Κυριακή, 7 Μαρτίου, 2021
More
  Αρχική Συνεντεύξεις Συνέντευξη - Roger Rovento

  Συνέντευξη – Roger Rovento

  -

  Συνέντευξη – Roger Rovento

  O συνεργάτης μας Παντελής Μαυρομμάτης συνομιλεί με τον Roger Rovento με αφορμή τη συμμετοχή του στο Metal Chapters 2.

  Συνέντευξη

  Ρωτάει ο Παντελής Μαυρομμάτης

  Roger, καταρχάς συγχαρητήρια για την επιτυχημένη συμμετοχή σου στο βιβλίο THE METAL CHAPTERS VOLUME TWO. Τι σημαίνει για σένα όλο αυτό το πρωτοποριακό project και ποιες οι κυριότερες εμπειρίες που αποκόμισες από την όλη διαδικασία;

  R.R.: Ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση, Παντελή. Το Metal Chapters είναι απ’ τα πιο ενδιαφέροντα πράγματα που συνέβησαν τα τελευταία χρόνια. Γνώρισα πολλά καινούργια άτομα και ήρθα ακόμα πιο κοντά με παλιούς φίλους.

  Συμμετείχα και στο Volume One, με ένα κομμάτι των Xelyruth και ένα κομμάτι που γράψαμε με το συγκρότημα Fantasmagoria ως tribute στον Graham Masterton. Ωστόσο η επαφή μου με το project κρατάει από παλιότερα, καθώς είχαμε συζητήσει επανειλημμένως γι’ αυτό με τον Γιώργο και τον Μάριο, λέγοντάς τους και τις δικές μου ιδέες. Οπότε αρκετές φορές ένιωθα μέρος του project πριν καν γίνω.

  Η μεγαλύτερη εμπειρία που αποκόμισα ήταν η επικοινωνία που είχαμε με τόσα μεγάλα συγκροτήματα και μουσικούς, όπως αντίστοιχα και συγγραφείς. Ήταν μια επιβεβαίωση στο “τίποτα δεν είναι απίθανο, αρκεί να το θες και να το προσπαθήσεις πολύ”.

  Συνέντευξη - Γιώργος ΔάμτσιοςΤο βιβλίο THE METAL CHAPTERS VOLUME TWO περιέχει και ένα CD με πέντε μουσικές συνθέσεις σου, κατά την προσωπική μου γνώμη αρκετά δυνατές, βασισμένες σε ισάριθμα διηγήματα διάσημων συγγραφέων. Ποιο ήταν το κριτήριο επιλογής των συγγραφέων και πόσο εύκολη ή δύσκολη ήταν η σύνθεση των κομματιών;

  R.R.: Χαίρομαι που σου άρεσαν. Επιλέξαμε συγγραφείς από διάφορα μέρη του κόσμου και όλοι τους βρίσκονταν εκείνη τη χρονιά στη δεκάδα των goodreads awards. Επίσης, ένα κοινό τους είναι η αγάπη τους για τη metal μουσική, και οι 5 συνθέσεις μου κινούνται πάνω στις προτιμήσεις του κάθε συγγραφέα αλλά και με σκοπό να αντικατοπτρίζουν δίκαια και την εκάστοτε ιστορία.

  Δεν μπορώ να πω ότι ήταν δύσκολη η διαδικασία της σύνθεσης. Χρονοβόρα μεν, αλλά και ταυτόχρονα απολαυστική. Ειδικά όταν έχεις να δουλέψεις με τόσο καλογραμμένες ιστορίες. Υπήρχε και συνεχής επικοινωνία και με τους 5 συγγραφείς, όπου τους έστελνα δείγματα απ’ την πρόοδο των τραγουδιών, και εξαρχής ήταν πολύ ευχαριστημένοι με το αποτέλεσμα.

  Ως δημιουργός του συγκροτήματος Xelyruth, αλλά και ως δάσκαλος μουσικής, είσαι σαφώς αρκετά μέσα στα μουσικά δρώμενα της metal μουσικής. Ποια συγκροτήματα έχεις ξεχωρίσει, τόσο από την εγχώρια μουσική σκηνή όσο και από την παγκόσμια; Από την εμπειρία σου, θεωρείς ότι το metal έχει μέλλον;

  R.R.: Είμαι απ’ τους ανθρώπους που αν τον ρωτήσεις ποιο είναι το αγαπημένο του φαγητό, θα σου απαντήσει “όλα”, οπότε μου είναι δύσκολο να ξεχωρίσω μόνο μερικά συγκροτήματα. Ειδικά απ’ την ελληνική metal σκηνή, που τα τελευταία χρόνια είναι δυνατότερη από ποτέ. Πιστεύω πως κάποια πράγματα είναι διαχρονικά. Όσο και αν αλλάζει/εξελίσσεται η metal και η μουσική γενικότερα, πάντα θα υπάρχουν νέα παιδιά και μπάντες που θα το συνεχίζουν όλο αυτό. Ελπίζω να μη βγω λάθος και να υπάρχει πολύ μέλλον ακόμα γι’ αυτήν τη μουσική. Για μένα πάντως δεν θα τελειώσει ποτέ.

  Σύντομα θα κυκλοφορήσεις και το πρώτο σου συγγραφικό έργο, ενώ παράλληλα αναμένουμε και την πρώτη σου δισκογραφική δουλειά με τους Silent Vortex. Αφού πρώτα σου ευχηθώ καλή επιτυχία και για τα δύο, θα ήθελες να μας πεις δυο λόγια σχετικά με το τι ακριβώς να αναμένουμε;

  R.R.: Ευχαριστώ και πάλι για τις ευχές. Για το βιβλίο μου ακόμη δεν μπορώ να κάνω πολλές ανακοινώσεις, διότι είμαι υπό σκέψη. Για την ακρίβεια, έχω δουλέψει δύο πολύ διαφορετικά concept και ακόμη δεν έχω αποφασίσει με ποιο θα προχωρήσω.

