Τα άδεια κουτιά της Χαράς Ανδρεΐδου ταξίδεψαν και στον Βόλο

Γράφει η Δωροθέα Πέρπερα

Το νέο της βιβλίο “Τα άδεια κουτιά” που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λιβάνη παρουσίασε στο Βόλο την Παρασκευή 9 Ιουνίου 2017 η αγαπημένη μας συγγραφέας κυρία Χαρά Ανδρεΐδου προσκεκλημένη του δημοσιογράφου και συγγραφέα κ. Δημήτρη Μαρέδη  και των Public.

Μέσα σε ένα πολύ ζεστό κλίμα οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την ενδιαφέρουσα συνομιλία της συγγραφέως και εκπαιδευτικού με τους ομιλητές της εκδήλωσης, την αντιδήμαρχο Παιδείας και Πολιτισμού Βόλου κυρία Γεωργία Μποντού – Τοκαλή και  την  ηθοποιό κυρία  Μπέττυ Νικολέση.

O κύριος Μαρέδης συντόνισε την όλη εκδήλωση με ευρηματικότητα και χιούμορ. Παραφράζοντας τη γνωστή έκφραση της συγγραφέως: «Δε ζωγραφίζω, δε χορεύω, δεν ξέρω να παίζω μουσική, ο δικός μου τρόπος για να εκφράζομαι είναι με τις λέξεις…» αναφέρει χαρακτηριστικά  ξεκινώντας και τον συντονισμό της παρουσίασης:

H Xαρά Ανδρεΐδου ξέρει να χορεύει. Η Χαρά Ανδρεΐδου χορεύει με τις λέξεις.

Στιγμές αυθορμητισμού και ευθυμίας απολαύσαμε σε διάλογο μεταξύ του κ. Μαρέδη και της  κ. Ανδρεΐδου με θέμα το εκφραστικό παιχνίδι της συγγραφέως σε τμήματα του έργου της που περιγράφουν ερωτικές σχέσεις.

Αίσθηση ευχάριστης έκπληξης η  φιλολογική προσέγγιση της κυρίας Τοκαλή. Διακρίνει έντονα στο μυθιστόρημα της κ. Ανδρεΐδου στοιχεία ψυχολογίας και κοινωνιολογίας.

«Nαι συμφωνώ με την τοποθέτηση αυτή», σχολιάζει η κ. Ανδρεΐδου.

Είναι ένα διδακτικό βιβλίο για νέες αλλά και μητέρες, καθώς παρουσιάζει  τη ζωή από την εφηβική ηλικία έως την ηλικία των σαράντα και τα ‘Άδεια κουτιά’ είναι οι ανάγκες που όλοι έχουμε κι από μας εξαρτάται πως θα τα γεμίσουμε.

Η Δάφνη, η ηρωίδα, μεγαλώνει σ’ ένα ανδροκρατούμενο περιβάλλον. Ο πατέρας επηρεάζει και χαράζει το μελλοντικό τρόπο ζωής της. Η ίδια ,όμως, θέλει να ξεφύγει. Ψάχνει την αυτοεπιβεβαίωση και οδηγείται σε κάποιες λάθος επιλογές ,αφού διαλέγει ως βασικό τρόπο διεξόδου την ερωτική απόλαυση.

Τα άδεια κουτιάΈτσι η τραγική ηρωίδα μας δεν καταφέρνει να γεμίσει το κουτί της αγάπης, το αφήνει άδειο και υποφέρει, παίρνοντας αποφάσεις που  δυσκολεύουν τη ζωή της>> υπογραμμίζει χαρακτηριστικά η  κ. Τοκαλή. Συμπληρώνει τέλος πως η κ. Ανδρεΐδου με γλαφυρό ύφος καταφέρνει να εμβαθύνει στους χαρακτήρες της και να αποδώσει την κλιμάκωση της έντασης των συναισθημάτων τους .Η δυναμική και ευαίσθητη συγγραφέας με τη γνωστή της ευγλωττία καθήλωσε το ακροατήριο.

«Διαβάζουμε λογοτεχνία για να έχουμε συντροφικότητα, να αισθανόμαστε πως δεν είμαστε μόνοι» παρατηρεί. Αυτή γεμίζει τα άδεια κουτιά τους .Επέλεξε να εκδικηθεί. Δε θέλει ,όπως όλοι μας ,άλλες ήττες κουράστηκε. Στο τέλος ,όμως, λυτρώνεται».

Σχετικά με τις τεχνικές συγγραφής της μας πληροφορεί πως όσον αφορά τους χαρακτήρες των έργων της τους μελετά αρκετά και τους χρησιμοποιεί συνειδητά .Ως πυρήνα πάνω στον οποίο χτίζει το μυθιστόρημά της  έχει πάντα ένα κεντρικό ερώτημα και με την ιστορία της απαντά σε αυτό.

