Τετάρτη, 27 Μαΐου, 2020
More
  Αρχική Συνεντεύξεις Συνομιλώντας με την Έλενα Τζαβάρα

  Συνομιλώντας με την Έλενα Τζαβάρα

  -

  Συνομιλώντας με την Έλενα Τζαβάρα

  Ρωτάει η Νένα Μπούρα

  Σήμερα στους Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών φιλοξενούμε τη συγγραφέα Έλενα Τζαβάρα.

  Συνέντευξη

  Καλημέρα σας κυρία Τζαβάρα και σας ευχαριστούμε πολύ για τη  συνέντευξη που παραχωρείτε στους Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών.

  Ελ.Τζ.: Αρχικά θέλω να ευχαριστήσω την κυρία Νένα Μπούρα από τη σελίδα Θεματοφύλακες Λόγο Τεχνών για την τιμή που μου έκανε να ζητήσει αυτή τη συνέντευξη για το δεύτερο λογοτεχνικό μου έργο «Το σεντούκι των κρυμμένων μυστικών» των εκδόσεων ΠΗΓΗ.

  Πότε ξεκινήσατε να ασχολείστε με τη γραφή και ποιο ήταν το πρώτο είδος λογοτεχνίας με το οποίο καταπιαστήκατε;

  Ελ.Τζ.: Σε νεαρή ηλικία ασχολιόμουν αρκετά με την ποίηση. Στην ωριμότητα άλλαξα πορεία. Τα πολλά βιβλία που διάβαζα μου έδωσαν κίνητρο να ασχοληθώ με τη λογοτεχνία. «Ανταύγειες μέσα από την ομίχλη» ήταν το πρώτο κοινωνικό-αισθηματικό μυθιστόρημα, με πολλές ανατροπές και απροσδόκητα γεγονότα. Ύμνος μου ο έρωτας, όπως και στα περισσότερα λογοτεχνικά μυθιστορήματα.

  Το «σεντούκι των κρυμμένων μυστικών» είναι το δεύτερο βιβλίο σας το οποίο είναι ένα κοινωνικό μυθιστόρημα. Ποια ήταν η πηγή έμπνευσής σας;

  Ελ.Τζ.: Στο δεύτερο μυθιστόρημα που έγραψα δεν υπήρξε κάποια πηγή έμπνευσης. Έτσι ξαφνικά, με ένα μαγικό τρόπο, που δεν μπορώ να τον εξηγήσω. Εμπνεύστηκα πρώτα τον τίτλο και αμέσως μετά ξεκίνησα να γράφω. Εδώ η φαντασία με πήγε στην πλοκή και στο μυστήριο. Οδήγησα την ηρωίδα μου στη δράση και την περιπέτεια στην οποία ενέπλεξα και όλους τους ήρωες της ιστορίας μου.

  ‘Οταν γράφετε, αποτυπώνετε τις ιδέες σας στο χαρτί αβίαστα και αυθόρμητα ή κάνετε κάποιου είδους έρευνα ή κάποιο προσχέδιο;

  Ελ.Τζ.: Μπορώ να πω ότι πολλές φορές γίνονται και αυθόρμητα. Εννοείται ότι για τη συγγραφή απαιτείται κατά κανόνα χρόνος, έρευνα και διάβασμα, ανάλογα με το είδος του μυθιστορήματος που θέλω να ασχοληθώ. Διαβάζω ακούραστα, ακούω συζητήσεις φίλων μου, παρακολουθώ ραδιοφωνικές εκπομπές που αφορούν το βιβλίο ή κάθε άλλο μέσο πληροφόρησης. Συγκεντρώνω στοιχεία τα οποία καταγράφω και με οδηγό την έμπνευση αποτυπώνω στο χαρτί τους χαρακτήρες των ηρώων μου και την εξέλιξή τους.

  Συνομιλώντας με την Έλενα Τζαβάρα

  Στο βιβλίο σας θίγετε ζητήματα όπως σεξουαλική κακοποίηση και σωματική, υιοθεσία κ.τ.λ. Σε ποιο βαθμό σας επηρεάζουν στη ζωή σας καθώς προβάλλονται καθημερινά μέσω της τηλεόρασης;

  Ελ.Τζ.: Εργάστηκα πολλά χρόνια στη Γενική Γραμματεία Ισότητας Φύλων και έζησα από κοντά περιπτώσεις κακοποίησης γυναικών και υιοθεσίας, που ζητούσαν πληροφόρηση από την υπηρεσία μου. Η κακοποίηση είναι ένα επαναλαμβανόμενο φαινόμενο συμπεριφορών που ασκείται προκειμένου να διατηρηθεί εξουσία και έλεγχος πάνω στη γυναίκα. Περιλαμβάνει τη χρήση σωματικής και σεξουαλικής βίας, εκφοβισμούς, απειλές και συναισθηματική κακοποίηση. Αυτές οι συμπεριφορές οι οποίες βλάπτουν σωματικά, διεγείρουν φόβο. Εμποδίζουν τη γυναίκα να κάνει αυτό που επιθυμεί ή την εξαναγκάζει να συμπεριφέρεται με τρόπους που δεν θέλει.  Έχω συμπεριλάβει στο βιβλίο μου περίπτωση σεξουαλικής και σωματικής κακοποίησης που δέχτηκε η ηρωίδα μου από άτομο το οποίο ζούσε μέσα στο ίδιο της το σπίτι. Επομένως δεν χρειάζεται να παρακολουθήσω περιστατικό από την τηλεόραση για να βρω κάποιο ερέθισμα και να γράψω.

