Πέμπτη, 2 Μαρτίου, 2023
More
    ΑρχικήΆρθρα ΣυνεργατώνΘεόδωρος Βρυζάκης – O ζωγράφος της Ελληνικής Επανάστασης

    Θεόδωρος Βρυζάκης – O ζωγράφος της Ελληνικής Επανάστασης

    -

    O Θεόδωρος Βρυζάκης γεννήθηκε στη Θήβα το 1814. Ήταν ένας από τους κορυφαίους Έλληνες ζωγράφους του 19ου αιώνα και ο θεμελιωτής της Σχολής του Μονάχου.

    Γράφει η Αγγελίνα Παπαθανασίου

    Το 1821, οι Οθωμανοί απαγχόνισαν τον πατέρα του, και ο ίδιος με τον αδελφό του, λίγα χρόνια αργότερα, το 1828, βρήκαν καταφύγιο στο ορφανοτροφείο του Καποδίστρια στην Αίγινα. Επόμενος σταθμός της ζωής του ήταν το «Πανελλήνιον» στο Μόναχο, ένα σχολείο για τα παιδιά αγωνιστών της Επανάστασης.

    Εκεί σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών και άνοιξε τα «φτερά» του, καθώς έγινε ο πρώτος Έλληνας ζωγράφος της ομώνυμης σχολής.

    Θεόδωρος Βρυζάκης – O ζωγράφος της Ελληνικής Επανάστασης

    Πριν εισαχθεί στη βαυαρική ακαδημία είχε ήδη φιλοτεχνήσει την «Προσωπογραφία του Όθωνα – έφηβου», την «Προσωπογραφία νεαρού πολεμιστή», καθώς και τα έργα που του έδωσαν το εισιτήριο για την ακαδημία, τον «Τυφλό αγωνιστή», τον «Εξόριστο» και τον «Αγωνιστή με μια κοπέλα», καθώς με αυτά πήρε μέρος στην έκθεση του Μονάχου.

    Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1848 για να μελετήσει τους τόπους και τα πρόσωπα των μελλοντικών έργων του. Έτσι, από το 1848 μέχρι το 1851, βρέθηκε στην Ελλάδα, όπου αφενός συναντήθηκε με τις μεγάλες προσωπικότητες της Επανάστασης για να μελετήσει τα πρόσωπα και τις στολές τους, αλλά και περιηγήθηκε με την ευλάβεια του προσκυνητή στις τοποθεσίες που γράφτηκαν οι ένδοξες σελίδες της εθνικής παλιγγενεσίας.

    Συμμετείχε σε σημαντικές εκθέσεις σε όλη την Ευρώπη: Παγκόσμια Έκθεση Παρισιού 1855, Διεθνής Έκθεση Λονδίνου 1862, Ολύμπια 1870, και απέσπασε βραβεία και διακρίσεις (1ο  βραβείο στη Διεθνή Έκθεση της Βιέννης του 1853 για το έργο «Η Έξοδος του Μεσολογγίου», αργυρό βραβείο β’ τάξεως στα Ολύμπια του 1870 για τη λιθογραφία του «Στρατόπεδο του Καραϊσκάκη»).

    Αναδείχθηκε ως ο ζωγράφος της Ελληνικής Επανάστασης. Με τον χρωστήρα και την τεχνική του μας παρέδωσε έργα που αποτυπώνουν ρεαλιστικά τις σκηνές που σημάδεψαν την ιστορία μας. Ακόμα κι αν το όνομά του δεν το γνωρίζουν όλοι, οι ανατυπώσεις των έργων του στα σχολεία και τις δημόσιες υπηρεσίες τον καθιστούν μια οικεία εικόνα. Πέθανε στο Μόναχο το 1878, αφήνοντας το σύνολο των έργων του εργαστηρίου του στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

    Επιμέλεια: Ζωή Τσούρα

    Πηγή: https://www.mixanitouxronou.gr/

                https://www.greece2021.gr/

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