Σάββατο, 8 Αυγούστου, 2020
More
  Αρχική Συνεντεύξεις Συνέντευξη με την Κατερίνα Λαγού

  Συνέντευξη με την Κατερίνα Λαγού

  -

  Συνέντευξη με την Κατερίνα Λαγού

  Ρωτάει η Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Σήμερα στους Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε τη συγγραφέα παιδικής λογοτεχνίας Κατερίνα Λαγού.

  Συνέντευξη

  Καλησπέρα σας κυρία Λαγού. Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συνέντευξη που μας παραχωρείτε.

  Το πρώτο σας βιβλίο με τίτλο «Χαρίλαος; Τι όνομα είναι αυτό;» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Έλαβε εύφημη μνεία  το 2016, στο λογοτεχνικό διαγωνισμό της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς. Πώς προέκυψε η συγγραφή στη ζωή σας; Το συγκεκριμένο μυθιστόρημα γράφτηκε αποκλειστικά για τον διαγωνισμό ή το στείλατε τυχαία βγάζοντας το από κάποιο αρχείο του υπολογιστή σας;

  Κ.Λ.: Για μένα το γράψιμο είναι απόλυτα συνδεδεμένο με το διάβασμα. Όσο διαβάζεις η σκέψη σου μετακινείται σε περιοχές που δεν θα έφτανες μόνος σου και κάποιες στιγμές οι ιδέες και οι σκέψεις γίνονται τόσες που σε αναγκάζουν να τις διαχειριστείς γράφοντας.

  Ο διαγωνισμός της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς ήταν μια ωραία αφορμή για να δώσω μια πιο οργανωμένη μορφή στο γράψιμό μου. Και, ναι μεν η ιστορία του Χαρίλαου γράφτηκε αποκλειστικά για τον διαγωνισμό, αλλά στηρίχτηκε σε ιστορική μελέτη προηγούμενων ετών στα πλαίσια των μεταπτυχιακών μου σπουδών και της έρευνας για τη διδακτορική μου διατριβή.

  Ποια ήταν τα συναισθήματα σας μαθαίνοντας τη διάκρισή σας στο συγκεκριμένο διαγωνισμό; Θα συμβουλεύατε νέους συγγραφείς να στείλουν κείμενα τους στη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά;

  Κ.Λ.: Όταν έμαθα τα αποτελέσματα του διαγωνισμού ένιωσα έκπληξη που γρήγορα μετατράπηκε σε μεγάλη χαρά και εξίσου γρήγορα σε μεγάλη ευθύνη. Η κριτική επιτροπή του διαγωνισμού μου άνοιξε μια πόρτα προς τον χώρο των εκδόσεων, με ενθάρρυνε και νιώθω υποχρέωση να τιμήσω την εμπιστοσύνη τους.

  Οι λογοτεχνικοί διαγωνισμοί, για όσους προσπαθούν να γράψουν, είναι ένας τρόπος να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους και να αποκτήσουν την αυτοπεποίθηση που χρειάζονται. Στον χώρο του παιδικού βιβλίου ο διαγωνισμός της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς είναι από τους πιο έγκριτους και αξιόπιστους. Και το γεγονός ότι η κριτική επιτροπή δημοσιεύει το σκεπτικό της ακόμα και για έργα που δεν λαμβάνουν διάκριση είναι και ένας τρόπος να δει κανείς τα λάθη του και να τα διορθώσει. Οπότε γιατί να μην θέλει κάποιος να δηλώσει συμμετοχή; Δεν χάνει απολύτως τίποτα. Μόνο κερδίζει.

  Το μυθιστόρημα σας αναφέρεται στη ζωή του Έλληνα πολιτικού και πρωθυπουργού, Χαρίλαου Τρικούπη. Πως αποφασίσατε να γράψετε ένα παιδικό βιβλίο που ασχολείται με ένα πολιτικό πρόσωπο;

  Κ.Λ.: Ο λόγος που ξεκίνησα να ενδιαφέρομαι για την εποχή του Χαρίλαου Τρικούπη ήταν οι πολλές ομοιότητες που υπάρχουν ανάμεσα στην εποχή του και τη δική μας. Οικονομική κρίση, εξωτερικός δανεισμός, πτώχευση, διεθνής οικονομικός έλεγχος είναι -δυστυχώς- έννοιες κοινές στις δύο εποχές. Τα παιδιά μας διδάσκονται στο μάθημα της ιστορίας τη δράση του πρωθυπουργού Χαρίλαου Τρικούπη, χωρίς να συνειδητοποιούν πόσα είναι εκείνα που τους συνδέουν μαζί του. Ο Τρικούπης δεν  ήταν παρά ένα παιδί με προβλήματα σαν τα δικά τους. Και όλα τα παιδιά μια μέρα μπορεί να γίνουν (και μακάρι να γίνουν) άνθρωποι της ευθύνης, όπως ο Τρικούπης.

  Δεν σας κρύβω ότι απόλαυσα το βιβλίο σας. Δίνετε με ευρηματικό τρόπο την ευκαιρία στους αναγνώστες σας να μάθουν τη νεότερη ιστορία του τόπου μας, ξεκούραστα και απολαυστικά. Υπάρχει σκέψη να ακολουθήσουν και άλλα βιβλία με σπουδαίους ανθρώπους της χώρας μας;

  Κ.Λ.: Ήδη προγραμματίζεται από τις εκδόσεις Ψυχογιός η έκδοση του δεύτερου βιβλίου μου με τίτλο «Ο χάρτης του Λευτέρη», που θα είναι μια βιογραφία του Ελευθέριου Βενιζέλου για παιδιά και για όσους καταφέρνουν να αισθάνονται παιδιά.

