Πέμπτη, 1 Οκτωβρίου, 2020
More
  Αρχική Συνεντεύξεις Συζητώντας με τον Βασίλη Γιαννάκη

  Συζητώντας με τον Βασίλη Γιαννάκη

  -

  Συζητώντας με τον Βασίλη Γιαννάκη

  Ρωτάει η Παναγιώτα Γκουτζουρέλα

  Γνώρισα τον Βασίλη Γιαννάκη μέσα από τα γραπτά του. Οι απορίες μου πολλές γι’ αυτόν τον άνθρωπο που κατάφερε να με τρομάξει αρκετές φορές με τις ιστορίες του και τη δύναμη των λέξεών του. Όταν η φαντασία υπερνικά τη λογική, εκεί βρίσκεται και ο Βασίλης Γιαννάκης. Ελάτε να λύσουμε ένα μέρος του μυστηρίου που περιβάλλει τον συγγραφέα.

  Συνέντευξη

  Από την πρώτη στιγμή, διαβάζοντας τη Ματωμένη Μαρία, θεώρησα πως όλη η ιστορία διαδραματίστηκε στ’ αλήθεια. Η παρουσία σας στο κείμενο καθώς και η στήριξη της ιστορίας σε γεγονότα που συνέβησαν, το έκανε απόλυτα πιστευτό, τουλάχιστον μέχρι το σημείο που τα γεγονότα ξεφεύγουν πέραν της δικής μου κοινής λογικής. Εσείς πιστεύετε πως τέτοιοι μύθοι-θρύλοι έχουν λογική υπόσταση ή ότι οι άνθρωποι συνειδητά αυθυποβάλλουν τον εαυτό τους σε τέτοιες εμπειρίες;

  Βασίλη ΓιαννάκηΒ.Γ.: Η αλήθεια είναι ότι κατέβαλλα μεγάλη προσπάθεια να προσδώσω μια χροιά αληθοφάνειας στα γεγονότα της αφήγησης και αυτό συνέβη διότι η ιστορία είναι υπερβολικά φανταστική ακόμη και για τα δικά μου δεδομένα. Ο λόγος ήταν ότι την είχα συλλάβει σε νεαρή ηλικία (14 χρονών) όταν η φαντασία μου ακόμη οργίαζε. Πολλά χρόνια αργότερα, όταν αποφάσισα να την περάσω στο χαρτί, έκρινα ότι απαιτούνται γερές δώσεις αληθοφάνειας και αληθινών θρύλων προκειμένου να καταστούν πιο εύπεπτα στον αναγνώστη όλα όσα περιλαμβάνει. Όσο για το ερώτημα αν οι μύθοι είναι αυθύπαρκτοι ή αν οι άνθρωποι υποβάλλονται σε αυτούς, αυτό αποτελεί τη βάση του μυθιστορήματος, όπως και όλου του φανταστικού κόσμου που έχω δημιουργήσει. Σύμφωνα με τη βάση αυτή, ισχύουν και τα δυο ταυτόχρονα. Το μεταφυσικό υπάρχει όσο υπάρχουν και άνθρωποι που πιστεύουν σε αυτό. Αυθυποβάλλονται σε αυτό, αλλά ταυτόχρονα το προσδίδουν πραγματική υπόσταση. Αυτό βέβαια αποτελεί μια υποθετική κατάσταση με συμβολικό χαρακτήρα. Γι’ αυτό και η ευρύτερη κατηγορία της λογοτεχνίας στην οποία κατατάσσονται οι ιστορίες μου ονομάζεται speculative fiction, ακριβώς γιατί βασίζεται σε υποθέσεις.

  Τι προσφέρει στον αναγνώστη, θεωρείτε, η Ματωμένη Μαρία και γενικότερα η λογοτεχνία τρόμου; Καθαρή ευχαρίστηση ή και μια αφορμή για σκέψη για το τι υπάρχει πέρα από τον πραγματικό κόσμο, αυτόν που βλέπει και βιώνει ο καθένας μας;

  Β.Γ.: Η λογοτεχνία τρόμου δίνει τη δυνατότητα στον αναγνώστη να βιώσει ακραίες καταστάσεις, όντας ο ίδιος αποστασιοποιημένος από αυτές. Από τη μια επιδίδεται στη θαλπωρή μιας ασφαλούς ενασχόλησης που είναι η ανάγνωση και από την άλλη βιώνει όλη την αγωνία των ηρώων της ιστορίας.

  Η λογοτεχνία τρόμου δίνει τη δυνατότητα στον αναγνώστη να βιώσει ακραίες καταστάσεις, όντας ο ίδιος αποστασιοποιημένος από αυτές.

