Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου, 2020
More
  Αρχική Παιδική Λογοτεχνία Ηλικίες 6-10 Τα άλογα του Διομήδη - Μαρία Αγγελίδου

  Τα άλογα του Διομήδη – Μαρία Αγγελίδου

  -

  Τα άλογα του Διομήδη

  Προσωπική άποψη: Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Τα άλογα του ΔιομήδηΤο βιβλίο «Τα άλογα του Διομήδη» της Μαρίας Αγγελίδου κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο, σε εικονογράφηση της Ίριδας Σαμαρτζή. Ανήκει στη σειρά Μυθολογικά Παραμύθια. Η σειρά αυτή σκοπό έχει να  δώσει μια πιο νέα, πιο φρέσκια ανάγνωση στους μύθους.

  Η συγγραφέας, έχοντας ασχοληθεί με τη συγγραφή εξαιρετικών παιδικών βιβλίων, τη μετάφραση αλλά και τη διασκευή κλασικών λογοτεχνικών κειμένων, βάζει τη δική της πετυχημένη πινελιά στο γνωστό μύθο.

  Τον καιρό που η Γη ήταν ακόμη καινούρια, τις δουλειές τις πολύ δύσκολες, τις ακατόρθωτες, τις έκαναν οι ήρωες.

  Κι ανάμεσά τους πρώτος ήρωας ο Ηρακλής – και πρώτος κυνηγός του κόσμου, αφού αυτός έπιασε τα ανθρωποφάγα άλογα του Διομήδη, την εποχή που τα ζώα δεν ήταν μόνο ζώα, αλλά θεοί, τέρατα, βασιλιάδες, σεισμοί, ομορφιές και φόβοι, θάλασσες και ποτάμια, σκοτάδια και άστρα.

  Αυτά τα φρικτά θεριά κανένας δεν τολμούσε να τα ζυγώσει, ούτε βέβαια να τα κυνηγήσει, γιατί αυτά τα ίδια ρίχνονταν και κυνηγούσαν Θεούς  και ανθρώπους και τους έτρωγαν. Μερικές φορές η αλήθεια είναι κακιά, σκληρή κι αλύπητη.

  Με τη σειρά Μυθολογικά Παραμύθια επιχειρείται μια καινούρια «ανάγνωση» των αρχαίων ελληνικών μύθων. Που δεν είναι παλιές χιλιοειπωμένες ιστορίες ξεχασμένων θεών, αλλά συναρπαστικά παραμύθια δράσης, μέσα από τα οποία ξετυλίγονται όλες οι διαχρονικές ανθρώπινες περιπέτειες, οι φόβοι και οι χαρές που έχουν σημαδέψει κι ακόμη σημαδεύουν την ψυχή του ανθρώπου.

  Η συγγραφέας συστήνει στους μικρούς αναγνώστες της τα άλογα και τα είδη αλόγων που συναντάμε στη μυθολογία, για να καταλήξει στον άθλο του τρομερού Ηρακλή που κατόρθωσε να πιάσει αυτά τα άγρια και τρομερά άλογα του Διομήδη που τρέφονταν με ανθρώπινο κρέας.

  Ε λοιπόν, αυτά ακριβώς τα ανθρωποφάγα άλογα γύρεψε ο βασιλιάς Ευρυσθέας από τον Ηρακλή. Να τα πιάσει και να του τα φέρει ζωντανά. Πράγμα που ήταν των αδυνάτων αδύνατον κι όλοι το ξέρανε: Πιάνονται τα θηρία τα ανήμερα, τα άγρια, τα λυσσασμένα, τα ανθρωποφάγα;

  Στο τέλος της ιστορίας, υπάρχουν εκπαιδευτικές δραστηριότητες για τα παιδιά με βάση το μύθο που διάβασαν. (Κρυπτόλεξο, ακροστιχίδα, ζωγραφική, ερωτήσεις)

  Στην ίδια σειρά από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, οι μικροί αναγνώστες θα βρουν πολλούς ακόμα μύθους, μέσα από τα μάτια της Μαρίας Αγγελίδου αλλά και άλλων γνωστών συγγραφέων της παιδικής λογοτεχνίας. όπως του Κώστα Πούλου, του Αντώνη Παπαθεοδούλου και της Καλλιόπης Κύρδη.

  Περίληψη: Τον καιρό που η Γη ήταν ακόμη καινούρια, τις δουλειές τις πολύ δύσκολες, τις ακατόρθωτες, τις έκαναν οι ήρωες. Κι ανάμεσά τους πρώτος ήρωας ο Ηρακλής – και πρώτος κυνηγός του κόσμου, αφού αυτός έπιασε τα ανθρωποφάγα άλογα του Διομήδη, την εποχή που τα ζώα δεν ήταν μόνο ζώα, αλλά θεοί, τέρατα, βασιλιάδες, σεισμοί, ομορφιές και φόβοι, θάλασσες και ποτάμια, σκοτάδια και άστρα. 

  Τα άλογα του ΔιομήδηΣτοιχεία βιβλίου:

  Τίτλος: Τα άλογα του Διομήδη

  Συγγραφέας: Μαρία Αγγελίδου

  Εκδόσεις: Μεταίχμιο

  Εικονογράφος: Ίρις Σαμαρτζή

  ISBN: 978-618-03-0896-9

  Σελίδες: 40

  Ημερομηνία Έκδοσης: 21/09/2017

  Επεξεργασία εικόνας: Παναγιώτα Γκουτζουρέλα

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here