Κυριακή, 31 Μαΐου, 2020
More
  Αρχική Συνεντεύξεις Συνομιλώντας με την Ιουλία Κωστοπούλου

  Συνομιλώντας με την Ιουλία Κωστοπούλου

  -

  Συνομιλώντας με την Ιουλία Κωστοπούλου

  Ρωτάει η Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Σήμερα, στους Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών, φιλοξενούμε τη συγγραφέα παιδικής λογοτεχνίας Ιουλία Κωστοπούλου.

  Συνέντευξη

  Καλησπέρα σας κυρία Κωστοπούλου και σας ευχαριστούμε πολύ για την συνέντευξη που παραχωρείτε στους Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών.

  Ι.Κ.: Εγώ σας ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση και την όμορφη φιλοξενία στους Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών.

  Ασχολείστε με τη συγγραφή παιδικών βιβλίων τα τελευταία δύο χρόνια. Πώς προέκυψε η συγγραφή στη ζωή σας;

  Ένα βιβλίο που ταξιδεύειΙ.Κ.: Η ενασχόλησή μου με τη συγγραφή παιδικών βιβλίων προέκυψε τελείως ξαφνικά και αναπάντεχα. Από την παιδική μου ηλικία βρισκόμουν στην απέναντι όχθη, στη μεριά του αναγνώστη, του φανατικού αναγνώστη παιδικών βιβλίων, στην αρχή και ενήλικης λογοτεχνίας στη συνέχεια. Η παρακολούθηση ενός σεμιναρίου δημιουργικής γραφής για παιδικό βιβλίο, στις εκδόσεις Μεταίχμιο, πριν δύο χρόνια, αποτέλεσε για εμένα το έναυσμα και το ερέθισμα να γράψω την πρώτη μου ιστορία για παιδιά.

  Το πρώτο σας βιβλίο «Παπαγάλος Πειρατής» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, αγαπήθηκε πολύ από τα παιδιά αλλά και σημαντικές συγγραφείς της παιδικής λογοτεχνίας, το πρότειναν μέσα από τα ψηφιακά έντυπα όπου αρθρογραφούν. Μιλήστε μας για το πρώτο σας βιβλίο και τα συναισθήματά σας όταν το  παραλάβατε στα χέρια σας.

  Ι.Κ.: Ο “Παπαγάλος Πειρατής” είναι μία ιστορία ταξιδιάρικη και όπως όλες οι ταξιδιάρικες ιστορίες, είναι μία ιστορία περιπέτειας και αυτογνωσίας, με ήρωα έναν γκρίζο αφρικανό παπαγάλο.

  Αυτή η ιστορία πράγματι αγαπήθηκε και αγαπιέται πολύ από τα παιδιά. Αυτό  το εισπράττω στις παρουσιάσεις του βιβλίου και στις επισκέψεις που κάνω σε Δημοτικά σχολεία και Νηπιαγωγεία. Για να είμαι ειλικρινής τη στιγμή της γέννησης, της γραφής του “Παπαγάλου” δεν είχα αντιληφθεί τις αρετές του. Τις   αντιλήφθηκα μέσα από τα μάτια των παιδιών και σκέφτομαι ότι αυτό είναι το ζητούμενο στην τέχνη γενικότερα και στη συγγραφή ειδικότερα: η απελευθέρωσή της από το δημιουργό και η συνάντησή της με τους αποδέκτες της.

  Το γεγονός, ότι σημαντικές συγγραφείς της παιδικής λογοτεχνίας πρότειναν τον “Παπαγάλο Πειρατή”, μέσα από τα ψηφιακά έντυπα, όπου αρθρογραφούν είναι πολύ συγκινητικό και τιμητικό για εμένα και αποτελεί κίνητρο να συνεχίσω την ενασχόληση με τη συγγραφή.

  Τώρα… για τα συναισθήματα που ένιωσα, όταν είδα τον “Παπαγάλο Πειρατή”, έτοιμο σε βιβλίο και τον έπιασα στα χέρια μου,  “ζεστό” από το τυπογραφείο… ακόμα και εάν προσπαθούσα πολύ δεν θα κατάφερνα να τα περιγράψω και αυτό γιατί, ενώ η συγγραφή είναι μία δραστηριότητα αυστηρά μοναχική, στη συνέχεια, με την ολοκλήρωση της ιστορίας, τα γραφόμενά σου αποτελούν πηγή έμπνευσης για έναν εικονογράφο και με αυτόν τον τρόπο, αυτόματα, το έργο μετατρέπεται από ατομικό σε συλλογικό και ως τέτοιο συναντάει τον αναγνώστη. Είναι μία διαδικασία μαγική, όπως και το αποτέλεσμα της.