  Από αυτή την άποψη η λογοτεχνία τρόμου έχει πολλά κοινά με τα ακραία αθλήματα. Ο κοσμικός τρόμος στον οποίο κατατάσσεται και η ματωμένη Μαρία, προσπαθεί επιπλέον να προβληματίσει σχετικά με τον αντίκτυπο που έχουν στο ανθρώπινο μυαλό κάποια φαινόμενα που δεν μπορεί να αντιληφθεί. Στην φύση υπάρχουν πολλά τέτοια φαινόμενα όπως το υπέρυθρο φάσμα χρωμάτων, το ασύλληπτο μέγεθος του σύμπαντος, η σκοτεινή ενέργεια, τα πολλαπλά σύμπαντα κλπ.

  Η δική μου γεύση, κλείνοντας το βιβλίο ήταν γλυκόπικρη, θεωρώντας πως καθένας πήρε ό, τι του άξιζε αλλά ότι κυρίως υπήρξε happy end. Περίμενα πιο μακάβριες καταστάσεις. Να ανησυχώ που επιθυμούσα ακόμη πιο τρομακτικό τέλος;

  Βασίλη ΓιαννάκηΒ.Γ.: Προσπαθώ όσο μπορώ να δημιουργώ μια αβεβαιότητα ως προς το τέλος. Το προηγούμενο κιόλας μυθιστόρημά μου που έφερε τον τίτλο «Η νύχτα που έβρεξε μαχαίρια» είχε ένα πολύ σκοτεινό και πεσιμιστικό τέλος. Αυτό της ματωμένης Μαρίας το θεωρώ καλό για κάποιους από τους ήρωες και κακό για κάποιους άλλους. Γενικότερα οι ήρωες των ιστοριών μου μπορούν να καταλήξουν να είναι νεκροί, ή έγκλειστοι στο ψυχιατρείο, ή να επιβιώσουν και να συνεχίσουν κανονικά τη ζωή τους. Το τι από τα τρία θα συμβεί, επιδιώκω να το καθιστώ απρόβλεπτο. Άλλωστε και η ίδια η ζωή είναι απρόβλεπτη. Δεν θα μπορούσε να λείπει το στοιχείο αυτό από τη μυθοπλασία.

  Συζητώντας με τον Βασίλη Γιαννάκη

  Για εμένα ήταν το πρώτο βιβλίο τρόμου που διάβασα και μου άρεσε η αίσθηση του κινδύνου και του τρόμου που πήγαζε μέσα από την ιστορία των ηρώων. Εσείς τι αγαπήσατε περισσότερο στη Ματωμένη Μαρία; Ποιο είναι αυτό το στοιχείο που θα προτείνατε σε κάποιον που δεν διαβάζει αυτού του είδους μυθιστορήματα, να το διαβάσει;

  Β.Γ.: Αυτό που έχω αγαπήσει στη ματωμένη Μαρία είναι η ενεργητικότητα της νιότης που το διακατέχει. Περνάει το μήνυμα ότι οι νέοι άνθρωποι έχουν την δύναμη με τις αποφάσεις τους, ακόμη και να ορίσουν τις τύχες όλου του κόσμου. Παρά τις αστοχίες τους και παρά τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Κάποιος που δεν διαβάζει τρόμο, μπορεί να θεωρήσει εσφαλμένα ότι πρόκειται για μία ιστορία γεμάτη από αποκρουστικά γεγονότα. Στην πραγματικότητα όμως πρόκειται για μία αφήγηση στην οποία κυρίαρχο ρόλο έχει η αισιόδοξη οπτική των πραγμάτων.

  Βασίλη ΓιαννάκηΣτόχος σας είναι να τρομάζετε τους αναγνώστες; Ανατριχίλες, τινάγματα σε κάθε ήχο και η αίσθηση πως υπάρχει μια σκοτεινή δύναμη έτοιμη να εφορμήσει στη ζωή μας;

  Β.Γ.: Κάποτε ναι, γρήγορα όμως κατάλαβα την αξία της δημιουργίας καθημερινών ηρώων με τους οποίους είναι εύκολο να ταυτιστεί ο αναγνώστης. Το τρομακτικό υπόβαθρο αυτών των ιστοριών αποτελεί απλώς ένα πλαίσιο εντός των οποίων εκτυλίσσονται και πολλές ανθρώπινες περιπέτειες, διαπροσωπικές σχέσεις, έρωτες, έχθρες και πολλά άλλα στοιχεία που βιώνει ο μέσος άνθρωπος.

