Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου, 2020
More
  Αρχική Ελληνική Λογοτεχνία Τα όνειρα μυρίζουν ταμπάκο - Σωτηρία Περβανά

  Τα όνειρα μυρίζουν ταμπάκο – Σωτηρία Περβανά

  -

  Τα όνειρα μυρίζουν ταμπάκο

     Προσωπική άποψη: Ποτίτσα Πιερρουτσάκου

  Ένα υπέροχο βιβλίο που σε τραβάει κατευθείαν από τον τίτλο, το πανέμορφο εξώφυλλο αλλά και την περίληψη στο οπισθόφυλλο. Ένα μυθιστόρημα που βασίζεται σε μαρτυρίες και πραγματικά γεγονότα. Μία ιστορία που διαδοχικά σε ταξιδεύει από την Σμύρνη, την εποχή της καταστροφής της, το 1922, στην Μυτιλήνη και μετά στην Θράκη την εποχή της δικτατορίας του Μεταξά, του 2ου παγκόσμιου πολέμου αλλά και του εμφυλίου.

  Τα όνειρα μυρίζουν ταμπάκο    Με μεγάλο ενδιαφέρον διάβασα τις συνθήκες που επικρατούσαν στην Θράκη όταν οι Γερμανοί είχαν κατακτήσει την Ελλάδα. Εκεί υπήρχε και η Γερμανική κατοχή αλλά και η Βουλγαρική κατοχή. Οι άνθρωποι υπέφεραν τα μέγιστα από δύο εχθρούς αλλά και από τους εαυτούς τους στην διάρκεια του εμφυλίου.

  Γυναίκες οι ηρωίδες μας, η Σμυρνιά Πολύμνια, η μάνα και οι δύο κόρες της, η Κορνηλία και η Ζαφείρω. Η Πολύμνια φεύγει με μία βάρκα από την Σμύρνη έχοντας στην αγκαλιά της βρέφος την Κορνηλία, ενώ ο άντρας της μένει πίσω και τελικά αποκεφαλίζεται από τους Τούρκους. Μορφωμένη, αριστοκράτισσα αληθινή στην Σμύρνη, πέφτει στην φτώχεια και την απελπισία φτάνοντας στην Μυτιλήνη. Το νησί όμως δεν μπορεί να την κρατήσει και αποφασίζει να πάει στην Θράκη για μία καλύτερη τύχη.

  Έτσι ταξίδεψαν οι αλήθειες και αντάμωσαν την μάνα μου. Ο πατέρας νεκρός, διαμελισμένος. Το μαγαζί και το σπίτι κάηκαν. Απόμειναν μονάχα τα ντουβάρια και τα πατώματα με τους μαιάνδρους να θυμίζουν τα αλλοτινά μεγαλεία. Πίσω δεν είχε να ελπίζει η μάνα. Απόμεινε χήρα στα είκοσι μ’ εμένα γραπωμένη στο στέρνο της, ένα λεχούδι ασαράντιστο στην αγκαλιά. Μονάχη σε έναν ξένο τόπο, δίχως ρίζες, δίχως παρηγοριά. Ένα πεταμένο κορμί στο άγνωστο. Ήταν η Πολύμνια, μονολόγησε. Θα τα κατάφερνε. Από κει και πέρα κοίταξε μονάχα το μπροστά…

  Εκεί πραγματικά ο ήλιος λάμπει στην ζωή της ξανά καθώς παντρεύεται έναν πολύ καλό άνθρωπο, από εύπορη οικογένεια, μεγαλοτσιφλικά στην περιοχή, που της ξαναδίνει την δυνατότητα να ζήσει μία όμορφη ζωή. Μετά από πολλές προσπάθειες γεννά δύο ακόμη παιδιά, δίδυμα, τον Δημήτρη και την Ζαφείρω.

  Η Θράκη, κατεξοχήν πατρίδα του καπνού και η οικογένεια καθοδηγούμενη από τον πατέρα φθάνει από την δόξα και άνεση στη ζωή να εμπλακεί με τους Βούλγαρους, τον εμφύλιο και τελικά να οδηγηθεί στην καταστροφή αφού οι Βούλγαροι τον εκτελούν λίγες μόνο ημέρες πριν φύγουν από την Ελλάδα…. Ειρωνεία της τύχης, ναι, μα ….

  Πώς θα χειριστούν την κατάσταση η Πολύμνια και η Κορνηλία;

  Η Κορνηλία παίρνει τα ηνία της οικογένειας και μέσα από ατελείωτες «μάχες», προσωπικές, οικογενειακές, επαγγελματικές κατορθώνει από εργάτρια να στήσει μία ολόκληρη καπνοβιομηχανία δική της. Το γυναικείο πείσμα, η ψυχή της νικήτριας, το πάθος για την κατάκτηση του «ανδρικού κατεστημένου» οδηγούν τα βήματά της. Η πορεία αιματηρή, ανάμεσα σε συμπληγάδες πέτρες, πατώντας σε λάσπες και αγκάθια, με λάθος επιλογές που φθάνουν τις καταστάσεις στα άκρα…

  ΚΑΙ ΜΕΤΆ Η ΕΚΔΊΚΗΣΗ ΚΑΙ Η ΕΞΙΛΈΩΣΗ…

  Μία μάνα σε λήθαργο, η οποία όμως αποδεικνύει την τεράστια ψυχή της όταν χρειάζεται και μία αδελφή ασθενική, η οποία γίνεται θύμα φρικτών καταστάσεων…