Στο βιβλίο της “Τα άδεια κουτιά” κεντρικό ερώτημα είναι πως μας επηρεάζουν οι ανάγκες μας .Οι ανάγκες μας συνεχώς μας απασχολούν. Τελικά σε όλη τη ζωή μας έχουμε την τάση να γεμίζουμε τα κουτιά των αναγκών μας που είναι συγκοινωνούντα. Από αγάπη για την αισθητική στη γλώσσα αλλά και στην αισθητική γενικότερα αποφεύγει στην περιγραφή των ερωτικών σκηνών τη βωμολοχία.

Από την άλλη πληροφορούμαστε πως στο μυθιστόρημα δεν έχουμε παντογνώστη αφηγητή ,είναι όλα δεδομένα από την πλευρά της Δάφνης ως συνειδητή συγγραφική επιλογή. Η ηρωίδα της αυτή είναι πιο θεατρική από άλλους ήρωες της ,καθώς δεν εξωτερικεύει όσα άσχημα βιώνει ,τα αποβάλλει ,τα αποβάλλει μέσα από κινήσεις του σώματός της.

Μαθαίνουμε  πως στο συγγραφικό της έργο παρουσιάζεται το πρωθύστερο σχήμα .Στο βιβλίο “Τα άδεια κουτιά” βρίσκουμε ,λοιπόν ,την ηρωίδα της συγγραφέως εκεί που την αφήσαμε σε  προηγούμενο πόνημά της.

Ενδιαφέρον της αποτελεί να καταδείξει τις αιτίες και τις ερμηνείες που επιδέχεται κάθε χειρονομία ή λέξη να καταδείξει την κλιμάκωση των συναισθημάτων και των καταστάσεων ,να εκφράσει την πολυπλοκότητα των ηρώων της (κυρίαρχο γι’ αυτό το ασύνδετο σχήμα).

Η διακεκριμένη ηθοποιός κυρία Μπέττυ Νικολέση μας συνεπήρε με την βελούδινη φωνή της στην ανάγνωση του οπισθόφυλλου και αποσπασμάτων του μυθιστορήματος. Όπως επισήμανε και η συγγραφέας η ταλαντούχος καλλιτέχνιδα διάβασε τα επιλεγμένα κομμάτια του μυθιστορήματος με ιδιαίτερα εκφραστικό τρόπο και τα απέδωσε  όπως ακριβώς τα είχε η συγγραφέας στο μυαλό της όταν τα εμπνεύστηκε Εκτίναξε έτσι τη συναισθηματική φόρτιση στα ύψη κάνοντας το κοινό να ταξιδέψει  στις εικόνες, τους ήχους και τις μυρωδιές του μυθιστορήματος. Σχολιάζοντας το μυθιστόρημα ανέφερε σύντομα και περιεκτικά πως αποτελεί ένα γυναικείο βιβλίο.

«Απευθύνεται και στο αντρικό αναγνωστικό κοινό το μυθιστόρημα της κ. Ανδρεΐδου. Άλλοι οι λόγοι για τους οποίους θα το διαβάσουν οι γυναίκες, άλλοι οι λόγοι που θα το κάνουν οι άντρες» παρατηρεί η κα. Νικολέση Συμπληρώνει πως «όλοι μας έχουμε γίνει Δάφνες. Η κατάσταση που βιώνει η ηρωίδα είναι αναγνωρίσιμη από τον αναγνώστη»

Τα άδεια κουτιάΤο χαρακτήρισε τέλος ως «ένα ευχάριστο ανάγνωσμα που σου κάνει παρέα ουσίας».

Κλείνοντας αξίζει να θυμηθούμε  κάποιες ενδιαφέρουσες σκέψεις  που μας μετέφερε η κ. Ανδρεΐδου κατά τη διάρκεια της συνομιλίας της με το κοινό ,σκέψεις που μας ώθησαν σε δημιουργικό προβληματισμό. Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στο ”κάνω τέχνη” και στο ”εκφράζομαι’’.

Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να γράφουν  τις σκέψεις τους  σ’ ένα χαρτί. Η γραπτή έκφραση δύναται  να αποτελέσει μια προσωπική κατάσταση και μπορεί ποτέ να μη δημοσιοποιηθεί. ”Κάνω  τέχνη’’ ,όμως, σημαίνει θέλω να το μοιραστώ.

Μας κέρδισε η Χαρά με  τη ζωντάνια και την ενέργειά της και τον ακριβή και άμεσο λόγο της και μας δημιούργησε τη δίψα να διαβάσουμε κι αυτό της το βιβλίο. «Γράφω για να δαμάσω το χαλασμό που γίνεται μέσα μου κι έπειτα ,γιατί θέλω να μοιράζομαι όσα με βασανίζουν».

Καλοτάξιδο να είναι το μυθιστόρημά σου Χαρά Ανδρεΐδου!

Φωτογραφικό υλικό: Δωροθέα Πέρπερα

Επεξεργασία φωτογραφιών: Παναγιώτα Γκουτζουρέλα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here