Πέμπτη, 1 Οκτωβρίου, 2020
More
  Αρχική Συνεντεύξεις Συζητώντας με τον Αργύρη Χριστομάγνο

  Συζητώντας με τον Αργύρη Χριστομάγνο

  -

  Ρωτάει ο Δημήτρης Μπονόβας

  Αργύρης Χριστομάγνος. Ένας ιδιαίτερος ποιητής. Ένας ιδιαίτερα ωραίος ποιητής. Ένας συνδυασμός του σκοτεινού με τον φωτεινό εαυτό. Δύο εκφάνσεις του ίδιου ατόμου, δύο στοιχεία που όλοι κρύβουμε μέσα μας. Ποιο από τα δύο όμως θα κερδίσει; Ας αφήσουμε τον ίδιο να μας πει…

  Συνέντευξη

  Τι είναι εκείνο που σε ωθεί να γράφεις;

  Α.Χ.: Τιτάνιες μάχες που δίνονται, με έπαθλο πολλές φορές την ίδια την ψυχή του ανθρώπου, είναι εκείνο που με ωθεί να μπω όχι μόνο ποιητής, θα έλεγα, αλλά και χρονικογράφος τους. Διαβάζοντας κάποιος το «LIMITED EDITION» και το «2ος Νόμος» μπαίνει στη σφαίρα των στοιχείων που από την Αυγή της ανθρωπότητας συγκρούονται, καταλύοντας ολόκληρα βασίλεια, πάνω σε δεσμούς μεγατόνων: από κοινωνικά και πολεμικά μέχρι αόρατα και συμπαντικά. Φως και Σκοτάδι. Έρωτας και Μίσος. Τάξη και Χάος. Πνεύμα και Ύλη. Ειδικά στην έμμετρη εισαγωγή του 2ου Νόμου κάνω ξεκάθαρη εικόνα στον αναγνώστη για το τι πρόκειται να αντιμετωπίσει. Και δεν είναι τόσο εύκολο όσο ακούγεται, πίστεψέ με, Δημήτρη. Γενικότερα, το σωστό γράψιμο δεν είναι εύκολος δρόμος.

  Η ποίηση είναι ένα δύσκολο μονοπάτι. Μοναχικό κατά πολλούς. Ποια η άποψή σου; Τι σε οδήγησε προς αυτή τη κατεύθυνση;

  Α.Χ.: Νομίζω ότι αποκρυσταλλώνω την άποψή μου στο ποίημα «Η Ποίηση Είναι Ένα Παιδί Όλες Τις Μέρες Του Χρόνου». Η γοητεία Της, λοιπόν, και τίποτε άλλο με τράβηξε κοντά της. Έτσι δεν γίνεται με όλα τα πράγματα; Και τους ανθρώπους.

  Ποιες οι επιρροές σου;

  Αργύρης ΧριστομάγνοςΑ.Χ.: Από την αρχαία ελληνική γραμματεία: Όμηρος, Πλάτων, Ηρό-δοτος, Θουκιδίδης. Από επτανήσιους ποιητές: Σολωμός και Βαλαωρίτης. Από συγγραφείς sci-fi: Alan Moore, Pat Mills, Ph. Dick. Από συγγραφείς τρόμου και ηρωικής φαντασίας: Jack Vance, Robert E. Howard, H. P. Lovecraft, Stephen King, Chuck Palahnium, Norman Mailer. Αυτά ως κύριες επιρροές. Δεν θα έπιανα το στυλό, όμως, αν δεν υπήρχε το Heavy Metal με τους Cirith Ungol, Manilla Road, Omen, Tyrant (Αμερικάνους), Heavy Load, Fifth Angel, MP, Manowar, Priest και Maiden. Οι στίχοι τους (τόμοι ολόκληροι) στέκονται και μόνοι τους, εξ άλλου.

  Διαβάζοντάς σε, η αλήθεια είναι ότι αποκόμισα ανάμικτες εντυπώσεις. Παρατήρησα ότι είσαι εν μέρει “σκοτεινός” αλλά είδα και ένα κωμικό στοιχείο. Προσωπικά, πώς “βλέπεις” τα γραπτά σου;

  Α.Χ.: Το κωμικό στοιχείο υπάγεται στο πεδίο του σαρκασμού (και αυτοσαρκασμού σε σημεία, αν θέλετε). Τα γραπτά μου δεν έχω την «πολυτέλεια» να τα «δω», όπως δεν μπορεί ένα δέντρο να φέρει άποψη για τα φρούτα που βγάζει. Οι άνθρωποι δίνουν ονομασία στα δέντρα απ’ τους καρπούς τους. Συνεπώς, αφήνω τα έργα μου στην κρίση του Χρόνου και μόνο.

  Ανέφερε τρεις χαρακτηρισμούς για τον εαυτό σου για τους οποίους είσαι υπερήφανος και τρεις για τους οποίους όχι.

