Παρασκευή, Σεπτέμβριος 20, 2019
More
  Αρχική Συνεντεύξεις Συνέντευξη με την Μαίρη Παναγιώτου

  Συνέντευξη με την Μαίρη Παναγιώτου

  -

  Συνέντευξη με την Μαίρη Παναγιώτου

  Ρωτάει η Μαρία Γραμμένου

  Στο σημερινό μας αφιέρωμα, συνομιλούμε με την βραβευμένη συγγραφέα Μαίρη Παναγιώτου.

  Συνέντευξη

  Κυρία Παναγιώτου, θέρμες ευχαριστίες για τις όμορφες και απολαυστικές ώρες ανάγνωσης του βιβλίου σας. Προβλη-ματίστηκα, κατανόησα και αποδέχτηκα τα θέματα των χαρακτήρων σας και με μεγάλη ευχαρίστηση γνώρισα τη γραφή σας.

  Μ.Π.: Ευχαριστώ για το ενδιαφέρον σας, σας εύχομαι καλή επιτυχία.

  Πόσο δύσκολο ήταν για εσάς να προσεγγίσετε ένα σοβαρό θέμα, σαν αυτό της υιοθεσίας; Υπήρξε σχετική έρευνα;

  Μ.Π.: Κατ’ αρχάς η ιστορία της Ηλιάνας είναι αληθινή, μου την διηγήθηκε η ίδια, βεβαίως έχω αλλάξει το όνομα. Αλλά επειδή ο καθένας μας βλέπει τα πράγματα απ’ την σκοπιά του, φυσικά και έκανα έρευνα και μάλιστα εμπεριστατωμένη. Έψαξα στον Δήμο Αθηναίων για το συγκεκριμένο Ορφανοτροφείο και διάβασα μερικά βιβλία, ένα εκ των οποίων το είχε γράψει μία κυρία που έζησε ως τρόφιμος από δύο χρόνων. Απέκτησα γνώμη και άποψη και κατόπιν ανέπτυξα το θέμα.

  Πιστεύετε ότι η αλήθεια πάνω στο θέμα αυτό πρέπει να αποκαλύπτεται σε παιδική ή νεανική ηλικία; Ή πάλι, εξαρτάται πάντα από την περίσταση;

  Μ.Π.: Εξαρτάται απ’ την περίσταση. Πώς έχουν προετοιμάσει την ψυχολογία του παιδιού; Πόσα αντέχει να ακούσει σε κάθε ηλικία; Τι συμβουλεύει ο παιδοψυχολόγος; Κλπ. Ποτέ όμως απότομα και πάνω σε αγανάκτηση και νεύρα. Ποτέ!

  Συνέντευξη με την Μαίρη Παναγιώτου

  Στις μέρες μας, το διαζύγιο ενός ζευγαριού αποτελεί σύνηθες φαινόμενο. Ποια θεωρείτε ότι είναι τα χαρακτηριστικά ενός πετυχημένου γάμου στις μέρες μας, σε σχέση με παλαιότερα;

  Μ.Π.: Εν αρχή ο Έρως, δηλαδή η έλξη προς το ωραίο και την αναπαραγωγή του σε κάθε μορφή. Στην συνέχεια η ειλικρίνεια, η ταύτιση ιδεών και τρόπου ζωής, η συγκατοίκηση με σκοπό την αλληλογνωριμία και βεβαίως εάν όλα πάνε καλά, αποφασίζουν να δημιουργήσουν οικογένεια με σεβασμό, κόπο και προσφορά, παραμένοντας πιστοί και υποστηρίζοντας το οικοδόμημα της οικογένειας. Παλαιότερα οι γυναίκες είχαν ως μέλλον τους τον σύζυγο και τα παιδιά του, έτσι είχαν μάθει, έτσι πορεύονταν. Σήμερα όμως που η γυναίκα οφείλει να κερδίζει την ζωή της, τα πράγματα πρέπει να μπαίνουν σε προτεραιότητες και η γνώμη της να γίνεται σεβαστή. Με άγγιξε βαθιά ο χαρακτήρας και η περιπέτεια της βιολογικής μητέρας της Ηλιάνας.

  Ένα τόσο ευαίσθητο θέμα, πόσο σας προβλημάτισε και σας δυσκόλεψε για να το αποδώσετε σωστά; Φοβηθήκατε κάτι;

  Μ.Π.: Ναι, φοβήθηκα τις αντιδράσεις της πρώτης συνάντησης και προσπάθησα να αφουγκρασθώ τις ηρωίδες μου, παίρνοντας πότε την θέση της μάνας και πότε της κόρης. Εάν δηλαδή ήμουν στην θέση τους, πώς θα ανταποκρινόμουν; Έτσι βρήκα τις ισορροπίες και χάρηκα πολύ κι εγώ ή ίδια.

  Πιστεύω πως πρέπει η βιολογική μάνα να πάψει να πονάει και να ξαναβλέπει το παιδί της αλλά δεν αδικώ την θετή που πόνεσε να το μεγαλώσει κι ίσως κρατάει μεγαλύτερη ανασφάλεια για το καλό του και αγωνιά περισσότερο.

  Μπορούν να κλείσουν οι πληγές αν ένα ζευγάρι κάνει κακή αρχή στην κοινή ζωή του ή πιστεύετε ότι αυτό δεν έχει λύση;

  Μ.Π.: Εάν τα θέματα είναι πολλά και μεγάλα, εάν δεν έχουν συζήσει και γνωριστεί σε βάθος πριν τον γάμο, δεν νομίζω πως βρίσκεται λύση μετά. Μπαίνει ο εγωισμός στη μέση, το δίκιο του αδικημένου, οι ανασφάλειες και κλπ.

  Η εποχή που βαδίζουμε δυσκολεύει την ανατροφή ενός παιδιού, καθώς οι κακοτοπιές είναι πολλές. Ποια η γνώμη σας για τη γαλούχηση των νέων στην σημερινή κοινωνία;

  Μ.Π.:  Ο Αριστοτέλης μας έχει συμβουλεύσει να φτιάξουμε καλά σχολεία, ώστε τα παιδιά μας να διδάσκονται γράμματα, αγωγή, πολιτισμό. Όταν τα παιδιά αυτά μεγαλώσουν και γίνουν γονείς, θα γνωρίζουν πώς να γαλουχήσουν τα δικά τους παιδιά και φυσικά η Πολιτεία παίζει πρωτεύοντα ρόλο. Το παιδί χρειάζεται γνώση, ελευθερία και προφύλαξη με μέτρο.

  Τους αφήνουμε ανυποψίαστους να αντιμετωπίσουν τα πάντα ή τους προστατεύουμε για να μην βρεθούν βρεγμένοι σε περιπέτειες με λάθος συνέπειες; Υπάρχουν πεπατημένες οδοί που πρέπει ν’ ακολουθούμε; Τι θεωρείτε εσείς;

  Μ.Π.: Απάντησα πως χρειάζεται γνώση, ελευθερία και προφύλαξη με μέτρο. Επίσης χρειάζεται ισορροπημένη ζωή, γονείς που να αγαπιούνται και να εκτιμώνται μεταξύ τους, οικογενειακή θαλπωρή και αγάπη.

  Τα μυστικά του παρελθόντος πρέπει να μένουν κρυφά ή να αποκαλύπτονται με όποιο αποτέλεσμα; 

  Μ.Π.: Βεβαίως να αποκαλύπτονται, αλλά όχι με όποιο αποτέλεσμα. Χρειάζεται ψυχολόγος και για το παιδί και για τους γονείς. Χρειάζεται προεργασία, αγάπη και πραγματικό ενδιαφέρον για την ψυχούλα του.

  Συνέντευξη με την Μαίρη Παναγιώτου

  Ο γονιός πρέπει να βλέπει το παιδί του πάντοτε παιδί ή μεγαλώνοντας να του δίνει ελευθερίες για να πορευτεί μοναχικά;

  Μ.Π.: Κατόπιν όλων των προηγουμένων που σας είπα, οφείλει να του δίνει ελευθερίες και να το προστατεύει με συζητήσεις και παραδείγματα, αφού πρώτα του διδάξει τον δρόμο της εμπιστοσύνης. Το ποίημα της Βιρτζίνια Σατίρ για την πραγματική αγάπη, λέει

  “να σε κρίνω χωρίς να σε κατακρίνω’’…

  Τι να προσδοκούμε από εσάς στο μέλλον; Υπάρχει κάποια νέα ιστορία που γράφετε και σε ποιο θέμα αναφέρεται;

  Μ.Π.: Ευχαριστώ για την ερώτηση. Βεβαίως σε λίγους μήνες θα εκδοθεί απ’ τις Εκδόσεις Ωκεανός το νέο μου βιβλίο. Δεν θα σας αποκαλύψω ακόμα τον τίτλο, θα σας πω όμως πως στρέφεται γύρω απ’ τον χαμό της σύγχρονης οικογένειας, λόγω καταποντισμού της οικονομίας της χώρας μας και τις αξεπέραστες δυσκολίες της καθημερινότητάς μας. Εκεί υπάρχει και η πρόβλεψή μου για την Ελληνική οικογένεια μετά το 2020. Έχω επίσης κάνει τεράστια έρευνα, [οικονομίας, ψυχολογική, κλπ] ευελπιστώντας να βοηθήσω ειδικά τις γυναίκες-μανάδες, να τις στηρίξω και να τους δείξω την δική μου σκέψη.

  Σας ευχαριστώ θερμά.

  Συνέντευξη με την Μαίρη Παναγιώτου

  Επεξεργασία εικόνας: Αναστάσιος Τριανταφύλλου

  Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών
  Είμαστε μια ομάδα ανθρώπων που αγαπάμε τις λέξεις σε όποια τους μορφή κι αν τυπώνονται: άρθρα, ειδήσεις, λογοτεχνία, ποίηση και δραστηριοποιείται στο διαδίκτυο. Σας ενημερώνουμε για δραστηριότητες παλιές και καινούριες. Ελάτε μαζί μας να παίξουμε με τα λόγια που γράφονται!

  Απάντηση