά στη δεύτερη συνεργασία μου με τον εκδοτικό οίκο Γράφημα, όλα κύλησαν πολύ γρήγορα και ομαλά και το αποτέλεσμα ήταν καλύτερο από αυτό που φανταζόμουν.

  Αυτή την περίοδο υπάρχουν νέοι ήρωες που σας βασανίζουν γλυκά και περιμένουν υπομονετικά να πάρουν σάρκα και οστά;

  Ε.Κ. Η αλήθεια είναι πως από τότε που γράφτηκε η τελευταία σειρά στο «Πνοές από μελάνι», η Κλαίρη, η ηρωίδα μου, δεν με αφήνει να βάλω τελεία. Καθώς μεγαλώνει, εξελίσσεται και γνωρίζει περισσότερα για τον εαυτό της και τις δυνάμεις της, ζητάει να βρει και πάλι την πνοή της στο μελάνι μου…

  Λίγο πριν ολοκληρώσουμε τη συνέντευξη, θα θέλατε να πείτε κάτι στους αναγνώστες μας;

  Ε.Κ. Συνεχίστε να διαβάζετε! Τα βιβλία είναι η ελπίδα στα χέρια των παιδιών μας, που θα αλλάξουν τον κόσμο!

  Σας ευχαριστούμε πολύ για τον χρόνο σας και σας εύχομαι καλή δημιουργική συνέχεια.

  Ε.Κ. Κι εγώ ευχαριστώ πολύ!

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here