Δευτέρα, 23 Αυγούστου, 2021
More
  ΑρχικήΕλληνική ΛογοτεχνίαΤη νύχτα που έσβησαν τ' αστέρια - Βασίλης Παπαθεοδώρου

  Τη νύχτα που έσβησαν τ’ αστέρια – Βασίλης Παπαθεοδώρου

  -

  …η Λένα χάθηκε.
  Όμως αυτό ήταν κάτι που κανείς δεν το είχε παρατηρήσει. Ούτε το είχε αισθανθεί να έρχεται.
  Γιατί κανείς δεν μπορούσε.
  Ή δεν ήθελε.

  Η δεκαεφτάχρονη Λένα Μανιέ εξαφανίζεται Παρασκευή 20 Ιανουαρίου. Δεν έχει ενημερώσει κανέναν, δεν έχει αφήσει κάποιο σημείωμα, τίποτε. Απλά εξαφανίστηκε. 

  Προσωπική άποψη: Παναγιώτα Γκουτζουρέλα

  Η αστυνομία ειδοποιείται, το Amber Alert παίζει συνεχώς στα κανάλια, οι δημοσιογράφοι καλύπτουν με κάθε λεπτομέρεια το γεγονός. Η Λένα άφαντη. Κανένα στοιχείο της φυσικής της παρουσίας. Έχει αφήσει όμως το στίγμα της. Έχει αφήσει πίσω της εκκρεμότητες. Εννέα άτομα παρουσιάζουν το χρονικό της εξαφάνισής της και από τις διηγήσεις τους γνωρίζουμε τη Λένα. Γνωρίζουμε όμως και τους αφηγητές και τις μύχιες σκέψεις τους. 

  Η γνώμη των αφηγητών της ιστορίας της Λένας για το πρόσωπό της είναι αμφιλεγόμενη. Καθένας από τη δική του οπτική γωνιά μας παρουσιάζει στοιχεία του χαρακτήρα και της συμπεριφοράς της κοπέλας προς το άτομό του τα οποία τη φωτογραφίζουν. Μέλη της οικογένειάς της, φίλοι και καθηγητές, όλοι έχουν την άποψή τους για τους λόγους της εξαφάνισής της και όλοι έχουν τύψεις για τον δικό τους ρόλο σε αυτή την κατάληξη. Φταίει η αδιαφορία, η έλλειψη ενσυναίσθησης, η ζήλια, η ίδια η Λένα με τη στάση της απέναντί τους;… 

  Μαθήτρια της Γ’ Λυκείου, με μια θρασύτητα και αδιάλλακτη άποψη για τον κόσμο, η Λένα μοιάζει ως μία οποιαδήποτε έφηβη που μοιράζει τον χρόνο της ανάμεσα στο σχολείο, την οικογένεια και τις παρέες της. Τι κρύβεται όμως πίσω από την καθημερινότητα και τις στιγμές εκείνες που η Λένα δεν μοιράζεται με κανέναν; Η μυστικοπάθεια που τη χαρακτηρίζει, από άλλους κρίνεται ως υπεροψία και από άλλους ως ένας λόγος να τη μισήσουν. Η διαφορετικότητα και η τόλμη να είναι ο εαυτός της την εντάσσουν αυτόματα σε μία κατηγορία ανθρώπων άξιων να κατηγορηθούν επειδή δεν δέχονται συμβιβασμούς. Οι μαρτυρίες των οικείων της, του οικογενειακού, σχολικού και κοινωνικού περιβάλλοντος, δίνουν μια ολοκληρωμένη εικόνα της κοπέλας για την οποία έχει γραφτεί -αλλά και που δεν εμπλέκεται με προσωπική αφήγηση- το βιβλίο. 

  Είναι η φάση που πολλά πράγματα όχι και τόσο σοβαρά μαζεύονται, προστίθενται, και το αποτέλεσμα είναι τραγικό.

  Με την εξαφάνιση της Λένας, ο προσωπικός απολογισμός των προσώπων που εμπλέκονται σοκάρει. Τόσο για την ειλικρίνεια των σκέψεων και των συναισθημάτων, όσο και για την καταστροφική διάθεση του ανθρώπου να οριοθετήσει ανάμεσα στον ίδιο και στις συνέπειες των πράξεών του μία γραμμή που τον απαλλάσσει από τις ευθύνες. Ο ατομικισμός, ο εγωισμός και η μικροψυχία εναλλάσσονται με τις ενοχές και τη λύπη για ό,τι συνέβη. 

  Άκουγα και ξανάκουγα κλαίγοντας τους στίχους του ringtone του κινητού της Λένας. Τις τελευταίες μέρες μού είχε γίνει εμμονή, ξάπλωνα το βράδυ στο κρεβάτι της, έσβηνα τα φώτα, κοίταγα τα αστέρια που φωσφόριζαν στο ταβάνι και προσπαθούσα να καταλάβω, να χωνέψω αυτό που δεν έβλεπα τόσο καιρό. Που ποτέ μου δεν είχα δει.

