Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου, 2020
More
  Αρχική Ελληνική Λογοτεχνία Το ημερολόγιο ενός αδέξιου εραστή - Θόδωρος Σούμας

  Το ημερολόγιο ενός αδέξιου εραστή – Θόδωρος Σούμας

  -

   Το ημερολόγιο ενός αδέξιου εραστή

  Προσωπική άποψη: Παρασκευή Παρίσση

  Το ημερολόγιο ενός αδέξιου εραστή αφηγείται τη σύγχρονη, σκοτεινή ερωτική ιστορία του Φάνη γύρω από την ίδια γυναίκα, την Ηλέκτρα, και, εμβόλιμες, διαφορετικές παλαιότερες ερωτικές σχέσεις του.

  Ο Φάνης είναι ένα άτολμο, ντροπαλό, μοναχικό άτομο που ποθεί αρρωστημένα την Ηλέκτρα, αλλά δεν έχει τη δύναμη ή το θράσος για να την κατακτήσει. Έτσι και αλλιώς, στον έρωτα δεν κερδίζει ο πιο ωραίος, αλλά ο πιο τολμηρός! Ο Φάνης είναι εργένης, επιθυμεί την ερωτική σύντροφο, αλλά ερωτεύεται μια γυναίκα που έχει σχέση με άλλον και του γίνεται έμμονη ιδέα. Θέλει συνέχεια να επικοινωνεί μαζί της και αυτό προσπαθεί να το καταφέρει υιοθετώντας τον ρόλο του προστατευτικού μέντορα, του φίλου, του δασκάλου, και -γιατί όχι- τον ρόλο του συντρόφου και του εραστή, που επιθυμεί διακαώς.

  Ύστερα από μερικές μέρες, του είπε στο τηλέφωνο πως το βιβλίο δεν της πολυάρεσε, μάλλον δεν μπορούσε να κατανοήσει και να εκτιμήσει την επιμονή του άντρα σε ένα απραγματοποίητο έρωτα!

  Ο ήρωάς μας πιστεύει ότι η γυναίκα ερεθίζει και βασανίζει ερωτικά το ανικανοποίητο και ανήμπορο αρσενικό, και δεν μπορεί να σκεφτεί πόσο κουραστικός είναι στο να κυνηγάει με λάθος τρόπο την ερωτική του σύντροφο. Είναι αδέξιος, κουραστικός και δεν έχει τη δυνατότητα να ξεχωρίσει τι πραγματικά θέλουν οι γυναίκες, όπως του λέει ο φίλος του ο Γιώργος με κωμικό τρόπο πολλές φορές, ο οποίος είναι τελείως διαφορετικός από τον ίδιο! Οι γυναίκες θέλουν ασφάλεια, προστατευτικότητα, στοργή, και ο Φάνης, μέσω πνευματικών αναζητήσεων, θεωρεί ότι μπορεί να κατακτήσει την Ηλέκτρα, με αποτέλεσμα να γίνεται καταπιεστικός, οχληρός, επίμονος και ηδονοβλεψίας. Ναι, ηδονοβλεψίας, γιατί η εμμονή του και το πάθος του τον οδηγούν πολλές φορές να παρακολουθεί από τα παράθυρα.

  Το ημερολόγιο ενός αδέξιου εραστή – Θόδωρος Σούμας

  Ποιος νοιάζεται σήμερα για την αγάπη; Μπορεί να υπάρξει αφοσίωση και συναισθηματική πίστη στον σύγχρονο υπερκαταναλωτικό κόσμο; Μπορεί ο κινηματογράφος να αντικατοπτρίζει την πραγματική ζωή ή είναι όμορφες ιστορίες για να ξεφεύγουμε από τα προβλήματά μας; Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο καθένας μας πρέπει να επικοινωνεί πρώτα με τον ίδιο του τον εαυτό, για να μπορέσει να επικοινωνήσει και με τους άλλους.

  Όσο για τις σοφίες σου για τον ρομαντικό έρωτα, πιστεύω πως για να κερδίσεις μια γυναίκα, αποτέλεσμα φέρνει μόνο η αποπλάνηση. Το μπλα- μπλα, τα παραμύθια ……. είναι ο τρόπος για να καταφέρεις να κάνεις σεξ μαζί της.

  Ο ήρωάς μας γράφει τις σκέψεις του σε γράμματα και τα στέλνει στην Ηλέκτρα, γράμματα που τρομάζουν πολλές φορές και κάνουν τον άλλο να θυμώνει, αφού δεν ξέρει πώς ο παραλήπτης θα αντιδράσει. Ο Φάνης δεν έχει την ικανότητα να αντιληφθεί τι πραγματικά θέλει μια γυναίκα, και τι θέλει από τον ίδιο, γι’ αυτό οι πράξεις του σε μπερδεύουν και δεν καταλαβαίνεις αν είναι το θύμα ή ο θύτης.

  Περίληψη: Η ιστορία, με ήρωες έναν άντρα και τις γυναίκες που ερωτεύεται, περιστρέφεται γύρω από το μοτίβο του ανεκπλήρωτου πόθου: Άγονοι έρωτες, αδυναμία πραγμάτωσης κι ενσάρκωσης της σεξουαλικής επιθυμίας, ερωτική αποστέρηση, πίκρα του ατελέσφορου έρωτα. Αλλά και συγκρούσεις ανάμεσα στα δύο φύλα, ανάμεσα στον έρωτα και τον σεξισμό, τον ρομαντισμό και τη φαλλοκρατία, το συναίσθημα και τον κυνισμό, το πάθος και τη ματαίωση· αντιθέσεις μεταξύ των τάσεων των ανθρώπων για άμεσο, πρωτογενές σεξ και για διάλογο με το άλλο φύλο.

  Γύρω από τον Φάνη περιφέρονται λικνιζόμενες, δελεαστικές γυναίκες που δεν μπορεί να αδράξει. Γραμμένο άλλοτε σε ένα ύφος ημερολογιακό, εσωτερικών σκέψεων, και άλλοτε σκωπτικό και διαλογικό, ηδυπαθές και ενίοτε ζοφερό, το μυθιστόρημα αφηγείται μία κεντρική, «σύγχρονη», σκοτεινή ερωτική ιστορία του ήρωα που περιστρέφεται γύρω από την ίδια γυναίκα, την Ηλέκτρα, και, εμβόλιμες, διαφορετικές παλαιότερες ερωτικές σχέσεις του.

  Στοιχεία Βιβλίου

  Τίτλος: Το ημερολόγιο ενός αδέξιου εραστή

  Συγγραφέας: Θόδωρος Σούμας

  Εκδόσεις: Βακχικόν

  ISBN: 9789606380730

  Ημ. Έκδοσης: 11/2019

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  Επεξεργασία εικόνας: Νεκταρία Βαρσαμή – Πουλτσίδη

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here