  Φαντασία, γνώση ή εμπειρία; Ποιο είναι το συστατικό για μια πετυχημένη ιστορία τρόμου;

  Β.Γ.: Όλα τα παραπάνω αλλά κυρίως η φιλότιμη προσπάθεια πρόκλησης του τρόμου. Ακόμη και οι αναγνώστες που δεν φοβούνται εύκολα, θα εκτιμήσουν μια τέτοια προσπάθεια. Αντίθετα, αν ο συγγραφέας επαναπαυτεί στη διαπίστωση ότι ο σύγχρονος άνθρωπος δεν φοβάται εύκολα, δεν πρόκειται να πετύχει εύκολα τον στόχο που ορίζει το είδος.

  Τι θα λέγατε σε κάποιον αν σας εκμυστηρευόταν ότι ψάχνει βιβλία μυστικιστικά και ότι επιδίδεται σε τελετές οι οποίες υπόσχονται δύναμη;

  Β.Γ.: Θα του συνιστούσα να στραφεί σε βιβλία που περιέχουν πολύ πιο ουσιαστικές γνώσεις, όπως είναι τα επιστημονικά συγγράμματα, τα φιλοσοφικά δοκίμια, η ποίηση και οι τέχνες γενικότερα. Μόνο έτσι θα μπορέσει να κατορθώσει την πνευματική ολοκλήρωση.

  Οι ήρωες των βιβλίων σας έχουν προδιαγεγραμμένη πορεία την οποία γνωρίζετε και ακολουθείτε ως την τελευταία σελίδα ή υπάρχει πιθανότητα «αυτονόμησής» τους κατά τη διάρκεια συγγραφής του βιβλίου;

  Β.Γ.: Συνήθως κάνω ένα πλάνο σχετικά με την ιστορία που πρόκειται να γράψω. Από αυτή την άποψη η μοίρα τους είναι προδιαγεγραμμένη. Εκεί όμως που αυτονομούνται πάντα και που αποκτούν τη δική τους φωνή είναι τα όσα έχουν να κάνουν με την προσωπικότητά τους. Πολλές φορές αυτονομούνται ως προς τη συμπεριφορά τους και εγώ απλώς ορίζω το τι θα τους συμβεί.

  Ποιο είναι το σημαντικότερο πράγμα που αποκομίζετε εσείς από τη συγγραφή ενός βιβλίου; Η λογοτεχνία τρόμου θεωρείτε πως σας καλύπτει απόλυτα;

  Βασίλη ΓιαννάκηΒ.Γ.: Αισθάνομαι ευχαρίστηση για το γεγονός ότι πέρασα ακόμη μια ιστορία στο χαρτί. Πολλές από τις ιστορίες που σκοπεύω να πω είναι ήδη γραμμένες με τη μορφή περιλήψεων σε διάφορες σημειώσεις που κρατάω, έτσι ώστε να μην τις ξεχνάω. Κάθε φορά που ολοκληρώνω μια από αυτές, αισθάνομαι όλο και πιο ολοκληρωμένος. Όλο και πιο κοντά στον στόχο που είναι να τις αφηγηθώ όλες.

  Σαν αναγνώστης δεν καλύπτομαι μόνο από τον τρόμο, αλλά μου αρέσει επίσης η επιστημονική φαντασία και το φάνταζι, τα αστυνομικά μυθιστορήματα και πολλά άλλα είδη. Μάλιστα έχω γράψει και κάποια διηγήματα επιστημονικής φαντασίας. Ο τρόμος είναι το είδος στο οποίο αποφάσισα να επικεντρωθώ, αλλά είμαι σίγουρος ότι αν είχα τη μαγική δύναμη να γράφω πολλά βιβλία τον χρόνο, θα επεκτεινόμουν και σε πολλά άλλα είδη.

  Κλείνοντας, θα μας πείτε τα μελλοντικά σας συγγραφικά σχέδια;

  Β.Γ.: Είναι πολλές οι ιστορίες που έχω στα σκαριά και στο άμεσο μέλλον θα επιδιώξω την έκδοση συλλογών από νουβέλες και διηγήματα τα οποία έχω έτοιμα. Αργότερα θα επανέλθω στα μυθιστορήματα. Σε κάθε περίπτωση όμως θα επιδιώξω τα βιβλία να είναι χορταστικά σε μέγεθος. Υπάρχουν ακόμη πολλές ιστορίες του σκοτεινού σύμπαντος της Νοστρομορτάλα που επιθυμώ να δούνε το φως.

  Σας ευχαριστώ πολύ.

  Β.Γ.: Εγώ σας ευχαριστώ για την πολύ όμορφη συζήτηση, αλλά και για το πολύ σημαντικό έργο που επιτελεί η σελίδα σας στον χώρο της ελληνικής λογοτεχνίας.

  Συζητώντας με τον Βασίλη Γιαννάκη

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here