Γράφει η Έλια Κουρή

Το Τέλος Διαδρομής του Θέμη Παρλαβάντζα παρουσιάστηκε στο Μαρούσι. Η τελευταία μέρα του Μαρτίου έκλεισε για το βιβλιοφιλικό κοινό με ένα όμορφο και ξεχωριστό λογοτεχνικό απόγευμα στον φιλόξενο και ζεστό χώρο Βookabar στο Μαρούσι, όπου ο συγγραφέας Θέμης Παρλαβάντζας παρουσίασε το βιβλίο του Τέλος Διαδρομής που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Έναστρον.

Το βιβλίο αυτό αποτελεί την πρώτη προσπάθεια του συγγραφέα στο μυθιστόρημα καθώς ήδη έχει εκδοθεί μια συλλογή διηγημάτων του που τιτλοφορείται Όλα έγιναν άλλα ενώ διηγήματά του έχουν δημοσιευθεί σε λογοτεχνικά περιοδικά, ιστότοπους και στα βιβλία Δείπνο για 12 και Σόλωνος 101. Παράλληλα αρθρογραφεί σε εφημερίδες και διαδικτυακά περιοδικά με κείμενα κοινωνικοπολιτικού προβληματισμού.

Δεν θα μπορούσα να μην παρευρεθώ λοιπόν στην παρουσίαση του Τέλους Διαδρομής του καθώς είμαστε καλοί φίλοι τα τελευταία χρόνια και συνοδοιπόροι και συνταξιδιώτες στα μονοπάτια της λογοτεχνίας και της ανάγνωσης.

Τέλος Διαδρομής

Την παρουσίαση άνοιξε ο ίδιος ο συγγραφέας, ευχαριστώντας μας για την παρουσία μας και καλωσορίζοντάς μας σε μια βραδιά γεμάτη λογοτεχνία, με χαλαρή διάθεση και λογοτεχνική προαίρεση. Ευχαρίστησε την εκδότριά του κυρία Έφη Ριζά, που ήταν επίσης παρούσα, για όλη τη στήριξη που του παρείχε στην πορεία προς την έκδοση του βιβλίου, και έδωσε το λόγο στην επιμελήτρια και φιλόλογο κυρία Αριστέα Ηλιοπούλου, η οποία φρόντισε τη φιλολογική επιμέλειά του και δήλωσε αφοπλιστικά πως είναι αυτή η οποία διάβασε ίσως τις περισσότερες φορές το βιβλίο.

Μας μίλησε για τους δύο κεντρικούς ήρωες, τον Ανδρέα και τον Άγγελο, πάνω στους οποίους στηρίζεται ουσιαστικά όλο το βιβλίο αφού κύριο μέλημα του κ. Παρλαβάντζα ήταν να ψυχογραφήσει βαθιά τους ήρωές του, να τους οδηγήσει σε μία εσωτερική διαδρομή αναζήτησης, αυτοπροσδιορισμού και αυτογνωσίας. Ίσως και ενός νέου εαυτού ή της εντός τους Ιθάκης, που θα μπορούσε να γίνει η αναζήτηση της Ιθάκης του κάθε αναγνώστη ο οποίος καλείται να ερμηνεύσει διαφορετικά το βιβλίο.

Ο συγγραφέας παραδέχθηκε πως, μέσω αυτού του βιβλίου, ήθελε να ασχοληθεί περισσότερο με τον εσωτερικό κόσμο των ηρώων του και να σκάψει στην ψυχή τους, να αφουγκραστεί ενδόμυχες σκέψεις και επιθυμίες και να στηρίξει εκεί τη δράση της πλοκής του και όχι σε μια άσκοπη ίσως αφήγηση κινηματογραφικού στιλ. Η κυρία Ηλιοπούλου τόνισε την ιδιαίτερη προσοχή στη φροντίδα των λέξεων που έκανε ο συγγραφέας και εστίασε στο υπέροχο νησί της Αστυπάλαιας όπου εκτυλίσσονται γεγονότα της μυθιστορηματικής πλοκής. Επίσης μας μίλησε για τη φράση που κινητοποίησε και ώθησε τον συγγραφέα να στηρίξει όλη του την αφηγηματική σκέψη για να στήσει την πλοκή του βιβλίου του. Είναι η εξής: «Πόση δική μας απόφαση εμπεριέχουν οι αποφάσεις μας;» του Τζούλιαν Μπαρνς, μια φράση που δίνει πραγματικά τροφή για σκέψη.

