Τετάρτη, 19 Φεβρουαρίου, 2020
More
  Αρχική Ελληνική Λογοτεχνία Το γιασεμί - Σταυρούλα Νοβακίδου

  Το γιασεμί – Σταυρούλα Νοβακίδου

  -

  Το γιασεμί – Σταυρούλα Νοβακίδου

  Προσωπική άποψη: Δήμητρα Κωλέτη

  Η νουβέλα «Το γιασεμί» της Σταυρούλας Νοβακίδου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ελκυστής, είναι ένα πολυεπίπεδο κείμενο, στο οποίο παρουσιάζονται με ρεαλισμό οι κοινωνικές συνθήκες της εποχής μας, με το προσφυγικό, την ξενοφοβία, την άνοδο της ακροδεξιάς, τις φασιστικές επιθέσεις ακραίων ομάδων, τον σχολικό εκφοβισμό, τον ρατσισμό, μα και με την ελπίδα, τον έρωτα και την τρυφερότητα να βρίσκονται σε πρώτο πλάνο και να αποτελούν το σκηνικό στο οποίο δρουν οι ήρωες της συγγραφέως.

  Η Κατερίνα, η κεντρική ηρωίδα του κειμένου, είναι καθηγήτρια και διδάσκει σε Λύκειο της Θεσσαλονίκης. Είναι ένας δίκαιος και ευαίσθητος άνθρωπος, ένας άνθρωπος από αυτούς που σου γεννούν την αίσθηση πως μπορούν, με τις ιδέες και τη στάση ζωής τους, να αλλάξουν τον κόσμο, να τον κάνουν λίγο πιο ανθρώπινο.

  Ένα γεγονός με πρωταγωνιστές τους μαθητές της, τον Μανώλη και την ομάδα φίλων του, θα τη φέρει πρόσωπο με πρόσωπο με την ωμή βία. Σοκαρισμένη από όσα αντίκρισε, πέφτει στο δίλημμα αν πρέπει να σπεύσει στην αστυνομία και να καταγγείλει το απάνθρωπο περιστατικό, ή αν το μόνο που μπορεί να σώσει τις ψυχές των μαθητών της είναι η εφαρμογή μιας μεθόδου που πιστεύει πως θα κάνει τους νεαρούς να συνειδητοποιήσουν την πράξη τους και να εγκαταλείψουν Τα μονοπάτια του φασισμού, του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, που με πρόφαση το προσφυγικό ζήτημα και την άφιξη Σύριων προσφύγων στην περιοχή τους, οι φίλοι τα διαβαίνουν αγνοώντας τον πόνο, την μοναξιά και την απανθρωπιά που τους περιμένει στο αμέσως επόμενο βήμα.

  Το γιασεμί – Σταυρούλα Νοβακίδου

  Η Κατερίνα αποφασίζει τελικά να εφαρμόσει την τακτική της, κάτι που, μεταξύ άλλων, φωτίζει τη δοτική, ανθρώπινη και γεμάτη αρετές ψυχοσύνθεσή της. Έτσι λοιπόν, από εκείνη τη στιγμή κι έπειτα θα συναντά την παρέα φίλων, και μέσω της ενσυναίσθησης θα προσπαθήσει να τους βάλει στη θέση όσων απορρίπτουν, με σκοπό να αποκτήσουν σεβασμό απέναντι στο συνάνθρωπο και γενικότερα στην ίδια τη ζωή.

  Μέσα σ’ όλα αυτά που τους παρουσιάζει, κάποια στιγμή ακούγεται και το ποίημα του Γιώργου Σεφέρη «Το γιασεμί», η ανάλυση του οποίου εμπεριέχει όλη τη φιλοσοφία της νουβέλας:

  «…Το γιασεμί θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι η ψυχή του ανθρώπου, η καθαρότητα της ψυχής του, όπως είναι το φως. Ο Σεφέρης με τον παραλληλισμό αυτό θέλει να μας τονίσει πως, έστω κι αν υπάρξει μια αλλαγή στις εξωτερικές συνθήκες, αυτή δε θα πρέπει να αλλοιώνει την ποιότητα των αξιών που έχει ο άνθρωπος. Βλέπετε; Είτε στο σκοτάδι βρίσκεται το γιασεμί είτε στο φως, παραμένει λευκό, δεν αλλάζει. Αυτό θα πρέπει να κάνουν κι οι άνθρωποι…», κι αποτελεί ένα από τα πολλά μηνύματα που εμπεριέχονται σ’ αυτή.

  Διαβάζοντας «Το γιασεμί», θα συναντήσετε δυστυχώς την κοινωνία μας, με τις ακραίες συμπεριφορές κάποιας μερίδας ατόμων, προβληματισμούς για τα άτομα που υιοθετούν μια τέτοια στάση ζωής, καθώς και τη λύση για την αντιμετώπιση τέτοιων απάνθρωπων καταστάσεων, με την ενσυναίσθηση να αποτελεί το μέσο για να αποκτήσει το άτομο αξίες και ιδανικά. Όλα αυτά καλυμμένα από την πλούσια μυρωδιά του γιασεμιού, που οδηγεί τους ήρωες και την πλοκή στο ανατρεπτικό, ρομαντικό μα και μελαγχολικό, φινάλε του κειμένου.

  Διαβάστε «Tο γιασεμί»!
  Συγχαρητήρια στη συγγραφέα!

  Περίληψη: Το γιασεμί – Σταυρούλα Νοβακίδου Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης, 2016: Η τοπική κοινωνία βρίσκεται σε αναβρασμό καθώς οι Έλληνες κάτοικοι της περιοχής αντιτίθενται έντονα στην εκεί εγκατάσταση Συρίων προσφύγων και οι εκδηλώσεις ακραίας ρατσιστικής συμπεριφοράς πυκνώνουν ανησυχητικά. Μέσα σε αυτό το ταραγμένο κοινωνικό κλίμα, μία πενταμελής παρέα ανηλίκων αγοριών, με φυσικό αυτουργό τον Μανώλη, προβαίνει σε μια εγκληματική πράξη. Μόνη μάρτυρας η Κατερίνα, η ευαίσθητη, ιδεολόγος φιλόλογός τους. Θα μπορέσει η Κατερίνα να βοηθήσει τα πέντε αγόρια να ξεφύγουν από τις λαθεμένες αντιλήψεις των οικογενειών τους αλλά και ενός κοινωνικού περιβάλλοντος που απεχθάνεται τη διαφορετικότητα; Τι θα συμβεί όταν ο Mανώλης, που αρχίζει να ανακαλύπτει τον εαυτό του μέσα από τα μάτια της Κατερίνας, τελικά την ερωτεύεται;

  Το γιασεμίΣτοιχεία βιβλίου

  Τίτλος: Το γιασεμί

  Συγγραφέας: Σταυρούλα Νοβακίδου

  Εκδόσεις: Ελκυστής

  Σελίδες: 184

  ISBN: 978-618-5424-10-7

  Έτος Έκδοσης: 2019

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here