  Πριν από λίγους μήνες κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μεταίχμιο το δεύτερο βιβλίο σας «Ένα βιβλίο που ταξιδεύει». Αναφέρεστε στο “bookcrossing”. Θέμα πρωτότυπο και ενδιαφέρον. Πώς προέκυψε η ιδέα για τη συγγραφή του βιβλίου σας;

  Ιουλία ΚωστοπούλουΙ.Κ.: Όταν έμαθα για το “Bookcrossing” από μία αγαπημένη φίλη, φανατική Bookcrosser, είχα ενθουσιαστεί. Θα χρησιμοποιήσω τον όρο που υπάρχει στο site του “Bookcrossing” και θα πω, ότι το “Bookcrossing” είναι μια παγκόσμια βιβλιοθήκη, η οποία μας επιτρέπει να βρίσκουμε βιβλία στα πιο απίθανα σημεία, να τα δανειζόμαστε για να τα διαβάσουμε και μετά να τα αφήνουμε σε όποιο σημείο επιθυμούμε, προκειμένου να συνεχίσουν το ταξίδι τους στον κόσμο, για να συναντήσουν τον επόμενο αναγνώστη, τον επόμενο φίλο.

  Την ιδέα για το “Ένα βιβλίο που ταξιδεύει”, την εμπνεύστηκα διαβάζοντας το βιβλίο της Κωνσταντίνας Αρμενιάκου “Η Νεφέλη δεν έχει κινητό”. Η ηρωίδα της ιστορίας έχει πολλά βιβλία, αλλά δεν έχει κινητό. Αντέστρεψα λοιπόν την ιδέα και έφτιαξα τον ήρωά μου να μην έχει ούτε ένα βιβλίο και να βρίσκει ένα στο πάρκο, όταν το χρειάζεται για τη δασκάλα του. Μέσα από αυτή την απρόσμενη συνάντηση, ο ήρωάς μου βρίσκει κάτι, για το οποίο δεν έψαχνε, έναν παντοτινό φίλο.

  Το βιβλίο κατέχει σημαντική θέση στη ζωή σας; Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σας συγγραφείς, είτε από την παιδική λογοτεχνία είτε από το χώρο της ενήλικης λογοτεχνίας;

  Ι.Κ.: Το βιβλίο είναι το καταφύγιο και η “θεραπεία” μου ταυτόχρονα. Στο βιβλίο καταφεύγω όταν ψάχνω για απαντήσεις ή όταν έχω  ανάγκη έναν καλό φίλο. Είναι πράγματι πολύ δύσκολο να ξεχωρίσω αγαπημένους συγγραφείς και αυτό γιατί σε διαφορετικές περιόδους της ζωής μου, με έχουν συντροφεύσει διάφοροι συγγραφείς. Σίγουρα όμως υπάρχουν συγκεκριμένα βιβλία στα οποία επανέρχομαι, όσο περνούν τα χρόνια, προσπαθώντας να δω τον αντίκτυπο που έχουν πάνω μου.

  Συγγραφέας γεννιέται κανείς ή γίνεται, κατά τη γνώμη σας; Πόσο εύκολο είναι για έναν νέο συγγραφέα να δει το κείμενό του να γίνεται βιβλίο;

  Ι.Κ.: Το ερώτημα αυτό είναι δύσκολο να απαντηθεί… Θα έλεγα, ότι είναι ένας συνδυασμός έμπνευσης, ταλέντου, εάν θες και σκληρής, αδιάκοπης δουλειάς. Το ταλέντο από μόνο του δεν αρκεί. Χρειάζεται να το καλλιεργήσεις.

  Δεν πιστεύω, ότι είναι εύκολο για ένα νέο συγγραφέα να δει την ιστορία του να γίνεται βιβλίο και αυτό γιατί οι εκδότες ζητάνε συγκεκριμένα θέματα, που ενδιαφέρουν το αναγνωστικό κοινό. Έτσι, ακόμα και μία καλογραμμένη ιστορία, μπορεί να μην βρει ποτέ το δρόμο της προς το τυπογραφείο, εάν οι εκδότες κρίνουν, ότι δεν είναι ενδιαφέρουσα για τους αναγνώστες.

  Ως συγγραφέας παιδικής λογοτεχνίας, επισκέπτεστε συχνά σχολεία και βιβλιοπωλεία για τις παρουσιάσεις σας. Από την μέχρι τώρα εμπειρία σας, πιστεύετε ότι τα παιδιά είναι κοντά στο βιβλίο ή έχουν απομακρυνθεί εξαιτίας των ηλεκτρονικών παιχνιδιών και του διαδικτύου;

  Ι.Κ.: Πιστεύω, ότι συμβαίνουν και τα δύο. Τα παιδιά που έρχονται σε επαφή και αγαπούν το βιβλίο, και όταν γράφω αγαπούν το βιβλίο, εννοώ το αγαπούν ως αντικείμενο και ως συνήθεια, ήδη από την προσχολική τους ηλικία, το αποζητούν στην καθημερινότητά τους, μαζί βέβαια με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και το τάμπλετ. Οι εποχές έχουν αλλάξει και εξακολουθούν να αλλάζουν με ταχείς ρυθμούς. Τα παιδιά συμβαδίζουν με αυτές τις αλλαγές και σε μεγάλο βαθμό τις οδηγούν. Δεν θεωρώ, ότι αυτό είναι απαραίτητα κακό.