Τέλος Διαδρομής

Στην συνέχεια τον λόγο πήρε η κριτικός λογοτεχνίας κυρία Ελένη Κίτσου, η οποία έδωσε έμφαση στην πρωτότυπη δομή του βιβλίου, αφού είναι ουσιαστικά γραμμένο σαν μια επιστολή-βιβλίο που γράφει ο Αντρέας Κυράνης στη σύντροφο των παιδικών του χρόνων, Λίντα. Υπερθεμάτισε τη δεινότητα του συγγραφέα να χρησιμοποιήσει το λεγόμενο επιστολικό μυθιστόρημα και την αφηγηματική τεχνική του εσωτερικού μονολόγου για να φέρει στην επιφάνεια όλα τα εσώψυχα του ήρωα ενώ ταυτόχρονα αναδύεται όλος ο φιλοσοφικός στοχασμός του συγγραφέα, μέσω του ήρωα, για το κοινωνικό και πολιτικό γίγνεσθαι της σύγχρονης Ελλάδας της κρίσης και όχι μόνο. Τέλος, μίλησε για τις πολύ όμορφες περιγραφές της Αστυπάλαιας, του Αθηναϊκού κέντρου και των στενών της Πλάκας, που δίνουν ιδιαίτερο στιγματισμό στην πλοκή.

Ο Θέμης Παρλαβάντζας παραδέχθηκε ότι τον ενδιέφερε κυρίως και πρωτίστως να στήσει τον εσωτερικό κόσμο και τον ψυχισμό των ηρώων του, γι’ αυτό και πάτησε πάνω στην επιστολική γραφή η οποία του έδωσε τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει κατά κύριο λόγο την πρωτοπρόσωπη αφήγηση, που συχνά μετατρεπόταν σε δευτεροπρόσωπη, ως μια μορφή εξομολόγησης του ήρωα ώστε να φτάσει στην προσωπική του κάθαρση ή και αυτογνωσία. Τέλος μας μίλησε για την προαίρεσή του να δώσει το λεγόμενο «ανοιχτό» τέλος στο μυθιστόρημα ώστε ο κάθε αναγνώστης να φανταστεί ξεχωριστά την τελική πορεία των ηρώων, αφού κάθε αναγνώστης κάνει τη δική του προσωπική ανάγνωση και δίνει την προσωπική του ερμηνεία στο κείμενο.

Οι δύο ομιλήτριες έθεσαν και μερικές ερωτήσεις στον συγγραφέα και δημιουργήθηκε μια διαδραστική συζήτηση ανάμεσά τους και με το κοινό, για το τι τον ώθησε να γράψει αυτό το βιβλίο και τι θέλει να μεταδώσει στον άνθρωπο που θα διαβάσει το βιβλίο του. Ρωτήθηκε επίσης για το ποιους συγγραφείς Έλληνες και ξένους θαυμάζει, εστιάζοντας στην ξένη κλασική λογοτεχνία που τον συναρπάζει εδώ και πολλά χρόνια.

Στο τέλος, μέσα σε ζεστό, εγκάρδιο και φιλικό κλίμα, υπέγραψε αντίτυπα του βιβλίου του και συνομίλησε με όποιον ήθελε περισσότερη κουβεντούλα.

Όλοι εμείς στους Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών αλλά και εγώ προσωπικά, ευχόμαστε το Τέλος Διαδρομής να γίνει για τον Θέμη Παρλαβάντζα η αρχή μιας πλούσιας και γόνιμης διαδρομής στα συγγραφικά μονοπάτια της Λογοτεχνίας ή και της Τέχνης του Λόγου! 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here