Παρασκευή, 27 Αυγούστου, 2021
More
  ΑρχικήΣυνεντεύξειςΣυνέντευξη - Κωνσταντίνος Καλέμης

  Συνέντευξη – Κωνσταντίνος Καλέμης

  -

  Συνέντευξη – Κωνσταντίνος Καλέμης

  Σήμερα στους Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών, φιλοξενούμε τον Κωνσταντίνο Καλέμη, με αφορμή την κυκλοφορία της ποιητικής του συλλογής «Ώρες κοινής ησυχίας» από τις εκδόσεις Οσελότος.

  Ρωτάει η Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Συνέντευξη

  Καλησπέρα σας, κύριε Καλέμη. Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συνέντευξη που μας παραχωρείτε.
  Πριν λίγο καιρό κυκλοφόρησε η πρώτη σας ποιητική συλλογή. Ποια ήταν η αφορμή για να ξεκινήσετε την ενασχόλησή σας με την ποίηση; Γιατί ποίηση και όχι πεζογραφία;

  Συνέντευξη - Κωνσταντίνος Καλέμης
  Συνέντευξη – Κωνσταντίνος Καλέμης

  Κ.Κ. Αρχικά, ήθελα να σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση και για το ότι είστε δίπλα στους νέους δημιουργούς. Αφορμή δεν θυμάμαι συγκεκριμένα, αλλά αυτό που θυμάμαι είναι ότι πάντοτε όταν κάτι με «έκαιγε» μέσα μου, έπαιρνα χαρτί και μολύβι και δημιουργούσα. Πάντοτε ηρεμούσα μετά το γράψιμο και αισθανόμουν πιο ανάλαφρος και χαρούμενος.

  Η ποίηση προσφέρει ελευθερία. Απόλυτη ελευθερία. Δεν χρειάζεται εξηγήσεις. Είναι μια ωραία πρόσκληση στον αναγνώστη να εξερευνήσει μόνος του και να βρει τις δικές του εξηγήσεις δίχως να χρειαστεί να διαβάσει την επόμενη σελίδα για να βρει εξηγήσεις. Η πεζογραφία σε βάζει στο βαγόνι και σου υποδεικνύει το ταξίδι. Η ποίηση από την άλλη, σε πετάει στο σκοτάδι, σου δίνει τον φακό, αλλά δεν σου δείχνει την έξοδο.

  Είστε από τους ποιητές που κρατούν σημειώσεις, γράφουν συνεχώς σε κάποιο μπλοκ σκέψεις; 

  Κ.Κ. Είμαι από τους ποιητές που γράφω κυρίως όταν έχω έμπνευση. Τα περισσότερα από τα ποιήματά μου έχουν γραφτεί εντός ολίγων λεπτών. Ελάχιστες φορές έχω κρατήσει σημειώσεις, διότι βρισκόμουν σε μέρος που δεν μπορούσα να κάτσω και να γράψω.

  Συναντήσατε δυσκολίες στην αναζήτηση εκδοτικής στέγης ως νέος δημιουργός;

  Κ.Κ. Στην αναζήτηση της εκδοτικής στέγης συνάντησα αρκετές δυσκολίες, αλλά στο τέλος βρήκα τον κατάλληλο εκδότη. Ενώ όλες οι απαντήσεις ήταν θετικές, οι προτάσεις των εκδοτικών οίκων εμπεριείχαν υπέρογκα ποσά συγκαταβολής από τον δημιουργό. Δεν ένιωθαν σεβασμό προς τα γράμματα ή την τέχνη, ήθελαν απλά να πάρουν το ποσό και να προχωρήσουν. 

  Στο ποίημα που έδωσε και τον τίτλο στη συλλογή σας, δίνετε μέσα σε λίγες λέξεις την εικόνα της σύγχρονης κοινωνίας. Πιστεύετε ότι δεν ξέρουμε πια να ζήσουμε; Μας καθοδηγούν επίπλαστες ανάγκες;

  Κ.Κ. Πιστεύω ότι έχουμε χάσει το μέτρο. Είμαστε η γενιά της άμεσης ικανοποίησης. Αν δεν κερδίσουμε τη δουλειά των ονείρων μας άμεσα, τον σύντροφο της ζωής μας, το γρηγορότερο αμάξι, το εύκολο χρήμα, τότε αμέσως παραιτούμαστε. Είμαστε η γενιά της σύγκρισης. Συγκρίνουμε τα πάντα με τους γύρω μας, με αποτέλεσμα να είμαστε διαρκώς δυστυχισμένοι. Είμαστε η γενιά της αναβλητικότητας, αναβάλλουμε τις υποχρεώσεις μας για δυο περισσότερα επεισόδια στο Νέτφλιξ, με αποτέλεσμα οι υποχρεώσεις να συσσωρεύονται και μαζί με αυτές και το άγχος. Είμαστε η γενιά της καλοπέρασης, τα θέλουμε όλα έτοιμα και εύκολα.

  Ένα ποίημα που με άγγιξε πολύ είναι το «Άνθρωπε». Ένα ποίημα που λέει αλήθειες και δίνει τροφή για σκέψη. Είναι ο σημερινός άνθρωπος φοβισμένος, δειλός και αναβλητικός; Θεωρείτε ότι το σκοτάδι κυριαρχεί σήμερα; Δεν υπάρχει φως; Δεν το αναζητούμε;

  Κ.Κ. Πιστεύω ότι φως υπάρχει, αλλά εμείς εθελοτυφλούμε και κοιτάμε προς την αντίθετη κατεύθυνση. Δεν προσπαθούμε να κάνουμε τις ζωές μας καλύτερες αλλά φορτώνουμε τις ευθύνες μας σε τρίτους: άλλοτε τους γονείς μας, άλλοτε το κράτος, άλλοτε τις περιστάσεις. Δεν κυνηγάμε τίποτα πλέον και κουραζόμαστε με το παραμικρό.

  Υπάρχουν σκέψεις για κάποια παρουσίαση του βιβλίου σας; Ποια είναι τα επόμενα συγγραφικά σας σχέδια;

  Κ.Κ. Έγινε η διαδικτυακή παρουσίαση του βιβλίου. Μόλις επανέλθει η κανονικότητα, θα επιδιώξω και μια παρουσίαση σε φυσικό χώρο. Όσον αφορά τα επόμενα συγγραφικά μου σχέδια, μπορώ να πω ότι διανύω μια από τις πιο δημιουργικές περιόδους και γράφω συνέχεια. Ευελπιστώ στο μέλλον να ετοιμάσω και άλλη συλλογή.

  Λίγο πριν ολοκληρώσουμε τη συνέντευξη, θα θέλατε να πείτε κάτι στους αναγνώστες μας;

  Κ.Κ. Στους αναγνώστες σας θα ήθελα να πω να συνεχίζουν να στηρίζουν τους νέους δημιουργούς, και κυρίως την ποίηση, που έχει παραμεληθεί εντελώς. Ευχαριστώ πολύ για τη φιλοξενία.

  Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας και σας εύχομαι να είναι καλοτάξιδη η ποιητική σας συλλογή.

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here