Κυριακή, 9 Αυγούστου, 2020
More
  Αρχική Ελληνική Λογοτεχνία Το Αρχοντικό στη Λιθιά - Ελένη Βεζύρογλου

  Το Αρχοντικό στη Λιθιά – Ελένη Βεζύρογλου

  -

  Το Αρχοντικό στη Λιθιά. Δεν ξέρω τι να πρωτοπώ γι’ αυτό το βιβλίο. Το εξώφυλλό του είναι μαγευτικό και σε ταξιδεύει σε μέρη που πολύ θα ήθελες να πας. Δεν νομίζω να υπάρχει έστω κι ένα εξώφυλλο που να μη μου αρέσει από τις Εκδόσεις ΕΞΗ. Με το που το αντίκρισα, ήξερα ότι αυτό το βιβλίο θα το αποκτήσω, και έτσι κι έγινε.

  Προσωπική άποψη: Ελισάβετ Κόλλια

  Η υπόθεση του βιβλίου είναι πολύ ενδιαφέρουσα. Μπλέκει το αισθηματικό και το κοινωνικό με το μεταφυσικό και το αποτέλεσμα κερδίζει τον αναγνώστη. Η Αγγελική και η μεγαλύτερη αδελφή της Δάφνη έχουν αναλάβει την περίθαλψη της μητέρας τους που πάσχει από άνοια τα τελευταία δύο χρόνια, μετά τον θάνατο του πατέρα τους. Σε μια αναλαμπή, η μητέρα των κοριτσιών αποκαλύπτει στην Αγγελική κάτι από το παρελθόν της, που κρατούσε τόσα χρόνια μυστικό.

  Το κρασί, αν και είχε πιει μόνο δύο ποτήρια, την είχε ζαλίσει γλυκά. Ο ήχος της βροχής τη νανούριζε. Έκλεισε τα μάτια κι η τελευταία της σκέψη πέταξε στη μητέρα της. Αναρωτήθηκε κι αν είχε καταλάβει πως έλειπε, και χαμογέλασε. “Καληνύχτα, μαμά!”

  Ο σύζυγος της Δάφνης είναι αστυνομικός και ασχολείται με μια υπόθεση ανεξήγητων φόνων. Όλα φαίνονται πολύ περίεργα και η λύση μοιάζει αδύνατη. Κάθε έρευνα καταλήγει σε αδιέξοδο. Ακόμη και μετά από την αποκάλυψη των ενόχων, η αστυνομία αδυνατεί να βρει το κίνητρο και δεν μπορούν να εξηγήσουν τι οδήγησε αυτούς τους ανθρώπους στο να αφαιρέσουν τη ζωή κάποιων που δεν γνώριζαν… Και οι φόνοι συνεχίζονται…

  Η Αγγελική, θέλοντας να μάθει το παρελθόν της μητέρας της, πηγαίνει για δουλειά στη Λιθιά ως δασκάλα αγγλικών σε ένα πεντάχρονο αγόρι. Το αρχοντικό στη Λιθιά κρύβει κι αυτό μυστικά. Ο ιδιοκτήτης είναι ιδιόρρυθμος άνθρωπος, αλλά η γοητεία του θα κεντρίσει την Αγγελική. Η καρδιά της όμως έχει πληγωθεί και είναι κλειστή στην αγάπη. Δεν εμπιστεύεται πια τον έρωτα και προσπαθεί να τον αποφύγει. Η ζωή της όμως κινδυνεύει. Ποιος την απειλεί; Πόσο σοβαρή είναι η απειλή; Θα καταφέρει να μάθει το παρελθόν της μητέρας της; Τι τη συνδέει με τον ιδιοκτήτη του αρχοντικού; Θα βγει η αγάπη νικήτρια από αυτόν τον αγώνα ή θα νικήσει ο φόβος;

  Η καρδιά της, σαν να αιωρήθηκε για λίγα δευτερόλεπτα μέσα σ’ ένα κενό κι ύστερα έκανε βουτιά στο στομάχι της. “Άρη, εγώ…” Μούδιασε. Τα ανεξήγητα κύματα μέσα της, φωτιάς και πάγου, που διαδεχόταν το ένα τ’ άλλο και την έκαναν μια να καίγεται και μια να παγώνει, της άφηναν ένα γλυκό τρέμουλο στα χείλη που της ήταν αδύνατο να το ελέγξει και να συνεχίσει να μιλά.

