Παρασκευή, 3 Ιουλίου, 2020
More
  Αρχική Ελληνική Λογοτεχνία Το δάκρυ της Μάντισσας - Γιώτα Γουβέλη

  Το δάκρυ της Μάντισσας – Γιώτα Γουβέλη

  -

  Το δάκρυ της Μάντισσας

  Προσωπική άποψη: Χρήστος Διαμαντόπουλος

  Η ιστορία εξελίσσεται στα χρόνια του Όθωνα όταν η Άννα, που έχει μεγαλώσει στο μεγαλοαστικό περιβάλλον της Αθήνας, μετά από κάποιο συναισθηματικό σοκ θα διοριστεί δασκάλα σε ένα χωριό στην Ρούμελη, στα μέσα του 19ου αιώνα. Εκεί έμελλε να συναντήσει το πεπρωμένο της…

  Η νεαρή Άννα ανήκει στην προνομιούχα τάξη της Αθήνας του Όθωνα. Η μητέρα της είναι Αγγλίδα αριστοκράτισσα και ζει μια ανέμελη και τρυφηλή ζωή στη βασιλική αυλή και στα κοσμικά σαλόνια.

  Λίγο πριν από το ξεκίνημα της καινούριας της ζωής, συναντά μια ηλικιωμένη μάντισσα που την προειδοποιεί για τον θανάσιμο κίνδυνο που παραμονεύει στον τόπο προορισμού της.

  ο αγαπημένος σου θα σε πληγώσει ανεπανόρθωτα και ο κίνδυνος που παραμονεύει είναι θανάσιμος…

  Οι συνθήκες πάρα πολύ δύσκολες και διαφορετικές απ’ ό, τι έχει ζήσει ως τότε. Τα έθιμα πολύ αυστηρά έως καταπιεστικά. Στο σπίτι που θα φιλοξενηθεί την υποδέχονται πολύ καλά, η θεία με τα δυο ανίψια της. Η εξέλιξη θα είναι τραγική, την είχε προειδοποιήσει άλλωστε μια ηλικιωμένη μάντισσα όταν πρωτοήρθε στο χωριό. Βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα και η γραφή της κυρίας Γουβέλη είναι καταπληκτική.

  Η συγγραφέας αφηγείται με αριστοτεχνικό τρόπο μια θρυλική υπόθεση πάθους και φονικού, βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα εκδίκασης στα μέσα του 19ου αιώνα στο Κακουργιοδικείο Μεσολλογγίου. Ιστορία ζωής.

  Νάσος και Γιώργης

  Άννα και Μαρίτσα

  Σύγκρουση οθωμανικής στάσης ζωής με τον νέο δυτικό τρόπο σκέψης.

  Έρωτας και σπαραγμός. Σαρωτική δύναμη πάθους κόντρα στις όποιες αντιξοότητες.

  Η ιστορία κυλά γρήγορα, οι εξελίξεις τρέχουν γύρω από ήρωες καλοδουλεμένους και ενδιαφέροντες.

  Περίληψη: Ύστερα από ένα τραυματικό βίωμα η Άννα, μια νεαρή κοπέλα της μεγαλοαστικής αθηναϊκής κοινωνίας στα χρόνια του Όθωνα, διορίζεται δασκάλα σε ένα ορεινό χωριό της Ρούμελης. Λίγο πριν από το ξεκίνημα της καινούριας της ζωής, συναντά μια ηλικιωμένη μάντισσα που την προειδοποιεί για τον θανάσιμο κίνδυνο που παραμονεύει στον τόπο προορισμού της. Ωστόσο, φτάνοντας στο σπίτι όπου θα φιλοξενηθεί, η νεαρή δασκάλα γίνεται δεκτή με θέρμη και ενθουσιασμό από την πεντάμορφη Μαρίτσα, η οποία ζει εκεί με τη θεία της και τον αυστηρό αδελφό της. Οι συνθήκες και τα ήθη του χωριού είναι πρωτόγνωρα και καταπιεστικά για την Αθηναία δασκάλα.
  Σύντομα όμως θα ανακαλύψει πως, μέσα σ’ εκείνο το ασφυκτικό περιβάλλον, η δύναμη του ανθρώπινου πάθους βρίσκει τον τρόπο να τινάξει στον αέρα τις συμβατικότητες, τα ήθη, τη λογική, το δίκιο και, εντέλει, την ίδια τη ζωή.

  Μια θρυλική υπόθεση πάθους και φονικού, που ενέπνευσε ποιητές και συγγραφείς του προηγούμενου αιώνα και εκδικάστηκε στο Κακουργιοδικείο Μεσολογγίου. Η δικογραφία φυλασσόταν μέχρι το 1957 στο Εφετείο Πατρών, οπότε και εξαφανίστηκε μυστηριωδώς.

  Το δάκρυ της Μάντισσας

  Στοιχεία βιβλίου:

  Τίτλος: Το δάκρυ της Μάντισσας

  Συγγραφέας: Γουβέλη Γιώτα Ν.

  Εκδότης: Διόπτρα

  ISBN: 9789606055324

  Αριθμός Σελίδων: 504

  Hμερομηνία Έκδοσης: 23/5/2018

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here