  Συνέντευξη με την Κατερίνα Λαγού

  Τα παιδιά στο σχολείο, βαριούνται το μάθημα της ιστορίας. Δυσκολεύονται να αποστηθίσουν χρονολογίες, ονόματα κλπ. Η συγγραφέας Μαρία Αγγελίδου έχει πει ότι «η ιστορία δεν είναι μόνο μάθημα. Δεν πρέπει, δεν της αξίζει να είναι μόνο μάθημα». Ποια είναι η δική σας άποψη για το συγκεκριμένο μάθημα, ως υποψήφια διδάκτωρ ιστορίας; Τι πρέπει να κάνουμε για να αγαπήσουν την ιστορία τα παιδιά και να μάθουν επιτέλους τι γιορτάζουμε την 25η Μαρτίου και τι την 28η Οκτωβρίου;

  Κ.Λ.: Η άποψη της κυρίας Αγγελίδου με βρίσκει απόλυτα σύμφωνη. Ως μαθήτρια έχω νιώσει και την ανία και τον  τρόμο της αποστήθισης στο μάθημα της ιστορίας. Μου πήρε πολλά χρόνια να διαπιστώσω ότι η ιστορία δεν θα γινόταν ποτέ Ιστορία, αν δεν επρόκειτο για συναρπαστικές, ενδιαφέρουσες ιστορίες. Θα χαιρόμουν πολύ αν μπορούσα να κάνω έστω και έναν άνθρωπο να το διαπιστώσει.

  Τα παιδιά δεν χρειάζονται εμάς για να μάθουν, ούτε για να αγαπήσουν την ιστορία. Τα παιδιά σε όλες τις εποχές και σε όλες τις χώρες λατρεύουν τις καλές ιστορίες. Σε εμάς το μόνο που μένει είναι να τους δείξουμε πως η Ιστορία δεν είναι παρά ένα σύνολο καλών, αληθινών ιστοριών.

  Ποιοι είναι οι πρώτοι αναγνώστες των κειμένων σας πριν αυτά διαβούν την πόρτα του εκδοτικού οίκου;

  Κ.Λ.: Οι πρώτοι μου αναγνώστες είναι η οικογένειά μου και οι φίλοι μου. Διορθώνω μέχρι να περάσω την δική τους αυστηρή κριτική και μόνο τότε νιώθω πιο σίγουρη για να στείλω τα κείμενά μου και στον εκδοτικό μου οίκο.

  Τι συστατικά πρέπει να έχει ένα βιβλίο για να γίνει αρεστό στα παιδιά;

  Κ.Λ.: Για μένα τα παιδικά βιβλία δεν είναι βιβλία που πρέπει να γράφονται αποκλειστικά για παιδιά, αλλά και για παιδιά. Και όλοι, ανεξάρτητα από την ηλικίας μας, ανοίγοντας τη σελίδα, είτε για να διαβάσουμε, είτε για να γράψουμε, τίποτα άλλο δεν θέλουμε παρά μια ιστορία να παρασυρθούμε και να ταξιδέψουμε.

  Υπάρχουν προγραμματισμένες παρουσιάσεις του βιβλίου σας με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς;

  Κ.Λ.: Το βιβλίο μου έχει ήδη παρουσιαστεί στην Κέρκυρα, στο Μουσείο Σολωμού και στα φροντιστήρια ξένων γλωσσών Φ.Τζέκου και περιμένω το φθινόπωρο με πολλή χαρά για τις προγραμματισμένες παρουσιάσεις του  στο Μεσολόγγι και την Αθήνα.

  Συνέντευξη με την Κατερίνα Λαγού

  Αυτή την περίοδο σας βασανίζει γλυκά ένας νέος ήρωας ή ηρωίδα που περιμένει υπομονετικά να πάρει σάρκα και οστά;

  Κ.Λ.: Υπάρχει μια μικρή ηρωίδα, αλλά, όπως και οι προηγούμενοι ήρωές μου, δεν με βασανίζει. Το αντίθετο. Εγώ τους βασανίζω για να μου αποκαλύψουν τα μυστικά τους. Επειδή έχουν την ιδιομορφία να είναι αληθινά πρόσωπα και όχι αμιγώς μυθιστορηματικοί ήρωες, ελπίζω να καταφέρνω να μεταφέρω την αλήθεια τους όπως τους αξίζει.

  Λίγο πριν ολοκληρώσουμε τη συνέντευξη,  θα θέλατε να πείτε κάτι στους αναγνώστες μας;

  Κ.Λ.: Στους αναγνώστες σας, ένα μεγάλο ευχαριστώ που έδειξαν ενδιαφέρον και διάβασαν τη συνέντευξή μας και σε εσάς ένα ακόμα πιο μεγάλο ευχαριστώ για τις ερωτήσεις και την αφορμή για σκέψη που αυτές μου έδωσαν.

  Σας ευχαριστούμε πολύ για το χρόνο που μας διαθέσατε και σας εύχομαι καλή δημιουργική συνέχεια.

  Κ.Λ.: Καλή δημιουργική συνέχεια και στους Θεματοφύλακες!

  Συνέντευξη με την Κατερίνα Λαγού

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here