  Με τους Silent Vortex είμαστε σε διαδικασία σύνθεσης του πρώτου μας album, με τα περισσότερα κομμάτια να είναι ήδη έτοιμα. Θα κυκλοφορήσουμε 3 singles μέχρι το τέλος του έτους και θα ακολουθήσει έπειτα η κυκλοφορία ολόκληρου του δίσκου, χωρίς όμως να έχουμε ακριβείς ημερομηνίες ακόμη, μιας και το 2020 είναι μια ιδιαίτερη χρονιά και δεν ξέρουμε τι άλλο μπορεί να μας επιφυλάσσει.

  Ποιο από τα μέλη των συγκροτημάτων που αναφέρονται στο THE METAL CHAPTERS VOLUME TWO θα επέλεγες να βρίσκεται δίπλα σου σε μια παρουσίαση του βιβλίου και για ποιο λόγο; Τον Metal God – Rob Halford, τον εκπληκτικό Mikae lStanne, τον Frank Beck, τον Jonas Renkse, τον δικό μας Γιώργο Κόλλια; Κάποιον άλλο ίσως;

  R.R: Εδώ θα έπρεπε να απαντήσω πάλι όπως και στο φαγητό. Όλα. Άλλα δεν με παίρνει για άλλες υπεκφυγές, οπότε θα πω τον Marco Hietala (Nightwish), χωρίς βέβαια να σημαίνει ότι δεν θα ήθελα να γνωρίσω και όλους τους άλλους.

  Ο λόγος; Θα κανονίζαμε καμία μουσική συνεργασία με Silent Vortex (μιας και πιστεύω ότι ταιριάζει πολύ η φωνή του με κάποιο τραγούδι μας), θα συζητούσαμε για βιβλία και video games, στα οποία ανακάλυψα ότι έχουμε πολλά κοινά, και ο κυριότερος λόγος, να μου μάθει πώς κάνει τα πλεξουδάκια στα μούσια του, για να τα κάνω και εγώ.

  Μουσική metal και λογοτεχνία φαντασίας-τρόμου: Δυο έννοιες τόσο λατρεμένες από εμάς τους υποστηρικτές-οπαδούς τους και ταυτόχρονα με τόσους πολέμιους. Είδαμε τι έγινε πριν λίγα χρόνια με τους Behemoth στην Πολωνία, με τον Nergal να δικάζεται για βλασφημία, ενώ κάτι αντίστοιχο έγινε και το 2019 με τους Rotting Christ στην Πάτρα, όπου η προγραμματισμένη τους συναυλία πέρασε από χίλια κύματα, απλά και μόνο εξαιτίας της ονομασίας τους. Κάτι αντίστοιχο παρατηρούμε κατά καιρούς και με τη λογοτεχνία φαντασίας-τρόμου, την οποία αρκετοί απαξιούν χαρακτηρίζοντάς την ως ένα παρακατιανό είδος λογοτεχνίας. Πιστεύεις ότι το THE METAL CHAPTERS VOLUME TWO βάζει ίσως το δικό του λιθαράκι στην αντιστροφή όλου αυτού του αρνητικού κλίματος; Είναι ενδεχομένως μιας μορφής απάντηση στους επικριτές;

  R.R.: Τα θυμάμαι πολύ χαρακτηριστικά αυτά τα σκηνικά, όπως και πολλά ακόμα που έχουν γίνει. Με τους Rotting Christ και ειδικά με τον Σάκη Τόλη έχω μια πολύ καλή σχέση τα τελευταία χρόνια, η οποία ξεκίνησε όταν μαζί με έναν μαθητή μου αρχίσαμε να ανεβάζουμε guitar covers στο youtube. Aποκλειστικά από κομμάτια Rotting Christ. Ήρθαμε πολύ κοντά με την μπάντα και το κοινό τους και ακόμα και εμείς που απλά κάναμε covers “κάποιου άλλου” έτυχε να βιώσουμε περιπτώσεις που μας έστελναν διάφοροι άσχημα μηνύματα για αντίστοιχους λόγους.

  Θέλω να κλείσω το θέμα με κάτι που συνηθίζω να λέω σε τέτοιες περιπτώσεις σε κόσμο που θίγεται ή θυμώνει με τέτοια θέματα: Η μουσική είναι τέχνη. Όπως και το θέατρο. Μια συναυλία είναι όπως και μια θεατρική παράσταση για εμένα. Ο καλλιτέχνης ανεβαίνει στη σκηνή και παρουσιάζει τη δουλειά του όπως τον εκφράζει, το οποίο έκανε και πολύ κόπο για να το καταφέρει.

  Κλείνοντας, θα ήθελες να στείλεις ένα μήνυμα ή κάποια ευχή σε όσους διάβασαν ή θα διαβάσουν το THE METAL CHAPTERS VOLUME TWO; Τι ακριβώς θα διαβάσουν, τι να περιμένουν ή τι να προσέξουν;

  R.R.: Δεν μπορώ να προϊδεάσω κανέναν για το τι να περιμένει ή να προσέξει, σίγουρα πάντως υπάρχει πολλή ποικιλία μέσα σ’ αυτό το βιβλίο, συγγραφικά και μουσικά. Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι το στηρίζουν ή θα το στηρίξουν αυτό το project! Είναι κάτι που δουλέψαμε πολύ σκληρά, αλλά και με όρεξη και αγάπη για να το πετύχουμε. Stay heavy!

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here