Προσωπική άποψη: Αγγελίνα Παπαθανασίου

Αυτό το αίνιγμα, επέλεξε η συγγραφέας του βιβλίου «Τα ξαδελφάκια του Χρόνου» Έλενα Δοριάκη, για να συστήσει το βιβλίο της στους μικρούς αναγνώστες της. Ένα βιβλίο που γνωρίζει στα παιδιά τους μήνες και τις εποχές με έναν αλλιώτικο τρόπο και κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Περσείδες.

Όλα μαζί δεν κάνουνε και χώρια δεν μπορούνε, 

πρέπει να μπούνε στη σειρά για να λογαριαστούνε. 

Τι είναι;

Η συγγραφέας, Έλενα Δοριάκη, έγραψε ένα υπέροχο βιβλίο και το περιέβαλλε με πολλή αγάπη. Η αγάπη αυτή είναι εμφανής σε κάθε σελίδα. Όπως λέει και η ίδια στον πρόλογο της, παραθέτει αυτό το βιβλίο στο κοινό, έχοντας για φίλους καλούς την αγάπη, τις νότες και τις λέξεις.

Η Έλενα Δοριάκη, γνωρίζει στα παιδιά τις εποχές και τους μήνες. Χωρίς να γίνεται κουραστική, παρέχει πληροφορίες στα παιδιά για τα έθιμα που συναντάμε ανάλογα με την εποχή του χρόνου, τις γιορτές του κάθε μήνα.

Η πολύ όμορφη εικονογράφηση είναι του Γιώργου Κουβαράκη, ενώ η φιλολογική επιμέλεια του Κώστα Σκουλά. Το βιβλίο επίσης περιλαμβάνει cd με τραγούδια και αφήγηση, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο εκπαίδευσης για εκπαιδευτικούς και γονείς.

«Τα ξαδελφάκια του Χρόνου» δίνουν μια εξαιρετική ευκαιρία για συζητήσεις μεταξύ παιδιών-εκπαιδευτικών και γονέων πάνω στα έθιμα του τόπου μας (Π.χ. το έθιμο του Κλήδονα) ή στα φυσικά φαινόμενα (πεφταστέρια ή περσείδες) που αναφέρονται στο βιβλίο.

Πραγματικά, απόλαυσα την ανάγνωση του βιβλίου και θα ήθελα να συγχαρώ τον εκδοτικό οίκο Περσείδες για την τόσο προσεγμένη και φροντισμένη -μέχρι την παραμικρή λεπτομέρεια- έκδοση.

Περίληψη: Tα ξαδελφάκια του χρόνου είναι ένα βιβλίο, το οποίο απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας. Συναντούμε του μήνες, τις εποχές και μαθαίνουμε από ποια έθιμα, ποιες γιορτές και παραδόσεις συνοδεύονται.

Πληροφορίες για τις αλλαγές που γίνονται στη φύση ανάλογα την εποχή που διανύουμε παρουσιάζονται με απλουστευμένο τρόπο και εύστοχη εικονογράφηση. Το βιβλίο μπορεί να γίνει ένας καλός βοηθός για ευχάριστη αποστήθιση σημαντικών γεγονότων που τα παιδιά διδάσκονται καθ’ όλη τη σχολική διάρκεια του έτους.

Επίσης περιλαμβάνει cd με την αφήγηση και εκπαιδευτικά τραγούδια, τα οποία αναδεικνύουν την ελληνική παραδοσιακή μουσική αφού συνοδεύονται κυρίως από ακούσματα νησιώτικου λαούτου, μαντολίνου και θιαμπόλι.

Τέλος, μπορεί άνετα να ερμηνευθεί με ένα μουσικοθεατρικό δρώμενο σε μια σχολική εορτή, ένα παιδικό εργαστήρι ή σε οποιαδήποτε παρέα μικρών παιδιών.

 Τα ξαδελφάκια του χρόνουΣτοιχεία βιβλίου:

Τίτλος:  Τα ξαδελφάκια του χρόνου

Συγγραφέας: Έλενα Δοριάκη

Εκδόσεις: Περσείδες

Σελίδες: 47

ISBN: 9786188325500

Επεξεργασία εικόνας: Παναγιώτα Γκουτζουρέλα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here