  Σκέφτομαι, ότι το βιβλίο δεν έχει κάτι να φοβηθεί από την επέλαση της οποιαδήποτε οθόνης και αυτό γιατί το βιβλίο, όταν το παίρνεις αγκαλιά στο κρεβάτι, κάτω από τα σκεπάσματα, δεν έχει ανάγκη ούτε από καλώδιο, ούτε από μπαταρία για να σου μεταδώσει το φως του.

  Είναι αυτόφωτο και τόσο χειροπιαστό. Επιπλέον, υπάρχουν εκπαιδευτικοί με αληθινό και ειλικρινές ενδιαφέρον για το βιβλίο και προσπαθούν να μεταδώσουν αυτή τη θέρμη στους μαθητές.

  Τι είναι αυτό που αναζητούν τα παιδιά σε ένα βιβλίο; Στο τελευταίο σας πόνημα, ο μικρός αναγνώστης σας, θα βρει διάφορες δραστηριότητες στο τέλος της ιστορίας. Αυτές οι δραστηριότητες βοηθούν το παιδί να κατανοήσει περισσότερο την ιστορία που διάβασε;

  Ι.Κ.: Το παιδί, όπως και ο ενήλικας αναγνώστης, αναζητάει σε ένα βιβλίο τον εαυτό του και ταυτόχρονα έναν κόσμο μαγικό. Τον εαυτό του μέσα σε έναν κόσμο μαγικό. Αναζητάει επίσης απαντήσεις σε θέματα που το απασχολούν, καθώς και συμβουλές και λύσεις σε προβλήματα που φαντάζουν πελώρια.

  Οι δραστηριότητες στο τέλος της ιστορίας χρησιμεύουν ως μία επανάληψη και περίληψη της ιστορίας, κατευθύνοντας το μικρό αναγνώστη στα πιο καίρια σημεία, σε αυτά στα οποία θα πρέπει ενδεχομένως να δώσει περισσότερη προσοχή…

  Μέχρι στιγμής, οι ήρωες των βιβλίων σας βρίσκονται στη παιδική ηλικία. Έχετε σκεφτεί να γράψετε ένα βιβλίο που να απευθύνεται σε εφηβικό κοινό;

  Ι.Κ.: Στα μάτια μου το εφηβικό κοινό φαντάζει πολύ πιο δύσκολο και απαιτητικό από το παιδικό και σίγουρα πιο άγνωστο σε εμένα, καθώς δεν συναναστρέφομαι με άτομα αυτής της ηλικίας. Θα μπορούσα με βεβαιότητα, λοιπόν να απαντήσω, ότι όχι δεν το έχω σκεφτεί, προς το παρόν, να γράψω μία ιστορία για εφήβους. Για το μέλλον δεν μου αρέσει να αποκλείω τίποτα.

  Συνομιλώντας με την Ιουλία Κωστοπούλου

  Ιουλία Κωστοπούλου

  Μπορεί να κυκλοφόρησε πρόσφατα το τελευταίο σας βιβλίο, αλλά ένας συγγραφέας ποτέ δεν ησυχάζει. Ετοιμάζετε κάτι νέο; Υπάρχει κάποιος ήρωας ή ηρωίδα που σας βασανίζει γλυκά και περιμένει να πάρει σάρκα και οστά;

  Ι.Κ.: Είναι αλήθεια, ότι η αναζήτηση ηρώων και ιδεών είναι αδιάκοπη… Υπάρχει μία ηρωίδα, που με βασανίζει γλυκά από καιρό, έχει ξεκινήσει δειλά-δειλά να ξετυλίγεται η ιστορία της στο χαρτί… Δυστυχώς, όμως δεν υπάρχει μέχρι στιγμής κάτι πιο χειροπιαστό να αναφέρω…

  Λίγο πριν ολοκληρώσουμε τη συνέντευξή μας, θα θέλατε να πείτε κάτι στους αναγνώστες του site μας;

  Ι.Κ.: Θα ήθελα να ευχηθώ σε όλους τους αναγνώστες του site σας όμορφα ταξίδια με το νου και τη φαντασία.

  Σας ευχαριστώ πολύ για το χρόνο που μας διαθέσατε και σας εύχομαι καλή δημιουργική συνέχεια.

  Ι.Κ.: Εγώ σας ευχαριστώ πολύ για την όμορφη πρόσκληση.

  Συνομιλώντας με την Ιουλία Κωστοπούλου

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here