Τετάρτη, 9 Ιουνίου, 2021
More
  ΑρχικήΛόγω ΤεχνώνΣυνέντευξη - Remi & the Road

  Συνέντευξη – Remi & the Road

  -

  Συνέντευξη – Remi & the Road

  Ρωτάει ο Δημήτρης Μπονόβας

  Όταν συνεργάζονται οι άνθρωποι, το αποτέλεσμα μόνο ωραίο μπορεί να είναι. Πόσω μάλλον όταν μιλάμε για μουσική. Τότε τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο “μελωδικά”. Όπως στην περίπτωση του Remi & the Road και των συνεργατών του. Μία ομαδική προσπάθεια φίλων που κατέληξε σε όμορφα τραγούδια που κινούνται γύρω από χαλαρούς και ενίοτε χορευτικούς Folk/Country/Rock & Roll σκοπούς.

  Αποφάσισα λοιπόν να τον φιλοξενήσω σήμερα για μια φιλική κουβέντα γύρω από τη μουσική του, τη δουλειά του εν γένει στον καλλιτεχνικό χώρο, αλλά και τον ίδιο ως προσωπικότητα. Για να μάθω και εγώ αλλά και εσείς όσα περισσότερα μπορώ για αυτό το εξαιρετικό είναι η αλήθεια, σχήμα.

  Τι λέτε, πάμε να τους γνωρίσουμε;    

  Συνέντευξη

  Ποιοι είναι οι “Remi & the Road”;

  R.T.R. : Πρόκειται για ένα προσωπικό project. Ας πούμε είναι ο Remi και όπου “The Road” βάζουμε τους ανθρώπους που βρέθηκαν στην πορεία και μοιραστήκαμε τον δρόμο!

  Τι είναι αυτό που σας ωθεί να γράφετε μουσική;

  R.T.R. : Η ειλικρινής απάντηση είναι η ανάγκη για δημιουργικότητα γενικά. Κάθε μέρα, από πολύ μικρή ηλικία, νιώθω την ανάγκη να δημιουργώ με ό,τι μέσα διαθέτω. Όταν ανακάλυψα τη μουσική, ένιωσα ότι αυτή η ανάγκη ικανοποιείται πολύ περισσότερο έτσι από ό,τι με άλλα μέσα. Και έτσι συμβαίνει και τώρα.

  Ποια τα ακούσματά σας;

  R.T.R. : Ας πούμε ότι υπήρξε μια σημαντική μετάβαση στην ενήλικη ζωή μου από την Ροκ στη Φολκ σκηνή. Τότε νιώθω πως ανακάλυψα τα ακούσματά μου πραγματικά. Θα αναφέρω απλά τα τρία πιο σημαντικά ονόματα για εμένα ως songwriter: Leonard Cohen, Johnny Cash, Townes Van Zandt.

  Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι για έναν μουσικό να καταφέρει να εκφράσει αυτό που νιώθει μέσα σε ένα πεντάγραμμο;

  R.T.R. : Δεν είμαι άνθρωπος που γράφει σε πεντάγραμμο, αλλά θα πάρω την ερώτηση ως πιο γενική. Δεν είναι δύσκολο για έναν μουσικό να βρει τον τρόπο του να εκφραστεί. Θα είναι ο τύπος που θα αρχίσει να παράγει ήχους με ό,τι έχει γύρω του και θα καταφέρει να απομονώσει τους ωραίους ήχους από τους άσχημους και, κάποια στιγμή, αυτή η διαδικασία θα οδηγήσει σε μουσική.

  Κατά τη διάρκεια της σύνθεσης, κινείστε μόνο γύρω από το είδος σας ή σας αρέσει να πειραματίζεστε και με άλλους ήχους; Και γενικά, πιστεύετε ότι υπάρχουν είδη ή η μουσική είναι μία και ενιαία;

  R.T.R. : Νομίζω ότι φλερτάρω γενικά με το ευρύ φάσμα της Φολκ το οποίο είναι τεράστιο και ερμηνεύσιμο. Φολκ σημαίνει Παραδοσιακή Μουσική. Βέβαια, παραδοσιακή μουσική θα μπορούσε να είναι οτιδήποτε, από την Αμερικάνα μέχρι τα ελληνικά νησιώτικα, γιατί έχει να κάνει με την παράδοση του κάθε λαού και μέρους. Μου αρέσει να πειραματίζομαι με διαφορετικά είδη Φολκ μουσικής, ανακατεύοντας μερικά παραδοσιακά όργανα μεταξύ τους και να βλέπω τι βγαίνει.

  Συνέντευξη – Remi & the Road

  Πόσο συνειδητοποιημένο πιστεύετε ότι είναι το ελληνικό κοινό ως προς τη μουσική που κάνετε;

  R.T.R. : Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορώ να μιλήσω εκ μέρους του κοινού. Μερικές φορές σίγουρα νιώθω μια ‘Καλλιτεχνική Μοναξιά’, αλλά πολλές φορές διαψεύδομαι γρήγορα. Το συμπέρασμα που έχω βγάλει είναι ότι η μουσική που φτιάχνω, το είδος αυτό δηλαδή, υπάρχει στο μυαλό του κόσμου, μπορεί όχι σαν μέρος των βιωμάτων του ή σαν τη μουσική που έχει μάθει να τον συντροφεύει και να ακούει καθημερινά, αλλά υπάρχει μια εκτίμηση και αυτό είναι σημαντικό.

  Ο αγγλικός στίχος πώς προέκυψε;

  R.T.R. : Απλά δεν προέκυψε ποτέ ο ελληνικός. Ούτε έπαιζα, ούτε άκουγα ποτέ ελληνική μουσική.

  Έχετε παίξει και σε αρκετές μουσικές σκηνές εκτός Ελλάδος. Ποιες οι εμπειρίες που έχετε αποκομίσει; Είναι καλύτερα ή χειρότερα τα πράγματα εκτός;

  R.T.R. : Είναι μια γενική ερώτηση και μόνο μια γενική απάντηση μπορεί να δοθεί. Για εμένα, δεν είναι τόσο διαφορετικά τα πράγματα. Τουλάχιστον όχι σε θέματα που θα περίμενε να δει κάποιος κάποια μεγάλη διαφορά. Η τέχνη, παντού και πάντα, ήταν αυτό που είναι.

  Τι θα μπορούσε να αλλάξει;

  R.T.R. : Φαντάζομαι αναφέρεστε στην προηγούμενη ερώτηση. Θα ήταν ωραία να είχαμε μερικούς καλύτερους συναυλιακούς χώρους και μια καλύτερη σύνδεση ανάμεσα σε μπάντες, κόσμο και μαγαζιά εκεί έξω.

  Τι να περιμένουμε από εσάς στο μέλλον;

  R.T.R. : Μόλις γυρίσαμε από μια ωραία περιοδεία. Ακολουθεί μια Αθηναϊκή συναυλία στις 19 Δεκεμβρίου στο White Noise και μετά μια σειρά συναυλιών που θα ανακοινωθεί πιστεύω σύντομα στο www.remiandtheroad.com

  Σας  ευχαριστούμε πολύ για το χρόνο που μας διαθέσατε και σας ευχόμαστε ολόψυχα κάθε επιτυχία στο έργο σας!!!

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here