  Μια σύγχρονη, πονεμένη ιστορία. Η νύχτα που έσβησαν τ’ αστέρια μόνο ειλικρινές βιβλίο μπορεί να χαρακτηριστεί. Βαθύ, στοχαστικό και επίκαιρο, ένα μυθιστόρημα που περιέχει σκληρές αλήθειες. Ο συγγραφέας κατάφερε σε ένα μικρό σε μέγεθος βιβλίο να συμπεριλάβει ολόκληρες ζωές. Σκιαγραφεί άριστα τη μέση ελληνική οικογένεια, τις σχέσεις μεταξύ των μελών της και τις προσδοκίες τους. Το δημόσιο σχολείο αλλά και την παράπλευρη σε αυτήν την περίπτωση δημοσχετίστικη πολιτική των ελληνικών δημόσιων αρχών. Την ψυχολογία των εφήβων και το άγχος για το μέλλον. Την εφηβεία σε όλο το μεγαλείο της, με τα ψυχολογικά σκαμπανέβασματά της, το bullying και τη ρηχή αντιμετώπιση των πραγμάτων. Την αντιμετώπιση των προσφύγων ως άτομα δεύτερης κατηγορίας. Την ευθυνοφοβία, την αμφίρροπη ανθρώπινη ηθική και την αποστασιοποίηση όσων συμβαίνουν έξω από τον μικρόκοσμο των ατόμων.

  Τα ψυχογραφήματα των αφηγητών είναι εκπληκτικά. Κάθε ήρωας αντιμετωπίζει με διαφορετικό τρόπο την εξαφάνιση της Λένας και μέσα από αυτή παρουσιάζει τον εαυτό του. Άλλους, αυτό το γεγονός, η εξαφάνιση, τους παρακίνησε να βρουν τον εαυτό τους, άλλους απλά τους προσπέρασε σαν ένα ενοχλητικό συμβάν. 

  Η ένταση των συναισθημάτων που προκαλεί αυτό το μυθιστόρημα είναι δριμύτατη. Κάθε σελίδα αποτελεί ένα παράθυρο στην ψυχή του αφηγητή και μία γροθιά στον αναγνώστη. Γιατί έπιασα πολλές φορές τον εαυτό μου να φρίττω με όσα διάβαζα και ισόποσες φορές έφριττα μ’ εμένα, επειδή ανακάλυπτα και στοιχεία του εαυτού μου την ίδια στιγμή, ιδιαίτερα με τη ρηχότητα θεώρησης και αντιμετώπισης δύσκολων καταστάσεων. Ένα βιβλίο που απλά συγκλονίζει με τη ρεαλιστικότητα και τη σκληρή του ματιά. Σε κάθε περίπτωση, αξίζει να διαβαστεί και δεν θα αφήσει κανέναν αδιάφορο. 

  Οι εκδόσεις Καστανιώτη και ο συγγραφέας Θοδωρής Παπαθεοδώρου δίνουν τη δυνατότητα σε όποιον επιθυμεί να κατεβάσει δωρεάν το βιβλίο σε ηλεκτρονική μορφή από το site των εκδόσεων, εδώ. Μια γενναιόδωρη χειρονομία για την οποία τους ευχαριστώ πολύ. 

  Περίληψη: Τη νύχτα της 20ής Γενάρη η Λένα Μανιέ, μαθήτρια της Τρίτης Λυκείου, εξαφανίζεται. Κανείς δεν ξέρει το γιατί, κανείς δεν έχει καταλάβει κάτι, σε κανέναν δεν έχει πει τίποτα. Το γεγονός αυτό δρα καταλυτικά τις μέρες που ακολουθούν στις σχέσεις συγγενών, φίλων και γνωστών της, καθώς όλοι αναρωτιούνται για το δικό τους ρόλο σε αυτήν την εξαφάνιση, αλλά προπάντων για το ρόλο των υπολοίπων. Εννιά άτομα, εννιά αφηγητές προσπαθούν να δικαιολογήσουν, να συγκαλύψουν, να κατηγορήσουν. Και καθώς περνά ο καιρός οι σχέσεις τους δοκιμάζονται, αλλάζουν, καταρρέουν.
  Το μυθιστόρημα Τη νύχτα που έσβησαν τ’ αστέρια είναι ένα βιβλίο με αγωνία και χιούμορ, αλλά και ένα αφήγημα-καθρέφτης όσων ζούμε και δεν τολμάμε να παραδεχτούμε.

  Τη νύχτα που έσβησαν τ' αστέριαΣτοιχεία βιβλίου

  Τίτλος: Τη νύχτα που έσβησαν τ’ αστέρια

  Συγγραφέας: Βασίλης Παπαθεοδώρου

  Εκδόσεις: Καστανιώτης

  ISBN: 9789600364644

  Σελίδες: 240

  Έτος έκδοσης: 2018

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here