  Οι ήρωές σας περιέχουν προσωπικά σας στοιχεία; Ταυτίζεστε με κάποιον συγκεκριμένα;

  Ελ.Τζ.: Στο δεύτερο βιβλίο οι ήρωές μου δεν περιέχουν προσωπικά μου στοιχεία σε αντίθεση με το πρώτο, στο οποίο είχα ταυτιστεί με την ηρωίδα μου. Αυτό γίνεται συνήθως από τους περισσότερους συγγραφείς, ιδίως στο πρώτο τους βιβλίο. «Το σεντούκι των κρυμμένων μυστικών» είναι μία φανταστική ιστορία. Ωστόσο, περιέχει πολλές δόσεις αλήθειας, αφού οι περισσότερες περιγραφές μου είναι από την ίδια μας τη ζωή. Παρακολουθώ κάθε πτυχή της ζωή τους και περιγράφω τους χαρακτήρες με διαφορετικό τρόπο για τον κάθε ένα ξεχωριστά.

  Γίνεται ένα πάντρεμα φαντασίας με την πραγματικότητα.

  Έχετε ασχοληθεί και με την ποίηση. Ποιο από τα δύο προτιμάτε; Τι το διαφορετικό σας προσφέρει το καθένα λογοτεχνικό είδος;

  Ελ.Τζ.: Ασχολήθηκα πιο παλιά με την ποίηση, αλλά δεν έτυχε να προχωρήσουν τα γραπτά μου σε κάποιον εκδότη. Οι περισσότεροι εκδοτικοί οίκοι στην Ελλάδα, δεν ασχολούνται με αυτό το είδος γραφής. Στο δεύτερο βιβλίο μου συμπεριέλαβα δύο δικά μου ποιήματα που αφορούσαν στιγμιότυπα από τη ζωή των δύο ηρωίδων μου. Η ποίηση για μένα είναι ρομαντισμός, κάποιο ερέθισμα της στιγμής. Η συγγραφή είναι μακροχρόνια δημιουργία που ανοίγει παράθυρα στην ψυχή, και την προτιμώ.

  Ο συγγραφέας γεννιέται ή γίνεται; (Μέσω σεμιναρίων δημιουργικής γραφής);

  Ελ.Τζ.: Το ταλέντο είναι βασικό στοιχείο.Ωστόσο η παρακολούθηση μέσω σεμιναρίων δημιουργικής γραφής, θα βελτιώσει τις δυνατότητες του κάθε συγγραφέα. Εάν έχει τη διάθεση και τον απαραίτητο χρόνο, μπορεί να παρακολουθήσει σεμινάρια δημιουργικής γραφής. Με αυτόν τον τρόπο θα προσφέρει στον εαυτό του κάτι σημαντικό με τη συναναστροφή του με άλλους ανθρώπους κάθε ηλικίας. Θα μάθει διάφορες τεχνικές που θα τον βοηθήσουν να εμπλουτίσει το λεξιλόγιό του και να χρησιμοποιεί με περισσότερη άνεση τον γραπτό λόγο.

  Αντιμετωπίσατε δυσκολίες στην έκδοση των βιβλίων σας; Σας επηρέασαν τυχόν αρνητικές κριτικές εκδοτικών οίκων;

  Ελ.Τζ.: Όταν ολοκλήρωσα το πρώτο μου βιβλίο, διάβασα στο internet για τις δυνατότητες που δίνουν οι εκδοτικοί οίκοι στους νέους συγγραφείς. Εστίασα την προσοχή μου στα ενδιαφέροντα που έγραφαν οι Πρότυπες Εκδόσεις Πηγή και έστειλα το κείμενο ηλεκτρονικά σε μορφή word. Απάντησαν αμέσως και το βιβλίο μου εκδόθηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα. Αφού έμεινα ευχαριστημένη από τη μετέπειτα συνεργασία μας, δεν συνέτρεχε λόγος να απευθυνθώ σε άλλον εκδοτικό οίκο. Έγινε μία εξίσου πετυχημένη έκδοση με την πρώτη και τους ευχαριστώ πολύ.

  Ετοιμάζετε κάτι νέο αυτή την περίοδο;

  Ελ.Τζ.: Έχω ήδη ξεκινήσει τη συγγραφή του τρίτου λογοτεχνικού μου μυθιστορήματος και ασχολούμαι πολλές ώρες καθημερινά. Αυτή τη φορά περιλαμβάνει ιστορικά γεγονότα από τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο. Περιγράφω αληθινές ιστορίες που έζησαν δικοί μου άνθρωποι στα χρόνια της κατοχής από τους Ιταλούς και τους Γερμανούς στον Νομό Αχαΐας. Μετά την απελευθέρωση, οι ήρωες θα ταξιδέψουν μαζί μου στο εξωτερικό, στις περισσότερες πόλεις  Σικελίας-Ιταλίας. Εκεί θα βιώσουν ανεπανάληπτες στιγμές, αναπάντεχα γεγονότα και σε συνδυασμό με τον έρωτα, θα κρατήσουν σε αγωνία το ενδιαφέρον των αναγνωστών.

  Σε ποιον θα αφιερώνατε το βιβλίο σας;

  Ελ.Τζ.: Το βιβλίο το αφιερώνω στα παιδιά μου και στις δύο μικρές εγγονές μου!

  Και πάλι σας ευχαριστώ πολύ.

  Εύχομαι από καρδιάς σε σας και σε όλους τους συνεργάτες σας, καλή συνέχεια σε κάθε δραστηριότητα.

  Σας ευχαριστώ πολύ για το χρόνο που μας διαθέσατε και σας εύχομαι καλή  συνέχεια στο συγγραφικό σας έργο.

  Συνομιλώντας με την Έλενα Τζαβάρα

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here