Δευτέρα, 24 Φεβρουαρίου, 2020
More
  Αρχική Ελληνική Λογοτεχνία Το μπλουζ της Κυριακής - Νατάσσα Καραμανλή

  Το μπλουζ της Κυριακής – Νατάσσα Καραμανλή

  -

  Το μπλουζ της Κυριακής  

  Προσωπική άποψη: Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Το μπλουζ της Κυριακής, της συγγραφέως Νατάσσας Καραμανλή, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ελκυστής. Είναι ένα θεατρικό έργο, ένας μονόλογος, ο οποίος έχει τιμηθεί με το Α’ Βραβείο από τον Όμιλο για την Unesco, στον 4ο Διεθνή Λογοτεχνικό Διαγωνισμό 2015.

  Πρόκειται λοιπόν για έναν μονόλογο μιας γυναίκας, που περνά την Κυριακή της μόνη στο σπίτι, σε έναν καναπέ, συντροφιά με αφόρητους πόνους εξαιτίας της αγκυλοποιητικής σπονδυλοαθρίτιδας που την ταλαιπωρεί.

  To μπλουζ της ΚυριακήςΒιώνει απίστευτη μοναξιά. Η κόρη της ζει στην Αγγλία. Της λείπει πολύ. Αναζητεί μια αγκαλιά για να κουρνιάσει, να μοιραστεί τον πόνο της με κάποιον. Νιώθει ότι ο χρόνος κυλά αμείλικτα και την παρασύρει στο πέρασμά του.

  Καθισμένη στον καναπέ, γυρίζει πίσω στο παρελθόν και θυμάται στιγμές από την παιδική και εφηβική της ηλικία. Γεγονότα με τους γονείς και τον αδελφό της, που τη σημάδεψαν. Δύσκολος άνθρωπος η μητέρα της. Οι πράξεις της χαράχτηκαν βαθιά στην ψυχή της, δημιουργώντας μια πληγή που δεν αποφασίζει να κλείσει.

  Γιατί δεν μ’ αγαπούσε; Ποιο ήταν επιτέλους εκείνο το καλό δικό μου που διακαώς το επιθυμούσε; Πώς γίνεται η αγάπη όπλο που σε πολεμά; Μια κάννη που σε σημαδεύει δήθεν για το καλό σου; Πού είναι κρυμμένο, πόσο βαθιά, σε ποιο απύθμενο πηγάδι βρίσκεται κλειδωμένο;

  Τι ευκαιρία έχω ακόμα να το βρω; Όταν το ανακαλύψω, τίνος σημάδι πάνω του θα φέρει; Πόσο αλήθεια θα έχει αλλοιωθεί; Όλες τις πράξεις που έγιναν για το δικό μου καλό ποιος τις ορίζει; Εκτελεστής ποιος κρίνεται και εκείνον με τη σειρά του ποιος τον κρίνει;

  Ένας μονόλογος που δίνει τροφή για σκέψη και προβληματισμό. Αναφέρεται στις οικογενειακές σχέσεις, στα παιδικά τραύματα που μας ακολουθούν και στην ενήλικη ζωή, στοιχειώνοντας την. Χρειάζεται σκάψιμο η ψυχή για να βγάλει στην επιφάνεια ό,τι την πνίγει, ό,τι της στερεί το χαμόγελο.

  Είναι η ζωή, μαμά, κι όσο κάθομαι στην πολυθρόνα, τη στιγμή που αλλάζω τα κανάλια ή την ώρα που καθαρίζω την κουζίνα, γίνεται φτωχότερη. Σε λεπτά, σε στιγμές, σε χαμόγελα. Σε ευκαιρίες. Και θέλω να χαμογελώ, μαμά, ακόμα κι αν τα χείλη μου στραβώσουν.

  Ένα βιβλίο που θα αγγίξει πολλούς αναγνώστες που θα το διαβάσουν. Θα σκάψει βαθιά μέσα στην ψυχή τους και θα βγάλει στο φως ό,τι τους αφαιρεί τη χαρά, και στο τέλος θα τους προσφέρει την πολυπόθητη κάθαρση.

  Περίληψη: Ο πόνος είναι ίσως το πιο ανθρώπινο, άλλα και το πιο επώδυνο συναίσθημα. Και σαν τέτοιο αντιμετωπίζεται από την ηρωίδα. Η αργία της Κυριακής αφυπνίζει μέσα της όλες τις επώδυνες καταστάσεις της ζωής της. Υποφέρει από αγκυλοποιητική σπονδυλοαρθρίτιδα (ΑΣ) και ο χρόνιος πόνος της ασθένειας τής προκαλεί, πέρα από το αίσθημα μιας μόνιμης δυσφορίας, έναν μόνιμο εκνευρισμό που μεταλλάσσεται σε επιθετικότητα. Η δυσκαμψία στο σώμα κι ο περιορισμός των κινήσεών της, αμβλύνουν το αίσθημα της ανασφάλειας και της απόρριψης. Μιαν ανυπόφορη κι αναίτια πίκρα. Είναι ωστόσο αναίτια; Τι ανασύρεται ανάμεσα στις αναμνήσεις της; Τι την στοιχειώνει; Πότε καλή και πότε σκληρή, η ηρωίδα που σιχαίνεται τα ημίμετρα, μονολογεί για τις σκιές της χορεύοντας μπλουζ. Το ανίερο μπλουζ μιας μοναχικής Κυριακής, συνταιριασμένο με τους δαίμονές της.

  To μπλουζ της ΚυριακήςΣτοιχεία βιβλίου

  Τίτλος: Το μπλουζ της Κυριακής

  Συγγραφέας: Νατάσσα Καραμανλή

  Εκδόσεις: Ελκυστής

  Σελίδες: 140

  ISBN: 9786188391826

  Ημ. Έκδοσης: 31/01/19

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  Επεξεργασία εικόνας: Στέλλα Στραύκου

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here