Στη σημερινή συνέντευξη στους Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών φιλοξενούμε τον συγγραφέα Μάριο Φούσκα, με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου του «Όνειρα Μέσα Σε Όνειρα» από τις εκδόσεις Γραφή.
Συνέντευξη
Ρωτάει η Αγγελίνα Παπαθανασίου
Καλησπέρα. Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συνέντευξη που μας παραχωρείτε. Μετά από τη συμμετοχή σας στη συλλογή διηγημάτων «Σαν βγω απ’ αυτή τη φυλακή», πρόσφατα κυκλοφόρησε το πρώτο σας βιβλίο, με τίτλο «Όνειρα Μέσα Σε Όνειρα», από τις εκδόσεις Γραφή. Πώς προέκυψε η συγγραφή στη ζωή σας; Ήρθε τυχαία ή ήταν όνειρο ζωής που έγινε πραγματικότητα;
Μ.Φ. Καλησπέρα σας. Κατ’ αρχάς, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τη φιλοξενία. Απαντώντας στην ερώτησή σας, θα έλεγα ότι η συγγραφή προέκυψε μάλλον τυχαία, στη διάρκεια της πανδημίας. Αφορμή για να ξεκινήσω ήταν μια μικρή ιστορία που έγραψε η κόρη μου, την οποία και μου έδωσε να διαβάσω. Από εκείνη τη μέρα, η ιδέα της συγγραφής άρχισε να γίνεται έμμονη ιδέα. Και μπορεί να είχα πάντα στενή επαφή με τη λογοτεχνία ως αναγνώστης, ωστόσο ήταν η πρώτη μου απόπειρα να γράψω κάποιο κείμενο. Το πρώτο κείμενο ήταν η «Σκιά» και ακολούθησαν άλλα είκοσι τέσσερα κείμενα μέχρι σήμερα.
Ποια ήταν η πηγή έμπνευσης για να γεννηθούν οι ήρωές σας και οι ιστορίες που μας αφηγείστε; Σας επηρέασε η πανδημία και ο εγκλεισμός μας;
Μ.Φ. Ξεκινώντας από το δεύτερο ερώτημα, προφανώς και επηρεάστηκα από την πανδημία και τον εγκλεισμό, καθώς τα διηγήματα γεννήθηκαν μέσα στις ιδιαίτερες αυτές συνθήκες που βιώσαμε όλοι μας. Τα περισσότερα διηγήματα έχουν σκοτεινό, ακόμα και δυστοπικό σε κάποιες περιπτώσεις ύφος. Ωστόσο, η ελπίδα της αφύπνισης δεν απουσιάζει – ένα αχνό φως που προσπαθεί να δυναμώσει.
Πηγή έμπνευσης η ίδια η ζωή. Μέσα στα διηγήματα θα βρουν οι αναγνώστες εικόνες από τα ταξίδια μου. Υπαρξιακές αγωνίες και αναζητήσεις που στοιχειώνουν τα όνειρά μου. Στιγμιότυπα από τη βουτιά που επιχειρώ προς τα μέσα. Από αυτήν την άποψη, η συλλογή έχει έντονα βιογραφικό χαρακτήρα.
Διαβάστε την άποψή μας για το βιβλίο: Όνειρα Μέσα Σε Όνειρα
Υπάρχουν αγαπημένοι συγγραφείς που ενδεχομένως έχουν επηρεάσει τον τρόπο γραφής σας;
Μ.Φ. Θα ήθελα να αναφέρω τους αγαπημένους μου συγγραφείς που προφανώς, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, με έχουν επηρεάσει: Έσσε, Καμύ, Ναμπόκοφ, Κάφκα, Σαμαράκης.
Η γραφή είναι μινιμαλιστική, σχεδόν γυμνή, απαλλαγμένη από περιττές φιοριτούρες και στολισμούς, φωτίζοντας έτσι την ουσία του κειμένου. Από την άποψη αυτή, θα έλεγα ότι είναι ορατή η επίδραση στον τρόπο γραφής από τους δυο τελευταίους.
Μέχρι στιγμής έχετε ασχοληθεί με τη μικρή φόρμα. Με ποιο άλλο λογοτεχνικό είδος θα θέλατε να ασχοληθείτε στο μέλλον;
Μ.Φ. Προς το παρόν, θεωρώ ότι τα κείμενα μικρής φόρμας ταιριάζουν απόλυτα στον τρόπο που θέλω να εκφραστώ. Ως εκ τούτου, σκοπεύω να συνεχίσω με αυτό το είδος το επόμενο διάστημα, χωρίς ωστόσο να αποκλείω και μια διαφοροποίηση στο μέλλον, π.χ. ένα μυθιστόρημα ή μια συλλογή ποιημάτων.
Έχουν προγραμματιστεί παρουσιάσεις του βιβλίου σας μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα;
Μ.Φ. Απομένουν οι λεπτομέρειες για να οριστικοποιηθεί η πρώτη παρουσίαση στην Αθήνα, σε έναν χώρο που για μένα έχει ιδιαίτερη σημασία. Χρονικά θα το τοποθετούσα στις αρχές Απριλίου. Ωστόσο, θα είμαι σε θέση να ανακοινώσω τις λεπτομέρειες τις επόμενες ημέρες.
Παράλληλα, είμαι σε επικοινωνία με τις Εκδόσεις Γραφή ώστε να αποφασίσουμε για επιπλέον παρουσιάσεις.
Αυτή την περίοδο υπάρχουν νέοι ήρωες που σας βασανίζουν γλυκά περιμένοντας υπομονετικά να πάρουν σάρκα και οστά;
Μ.Φ. Όπως προανέφερα, έχω ολοκληρώσει συνολικά είκοσι πέντε κείμενα μέχρι σήμερα. Τα δεκατρία έχουν συμπεριληφθεί στη συλλογή που μόλις κυκλοφόρησε. Επομένως, υπάρχει ήδη γραμμένο υλικό που μπορεί να αποτελέσει τη βάση για μια μελλοντική κυκλοφορία. Τα αδημοσίευτα κείμενα διαφοροποιούνται όσον αφορά τη γραφή, που είναι πλέον πιο λυρική και μελαγχολική, αποπνέοντας παράλληλα ένα έντονο αίσθημα πικρίας για τον σύγχρονο άνθρωπο.
Λίγο πριν ολοκληρώσουμε τη συνέντευξη, θα θέλατε να μοιραστείτε κάτι με τους αναγνώστες μας;
Μ.Φ. Κατ’ αρχάς, θα ήθελα να ευχαριστήσω προκαταβολικά τους αναγνώστες σας για τον χρόνο που θα διαθέσουν για την ανάγνωση αυτής της συνέντευξης και ίσως και του βιβλίου μου. Παράλληλα, θα ήθελα να τους μεταφέρω ένα πολύτιμο μήνυμα, αυτό της αγάπης για τη λογοτεχνία. Στο δεύτερο διήγημα που συμπεριλαμβάνεται στη συλλογή και έχει τον τίτλο «Ψίθυροι», η αφύπνιση του ήρωα προκαλείται από ένα κλασικό βιβλίο. Ας διαβάζουμε λοιπόν περισσότερο, είτε αναζητούμε ένα καταφύγιο και μια απόδραση από τη σκληρή πραγματικότητα είτε αναζητούμε την αφύπνιση και ένα μοναδικό ταξίδι προς το πεπρωμένο μας.
Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω και εσάς προσωπικά για τον χώρο που μου δώσατε να μιλήσω για το πρώτο μου βιβλίο.
Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας. Καλή συνέχεια.
Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα