Σήμερα, στους Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών, φιλοξενούμε τη συγγραφέα και επιμελήτρια Νατάσα Γκουτζικίδου με αφορμή την κυκλοφορία της σειράς «Οικογένεια Άλφα Βήτα» από τις Εκδόσεις Συμμετρία. Η σειρά αυτή βιβλίων βασίζεται σε μια δική της ιδέα.
Συνέντευξη
Ρωτάει η Αγγελίνα Παπαθανασίου
Καλησπέρα, κυρία Γκουτζικίδου. Ευχαριστούμε πολύ για τη συνέντευξη που μας παραχωρείτε.
Από τις Εκδόσεις Συμμετρία κυκλοφορεί μια νέα σειρά βιβλίων που απευθύνεται σε παιδιά και βασίζεται σε δική σας ιδέα. Θέλετε να μας πείτε λίγα λόγια για την «Οικογένεια Άλφα Βήτα»;
Ν.Γκ.: Η «Οικογένεια Άλφα Βήτα» είναι μια ιδέα που γεννήθηκε πριν από περίπου ένα χρόνο και βρήκε πρόσφορο έδαφος όταν τη μοιράστηκα με τη Μαρίνα (Φραγκεσκίδου). Σκοπός μας είναι η ελληνική γλώσσα, με τις ομορφιές αλλά και τις δυσκολίες της, να γίνει κτήμα των παιδιών μέσα από τη διασκέδαση. Γι’ αυτό και τα γράμματα της αλφαβήτας αποκτούν χαρακτηριστικά, ιδιότητες και το καθένα ζει τη δική του ξεχωριστή περιπέτεια. Σε κάθε γράμμα κυριαρχούν λέξεις που ξεκινούν με αυτό. Έτσι, ο κύριος Βήτα είναι βιβλιοπώλης και ασχολείται με τα βιβλία του, η κυρία Άλφα αστροναύτης, ο κύριος Ωμέγα ωκεανογράφος κλπ.
Μέχρι στιγμής κυκλοφορούν πέντε βιβλία. Άκρως απολαυστικά, διαθέτουν φαντασία και χιούμορ. Εκτός από εσάς, τη Μαρίνα Φραγκεσκίδου και τη Βασιλική Μουργελά, ποιοι άλλοι συγγραφείς θα «εισχωρήσουν» στην Οικογένεια Άλφα Βήτα;
Ν.Γκ.: Η σειρά θα συνεχιστεί από τη Μαρίνα και εμένα. Είναι κάτι που μας διασκεδάζει και μας εμπνέει, όπως ελπίζουμε να συμβαίνει και με τους μικρούς μας φίλους. Είμαι πραγματικά χαρούμενη που η Μαρίνα και οι Eκδόσεις Συμμετρία αγκάλιασαν εξαρχής και με τόση θέρμη αυτή τη σειρά, ώστε κάθε λίγο να βλέπουμε τη «γέννηση» ενός νέου γράμματος.
Διαβάστε την άποψή μας για το βιβλίο: Οικογένεια Άλφα Βήτα
Έχετε γράψει βιβλία για ενήλικες αλλά και για παιδιά. Τι χαρακτηριστικά πρέπει να διαθέτει ένα καλό παιδικό βιβλίο για να κεντρίσει το ενδιαφέρον των μικρών αναγνωστών;
Ν.Γκ.: Νομίζω ότι τα παιδιά, αν έχουν ανάγκη περισσότερο από κάτι, αυτό είναι το γέλιο. Διαβάζουν πρωταρχικά για να διασκεδάσουν, να περάσουν όμορφα. Όλα τα υπόλοιπα στοιχεία, όπως το να περάσουμε κάποια ιδέα, να διδάξουμε κάτι, είναι στοιχεία που εμείς οι ενήλικοι αναζητούμε στις σελίδες των βιβλίων για τα παιδιά μας. Προφανώς αυτό δεν είναι κακό. Όμως, το κριτήριο των μικρών αναγνωστών είναι διαφορετικό από το δικό μας.
Τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας παρατηρούμε μια «τεράστια» εκδοτική παραγωγή, δυσανάλογη με το μικρό αναγνωστικό κοινό. Σχεδόν όλοι γράφουν και φυσικά παντού διαβάζουμε διθυραμβικές κριτικές. Ποια είναι η δική σας αίσθηση για το εκδοτικό τοπίο σήμερα στην Ελλάδα;
Ν.Γκ.: Ισχύει ότι υπάρχει πληθώρα βιβλίων, τόσο που καμιά φορά χωρατεύουμε λέγοντας πως περισσότεροι γράφουμε παρά διαβάζουμε στην Ελλάδα. Το ευχάριστο είναι ότι υπάρχουν πραγματικά αξιόλογοι τίτλοι. Βέβαια, μέσα σε τόση παραγωγή κάποιοι χάνονται και άλλοι βγαίνουν περισσότερο στην επιφάνεια. Πιστεύω όμως πως όταν ένα βιβλίο αξίζει, αργά ή γρήγορα, βρίσκει τον δρόμο του για την επιτυχία, όχι σε δήθεν best sellers αλλά στην καρδιά του αναγνωστικού κοινού. Όσο για τις άπειρες διθυραμβικές κριτικές, κάποιες είναι παραπλανητικές και πηγάζουν από λάθος κριτήρια, όπως η συμπάθεια στο πρόσωπο κάποιου. Προσωπικά, προτιμώ τις ειλικρινείς, ακόμα κι αν πληγώνουν.
Αυτή την περίοδο υπάρχουν νέοι ήρωες που σας βασανίζουν γλυκά, περιμένοντας να πάρουν σάρκα και οστά;
Ν.Γκ.: Αυτή τη στιγμή γράφω το επόμενο βιβλίο μου, που δεν θα έχει καμία σχέση με ό,τι έχω γράψει μέχρι τώρα, ενώ συζητώ και για μία συνεργασία-έκπληξη, που με ιντριγκάρει ιδιαίτερα.
Λίγο πριν ολοκληρώσουμε τη συνέντευξη, θα θέλατε να πείτε κάτι στους αναγνώστες μας;
Ν.Γκ.: Θα ήθελα να ευχαριστήσω όσους με στηρίζουν όλα αυτά τα χρόνια. Χωρίς αναγνώστες δεν υπάρχει συγγραφέας. Είναι μια σχέση αλληλεπίδρασης και συνάμα μια σχέση μαγική. Σας ευχαριστώ ειλικρινά. Αν, έστω και λίγο, κάποιος ταυτίζεται με όσα γράφω, αν βρίσκει αυτό το κάτι στις σελίδες μου, τότε είμαι ευτυχισμένη. Επίσης, κυρία Παπαθανασίου, σας ευχαριστώ θερμά για τον χρόνο και το βήμα που μου προσφέρετε. Συνεχίστε την εξαιρετική δουλειά. Οι άνθρωποι που αγαπούν αληθινά τον χώρο του βιβλίου φαίνονται.
Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας. Καλή δημιουργική συνέχεια.
Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα