Τετάρτη, 27 Μαΐου, 2020
More
  Αρχική Συνεντεύξεις Συνέντευξη με τον Πρόδρομο Doe

  Συνέντευξη με τον Πρόδρομο Doe

  -

  Συνέντευξη με τον Πρόδρομο Doe

  Ρωτάει η Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Σήμερα στους Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών φιλοξενούμε τον συγγραφέα και μουσικό Πρόδρομο Doe.

  Συνέντευξη

  Kαλησπέρα σας και σας ευχαριστούμε πολύ για τη συνέντευξη που παραχωρείτε στους Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών.

  Το βιβλίο σας «Ο Πόλεμος των Πολυκατοικιών» είναι το δεύτερο μυθιστόρημά σας.  Πώς προέκυψε η συγγραφή στη ζωή σας;

  Π.D.: Αναρωτιέμαι κι εγώ καμιά φορά. Ήμουν πάντα αναγνώστης, περι-πατητής κόσμων που δημιούργη-σαν άλλοι. Νομίζω πως απλά κάποια στιγμή θέλησα να δω τι υπάρχει κι από την άλλη μεριά του καθρέφτη. Η μετάβαση αυτή μου φανέρωσε ιστορίες που κρύβονταν αιώνες μέσα μου. Προσπάθησα να τις πω. Δεν ξέρω καθόλου αν το έκανα καλά ή αδέξια, είμαι χαρούμενος όμως που ελευθερώθηκαν και πάνε το δικό τους ταξίδι.

  Ποια ήταν η πηγή έμπνευσης για το συγκεκριμένο βιβλίο;

  Ο πόλεμος των πολυκατοικιώνΠ.D.: Ο απέραντος κόσμος γύρω μας. Τα πρόσωπα που έβλεπα στα μπαλκόνια των διαμερισμάτων όταν ήμουν μικρός. Αναρωτιόμουν πάντα για τις ιστορίες τους, μικρές, μεγάλες, σημαντικές και αδιάφορες: αυτός είναι τραπεζίτης που όμως ήθελε να γίνει χορευτής, εκείνη είναι παντρεμένη με έναν καλό άνθρωπο αλλά ερωτευμένη ακόμα με εκείνον τον τύπο που βρέθηκαν σε ένα πλοίο της γραμμής και συζητούσαν μέχρι το ξημέρωμα, το παιδί αυτό το χτυπάνε στο σχολείο γιατί σχεδιάζει άντρες με μεγάλα στήθη, εκείνη η γερόντισσα -ενενήντα χρονών και βάλε- που μετράει τους περαστικούς στο δρόμο και περιμένει να δει τη κόρη της να περνάει, εκείνη που σκοτώθηκε σε τροχαίο στα δεκαεφτά της.

  Υπάρχουν δικά σας στοιχεία σε κάποιους από τους ήρωες του βιβλίου σας;

  Π.D.: Όχι. Είναι αδιανόητα επίπονο να ξεγυμνώσεις τον εαυτό σου σε ένα βιβλίο. Δεν είμαι ακόμα έτοιμος γι’ αυτό. Προτιμώ να το κάνω σε μικρές δόσεις στους στίχους που γράφω.

  Συναντήσατε δυσκολίες  κατά τη συγγραφή του βιβλίου;

  Π.D.: Υπάρχει κάποιος που δεν συναντάει; Κάποιοι από τους χαρακτήρες μου γλιστρούσαν από τα χέρια. Δεν ήθελαν να δείξουν το πραγματικό τους πρόσωπο. Άλλους τους έκανα πολύ κακούς ή πολύ καλούς. Έπρεπε να καταδυθώ βαθιά μέσα τους για να τους φανερώσω όπως τους είχα στο μυαλό μου.

  Και πάλι δεν είμαι πολύ σίγουρος ότι το κατάφερα…

  Έχετε ασχοληθεί και με την ποίηση εκτός από τη πεζογραφία και μάλιστα με διακρίσεις. Υπάρχει κάποιο λογοτεχνικό είδος με το οποίο θα θέλατε να ασχοληθείτε στο μέλλον;

  Π.D.: Δεν ξέρω. Δεν είναι ότι κάνω πρόγραμμα για τέτοια πράγματα. Μπορεί να έρθει κάποια στιγμή που θα θέλω και πάλι μόνο να διαβάζω. Ίσως προσπαθήσω να κάνω τον Πόλεμο των Πολυκατοικιών κινηματογραφικό σενάριο… αλλά όχι ακόμα. Είναι πολύ νωποί οι πόνοι της «γέννας».

  Η μουσική τι ρόλο παίζει στη ζωή σας;

  Π.D.: Μαξιλάρι, αγκαλιά, γροθιά στο στομάχι, ξυπνητήρι, γρατζούνισμα της μνήμης.

  Έχω ένα soundtrack να συνοδεύει τη ζωή μου και χαίρομαι που μπορώ ακόμα και του αλλάζω κασέτες όταν βαριέμαι αυτό που παίζει.

  Μπορεί να κυκλοφόρησε πρόσφατα το τελευταίο σας βιβλίο, αλλά υπάρχουν αυτή τη περίοδο νέοι ήρωες που σας βασανίζουν γλυκά και περιμένουν να πάρουν σάρκα και οστά;

  Π.D.: Δεν περιμένουν. Παίρνουν ήδη σχήμα και μιλιά. Αλλά επειδή έφτασε η ώρα για να μιλήσω για ανθρώπους που αγαπάω, ξέρω πως θα πάρει κάποιο καιρό το όλο πράγμα και θα βγω εξουθενωμένος από αυτή τη πορεία. Και καθαγιασμένος φυσικά.

  Θεωρείτε πως ο δρόμος προς την έκδοση για έναν νέο συγγραφέα είναι εύκολος ή δύσκολος; Συναντήσατε δυσκολίες; Τι θα συμβουλεύατε έναν νέο συγγραφέα που ενδεχομένως έχει απογοητευτεί από τις αρνητικές απαντήσεις των εκδοτικών οίκων;

  Πρόδρομος DoeΠ.D.: Οι νέοι συγγραφείς πάντα πέφτανε σε τοίχους. Ακόμα και αυτοί που σήμερα βγάζουν εκατομμύρια, απορρίφθηκαν αμέτρητες φορές. Προσωπικά είχα την τύχη να βρεθώ σε εκδοτικό οίκο που γνώριζε ήδη τα κείμενά μου και τα εμπιστευόταν.

  Συμβουλή δεν έχω να δώσω, δεν είμαι και κανένας ειδικός πάνω στο θέμα. Θα παραφράσω απλά τον Γουίτμαν και θα πω γράψτε σπουδαία βιβλία, τα υπόλοιπα θα έρθουν.

  Υπάρχουν προγραμματισμένες παρουσιάσεις του βιβλίου σας;

  Π.D.: Ο πρώτος κύκλος ολοκληρώθηκε οπότε περιμένουμε τον ερχομό του φθινοπώρου για να οργανωθούμε και πάλι.

  Λίγο πριν ολοκληρώσουμε τη συνέντευξη, τι θα θέλατε να πείτε στους αναγνώστες του site μας;

  Π.D.:  Να ζούνε, να ονειρεύονται, να διαβάζουν. Με αυτή τη σειρά.

  Σας ευχαριστώ πολύ για το χρόνο που μας διαθέσατε και σας εύχομαι καλή δημιουργική συνέχεια.

  Π.D.: Το ίδιο και σε εσάς.

  Συνέντευξη με τον Πρόδρομο Doe

  Επεξεργασία εικόνας: Σοφία Σαμιώτη

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here