  Δεν με τρόμαξε μήτε το ξύλο μήτε οι ανακρίσεις μήτε το κελί, μα σα βρέθηκα αντιμέτωπη με το παιδί που θα αναγκαζόμουν να εγκαταλείψω- και ποιος ξέρει κι αν θα το ξανάβλεπα ποτέ-, γονάτισα. Θα το άφηνα. Θα μας χώριζαν; Μονάχα εκείνη τη στιγμή το σκέφτηκα. Πριν ήλπιζα ότι θα με άφηναν να γυρίσω πίσω. Ήμουν αθώα. Τι είχε να φοβηθεί ένας αθώος, σκεφτόμουν. Κι όμως, κι οι αθώοι καμιά φορά πληρώνουν άδικα. Σκεφτόμουν να πιαστώ από κάπου. Η μάνα θα το είχε μάθει. Θα μπορούσε να κάνει κάτι;

  Πολύμνια- Κορνηλία- Ζαφείρω, τρεις διαφορετικές γυναίκες που βιώνουν ακραίες καταστάσεις μα τα καταφέρνουν γιατί η οικογένεια είναι ενωμένη και στα εύκολα και στα δύσκολα.

  Εκείνη η ημέρα ήταν από τις ομορφότερες της ζωής μου. Θα μεγάλωνε η  οικογένειά μας κι άλλο… Τέσσερις άνθρωποι καθισμένοι στο ίδιο τραπέζι, διαφορετικοί μα και τόσο ίδιοι, όλοι αγαπιόμασταν, όλοι κρατούσαμε σφιχτά ο ένας το χέρι του άλλου, όλοι χαμογελούσαμε τρυφερά και κοιτούσαμε με ζέση ο ένας τα μάτια του άλλου.

  Η κυρία Περβανά γράφει τόσο όμορφα, απλά αλλά ταυτόχρονα και δυναμικά. Η χρήση του πρώτου προσώπου μου άρεσε πάρα πολύ και οι σκηνές εναλλάσσονταν γρήγορα με αποτέλεσμα να νιώθω πως συμμετείχα σε όλο αυτό το συνονθύλευμα ψυχικών καταστάσεων.

  Βασικό δίδαγμα πως όταν υπάρχει πείσμα και στόχος όλα μπορούν να κατακτηθούν, αρκεί να το θέλουμε εμείς πολύ!! Αυτό είναι το Α και το Ω στη ζωή μας και αυτό το βιβλίο μας το αποδεικνύει από την αρχή έως το τέλος του.

  Δεν θα μπορούσα με τίποτε να πω πως ήταν ένα ακόμη καλό βιβλίο που διάβασα και «πέρασε»…. Αυτό το βιβλίο περιέχει πολλά άγνωστα ιστορικά στοιχεία που η συγγραφέας φαίνεται πως έχει ψάξει καλά και τα αποδίδει σε συνδυασμό με την μυθοπλασία άψογα, κάνοντας τον αναγνώστη να καθηλώνεται, να μαγεύεται, να συμμετέχει και να διδάσκεται.

  Εννοείται πως το συνιστώ ανεπιφύλακτα!!!

  Ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα εποχής από τη δημιουργό του μπεστ σέλερ Στην άκρη του νήματος.

  Το βιβλίο βασίζεται σε μαρτυρίες και πραγματικά γεγονότα.

  Περίληψη: Τα όνειρα μυρίζουν ταμπάκο Μια μεγάλη αυτοκρατορία των πέντε θαλασσών και δυο ηπείρων πνίγεται στους μαύρους καπνούς και τα ματωμένα νερά της Σμύρνης. Ο ξενιτεμός οδηγεί την Σμυρνιά Πολύμνια με το ασαράντιστο λεχούδι της στη Θράκη. Η Κορνηλία ενηλικιώνεται μέσα στη δίνη των γεγονότων της οικονομικής πτώχευσης των αρχών του ‘30, της δικτατορίας του Μεταξά, της βουλγάρικης κατοχής, του Εμφυλίου πολέμου, που ο απόηχός του φτάνει στα χώματα της Θράκης που μυρίζουν ταμπάκο…
  Η πορεία μιας ισχυρής οικογένειας, που εμπλέκεται στον αγώνα των ανταρτών και μένει χωρίς προστάτη και χωρίς πόρους, εξελίσσεται παράλληλα με τις σκοτεινές σελίδες της Ιστορίας. Η Κορνηλία, παίρνει στα χέρια της τη μοίρα της οικογένειάς της, γίνεται προστάτης και κηδεμόνας, καταφέρνει να βγει μέσα από λαίλαπες δυνατότερη κάθε φορά και πιο αποφασισμένη από ποτέ να ξαναδημιουργήσει τη χαμένη οικογενειακή περιουσία. Ένας φόνος όμως από το παρελθόν επιστρέφει στις μνήμες και απειλεί να γκρεμίσει το έργο της ζωή της.

  Στοιχεία βιβλίου:

  Τίτλος: Τα όνειρα μυρίζουν ταμπάκο

  Συγγραφέας: Περβανά Σωτηρία

  Εκδόσεις: Κέδρος

  ISBN: 9789600446036

  Αριθμός Σελίδων: 456

  Έτος Έκδοσης: 2015

  Επεξεργασία εικόνας: Αναστάσιος Τριανταφύλλου

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here