  Α.Χ.: Ο Γέρων Παΐσιος (πολύ μου αρέσουν τα έργα του) έλεγε ότι όταν σε ουσιώδη συζήτηση ξεκινάς μια πρόταση με το «εγώ», είσαι εξ αρχής λάθος. Το πιστεύω αυτό. Μόνο αρνητικά έχω να επιδείξω για τον εαυτό μου, πράγματα που προσπαθώ συνεχώς να βελτιώνω. Αν ξεκινήσω να λέω, δεν θα τελειώσω.

  Αργύρης ΧριστομάγνοςΟ χειρότερος εφιάλτης που φοβάσαι για την καριέρα σου και το ομορφότερο όνειρο που έχει πραγματοποιηθεί ή προσδοκάς για το μέλλον;

  Α.Χ.: Ο χειρότερος εφιάλτης στην -όχι καριέρα εκ του cursus honorum των Ρωμαίων, αλλά σταδιοδρομία μου εκ του ελληνικού σταδίου- ποίηση είναι να την δω σαν καριέρα. Έτσι, αν χαθεί η αυθεντικότητα σε ό, τι έργο βγαίνει απ’ τα χέρια μου, καλύτερα να τα μαζέψω και να πάω σπίτι. Το ομορφότερο όνειρο που προσδοκώ για το μέλλον είναι τα ελληνικά Μεταλιθικά έργα γενικότερα (και τελευταία ας μείνουν τα δικά μου) να αποτελέσουν τροφή σκέψης για τους επόμενους καλλιτέχνες.

  Πιστεύεις ότι ένας καλλιτέχνης, στην Ελλάδα του 2018, μπορεί να βιοπορίζεται από την τέχνη του;

  Α.Χ.: Στ’ αλήθεια, λόγω αφενός της κρίσης που διανύουμε και αφετέρου του μικρού αγοραστικού κοινού της Ελλάδας, όχι. Αν όμως κάποιος είναι πραγματικά άξιος σε αυτό που δημιουργεί και εντείνει τις προσπάθειές του να το προωθήσει, τότε μπορεί να ελπίζει σε ένα σταθερό αγοραστικό πυρήνα, βιοποριζόμενος κιόλας. Από όλες τις Τέχνες, η λογοτεχνία είναι η πιο δύσκολη σ’ αυτό.

  Αργύρης ΧριστομάγνοςΑν μπορούσες να αλλάξεις κάτι -στον τομέα της λογοτεχνίας- τι θα ήταν αυτό;

  Α.Χ.: Η λογοτεχνία είναι ο καθρέφτης μιας μεγάλης πτυχής της κοινωνίας. Αλλοιώνοντας τον καθρέφτη για να δείχνει «καλύτερη» η εικόνα, ο Νάρκισσος θα ψάξει να βρει άλλον καθρέφτη και η εικόνα θα μείνει κενή. Στην ερώτηση, λοιπόν, αν θα άλλαζα κάτι απ’ την κοινωνία, θά ’λεγα μάλλον ότι αυτό ανήκει στην δύναμη της ίδιας της κοινωνίας. Ένας καλλιτέχνης έχει την πολυτέλεια να μιλάει απλώς και μόνο με το έργο του.

  Όλο και νέοι επίδοξοι καλλιτέχνες εμφανίζονται στον ορίζοντα. Αν έπρεπε να τους δώσεις μια συμβουλή, ποια θα ήταν;

  Α.Χ.: Επειδή πάρα πολλοί απ’ αυτούς είναι άξιοι, θα έκανα κάτι άλλο: Θα καθόμουν ν’ ακούσω τη συμβουλή και τη γνώμη τη δική τους για μένα. Αυτά που έχουν εκείνοι να πουν, θέλω ν’ ακούσω.

  Τι να περιμένουμε από εσένα στο μέλλον;

  Α.Χ.: Μετά την χαρά που μου έδωσε η πρώτη παρουσίαση του 2ου Νόμου, ετοιμάζω την δεύτερη, στις 20 του Μάη στο Da Capitano, στον Πειραιά. Αυτά για το άμεσο μέλλον. Τώρα, υπάρχει ήδη ένα 3ο βιβλίο μου (το πλέον μεταλιθικό) δακτυλογραφημένο, στημένο που δεν βλέπω την ώρα να εκδόσω. Παράλληλα, νέα κομμάτια γράφονται συνεχώς και τελικά θα αποτελέσουν μια 4η συλλογή (τελείως, όμως, διαφορετική). Ένα είναι σίγουρο: το μεταλιθικό ρεύμα στο οποίο ανήκω, ως ποιητής μόνο, δυναμωμένο όσο περνάει ο καιρός, θα αναπτύξει ακόμα περισσότερο τις δημιουργικές τάσεις όσων καλλιτεχνών το απαρτίζουμε στην Ελλάδα. Το στηρίζουμε με μία και μόνη φιλοδοξία: να σαρώσει όλα τα υπόλοιπα κινήματα τέχνης.

  Αργύρη, σε ευχαριστούμε πολύ για το χρόνο που μας διέθεσες και σου ευχόμαστε ολόψυχα κάθε επιτυχία στο έργο σου!!!

  Επεξεργασία εικόνας: Παναγιώτα Γκουτζουρέλα 

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here