  Η συγγραφέας πετυχαίνει να κρατήσει τον αναγνώστη σε αγωνία από την αρχή μέχρι το τέλος του βιβλίου. Ανακατεύει το αισθηματικό με το αστυνομικό και το αποτέλεσμα είναι πολύ πετυχημένο. Η προδοσία που έχουν βιώσει οι ήρωες τούς έχει στιγματίσει και κατευθύνει τα μετέπειτα βήματά τους. Δεν τολμούν να εμπιστευτούν, και πολλές φορές φτάνουν σε αυθαίρετα και λανθασμένα συμπεράσματα λόγω του φόβου τους! Το μίσος, η αδικία, η απόγνωση, ο φόβος και η αγάπη οδηγούν τους ανθρώπους να πάρουν λανθασμένες και βιαστικές αποφάσεις χωρίς σκέψη και οδηγούνται σε επικίνδυνα μονοπάτια χωρίς επιστροφή. 

  Η άνοια είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλοί άνθρωποι. Είναι μια άμυνα του οργανισμού να ξεχάσει όσα φέρνουν πόνο και έντονη θλίψη. Όσο πιο σοβαρή είναι η άνοια, τόσο πιο δύσκολη είναι η συμβίωση με τα άτομα που νοσούν. Τον μεγαλύτερο πόνο όμως τον τραβάνε οι οικείοι των ατόμων που νοσούν, καθώς σταδιακά ο άνθρωπος που γνώριζαν χάνεται και στη θέση του εμφανίζεται ένας άλλος, που λόγω της αρρώστιας γίνεται επιθετικός και αρνητικός σε κάθε βοήθεια ή συμπαράσταση που του προσφέρεται. Οι σπάνιες αναλαμπές προσφέρουν μικρές νότες χαράς στους συγγενείς τους. Η συγγραφέας κατορθώνει να μας παρουσιάσει πώς επηρεάζεται η ζωή μας όταν έχουμε υπό την προστασία μας κάποιο άτομο που πάσχει από άνοια και πόσο μας φορτίζει συναισθηματικά και προσωπικά. 

  Μου άρεσε πάρα πολύ. Οι ήρωες ήταν αληθινοί, άνθρωποι της διπλανής πόρτας με ελαττώματα και επιθυμίες. Άνθρωποι που αγωνίζονται για την ευτυχία και την καλή ζωή. Για το δίκαιο και το σωστό. Υπάρχουν όμως κι εκείνοι που δεν υπολογίζουν κανέναν προκειμένου να κερδίσουν ό,τι πιστεύουν ότι τους χρωστά η ζωή. Ένα βιβλίο που παρουσιάζει την αληθινή όψη της ζωής και ως πού μπορεί να φτάσει ο άνθρωπος για να καταφέρει όσα επιθυμεί. Το απόλαυσα και σας το προτείνω.

  Περίληψη: Μέχρι πού μπορείς να φτάσεις για να εκπληρώσεις τις πιο κρυφές σου επιθυμίες;
  Η ήρεμη ζωή μιας μικρής επαρχιακής κοινωνίας διαταράσσεται, καθώς το τίμημα για επιθυμίες που πραγματοποιούνται αβίαστα είναι μεγάλο. Μέσα από το σκοτάδι ξεκινά το οδοιπορικό της Αγγελικής προς τη λύτρωση, όταν μαθαίνει το μυστικό της μάνας της, πως έχει έναν χαμένο αδελφό.
  Οι απαντήσεις είναι καλά κρυμμένες στο ορεινό χωριό που κάποτε όλα ξεκίνησαν, στη Λιθιά. Σε ένα παλιό αρχοντικό θα αναζητήσει την αλήθεια και θα γνωρίσει τον έρωτα. Ο Άρης, εκθαμβωτικός και σαγηνευτικός, γίνεται καταιγίδα δοκιμάζοντας με το μένος της να ξορκίσει τις αμφιβολίες της.
  Όμως, το παρελθόν και το παρόν συγκρούονται οδυνηρά, δημιουργώντας μικρές ρωγμές, που ίσως σταθούν μοιραίες… Μια σειρά αποκαλύψεων και ένοχων μυστικών τούς παρασύρει στη δίνη της. Πού οδηγούν; Κανείς δεν μπορεί να ξέρει, κανείς δεν είναι σίγουρος… Ένας έκπτωτος άγγελος θα τους δώσει τις απαντήσεις που ψάχνουν, όμως θα ζητήσει το δικό του αντίτιμο.
  Το αρχοντικό στη Λιθιά κρύβει όλα τα μυστικά αυτής της συγκλονιστικής ιστορίας.

  Το αρχοντικό στη ΛιθιάΣτοιχεία βιβλίου

  Τίτλος: Το Αρχοντικό στη Λιθιά

  Συγγραφέας: Ελένη Βεζυροπούλου

  Εκδόσεις: Έξη

  Σελίδες: 510

  Έτος Έκδοσης: 2019

  ISBN: 978-618-5240-26-4

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here