Σάββατο, 8 Αυγούστου, 2020
More
  Αρχική Ποίηση Θρυαλλίδα - Χρύσα Στεφάτου

  Θρυαλλίδα – Χρύσα Στεφάτου

  -

  Θρυαλλίδα – Χρύσα Στεφάτου

  Προσωπική άποψη: Δημήτρης Μπονόβας

  Μικρές δόσεις σκεπτόμενου λόγου και ουσιώδους προβληματισμού. Αυτό είναι στο σύνολό του το βιβλίο για το οποίο θα σας μιλήσω σήμερα. Η ποιητική συλλογή της Χρύσας Στεφάτου με τίτλο “Θρυαλλίδα” που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις “Φίλντισι”. Πολλά σε λίγα, μεγάλα σε μικρά. Όλο το νόημα που θέλει να αποδώσει, σε λίγες μόλις γραμμές. Βαθιές αποδόσεις σε δύο με τρεις στίχους.

  Ένα βουνό που θρυμματίστηκε.

  Το λίγο και το πολύ μαζί.

  Ίσως γι’αυτό τη βάλαμε να μετράει τον χρόνο.

  Η ποίησή της, λοιπόν, απλή μα συνάμα πολύπλοκη. Ο λόγος της οξύς, σε αρκετά σημεία αιρετικός, πάντα όμως με τη θετική έννοια της λέξης. Αγαπάει, μισεί και ρίχνει τα βέλη του πάντα με έναν τρόπο ήσυχο, αθόρυβο, που δεν τον καταλαβαίνεις. Θα τον πάρεις είδηση μόνο όταν δεις την πληγή που θα σου αφήσει και θα αναρωτιέσαι “μα πώς”;

  Θρυαλλίδα – Χρύσα Στεφάτου

  Έτσι, λοιπόν, καταφέρνει να συμπεριλάβει όλες τις σκληρές, βαριές έννοιες που θέλει να παρουσιάσει, σε μικρά σύνολα έκφρασης, σε λακωνικά πλαίσια. Και με τον ίδιο τρόπο θα πρέπει να προσεγγίσει κανείς το βιβλίο αυτό στο σύνολό του, καθώς αυτές οι σελίδες δεν είναι για όλους. Είναι μόνο για αυτούς που θα τολμήσουν να σκεφτούν…

  Από σπίρτα φτιαγμένος.

  Προχειροδουλειά.

  Τη σπίθα του φοβάται

  Το περισσότερο φωλιάζει.

  Να μη βραχεί, προπάντων.

  Κι όλα γίνονται.

   

  Περίληψη: Από το  πρώτο – δεύτερο κείμενο της Χρύσας Στεφάτου που έφτασε σε εμένα, ένιωσα πως αυτό που έχει να πει είναι πυκνό, καθαρό ταυτόχρονα και ολόκληρο.

  Στον λόγο της Χρύσας  βρήκα αιτίες  και κίνητρα, βρήκα αφορμές για να πάω τις σημασίες πιο κάτω. Η περιεκτικότητα κάθε μιας από τις μεστές φράσεις που συνθέτουν έναν μικρούτσικο αλλά ολόκληρο ποιητικό κόσμο μέσα σε κάθε της ποίημα με αφορά πιο πολύ από το ειδικό βάρος. Ο λόγος της έχει την συνέπεια εκείνου του ανθρώπου που όσο αιρετικά κι αν έχει ζήσει, σεβάστηκε τη ζωή του, αγάπησε και αγαπήθηκε, στάθηκε ψηλά στα δύσκολα κι όταν γονάτισε, μάτωσε και μετά επούλωσε ήσυχα τις πληγές του. Δεν κομπορρημονεί και δεν καμώνεται. Δεν πελαγοδρομεί και δεν παρασύρεται. Μετράει.

  Πρώτα από όλα μετράει τη σχέση της με τον αναγνώστη. Η  Χρύσα είναι μια αληθινή συγ-γραφέας, γιατί γράφει μαζί με τον αναγνώστη της, τον λαμβάνει σοβαρά υπ’ όψιν της, επείγεται να τον συγκινήσει, να τον δεσμεύσει στα γραπτά της, να τον εκφράσει. Για μένα αυτό το ήθος την βάζει στην πρώτη γραμμή. Δεν ξέρω αν αύριο συνεχίσει να γράφει ποίηση ή στραφεί σε είδη και φόρμες που την αφορούν νομίζω εξ ίσου. Ξέρω μόνο πως η συναίσθηση της οικονομίας μαζί με την ξεκάθαρη πρόθεση να μην αφήσει κανέναν έξω από τον λόγο της, να κρατήσει έτσι ανοιχτές αυτές τις πόρτες ώστε να μην χαθεί ο λόγος που το κάνει, αλλά να αναδειχτεί σε πράξη υψηλού ήθους, μας τιμά σαν αναγνώστες.

  Θράσος Καμινάκης

  Στοιχεία Βιβλίου:

  Τίτλος: Θρυαλλίδα

  Συγγραφέας: Χρύσα Στεφάτου

  ISBN :978-618-5101-80-0

  Ημερομηνία έκδοσης: Δεκέμβριος 2018

   Εκδόσεις: Φίλντισι

  Αριθμός σελίδων: 74

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  Επεξεργασία κεντρικής εικόνας: Νεκταρία Βαρσαμή – Πουλτσίδη

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here