Το Κάλεσμα του Κθούλου
Προσωπική άποψη: Ηλίας Τσιάρας
Θα ξεκινήσω λέγοντας πως θεωρώ σπουδαίο συγγραφέα τον Lovecraft, δεξιοτέχνη στο να μεταφέρει μια αλλόκοσμη, εξωγήινη, υποδόρια τρομακτική ατμόσφαιρα στον αναγνώστη.
Βέβαια, δεν μπορώ επίσης να μην παραδεχτώ πως πλέον, εν έτη 2018 και με τον εαυτό μου στα 34 πια, τον βρίσκω κάπως βαρετό και για αυτό φταίει κυρίως η απουσία διαλόγων στα έργα του. Αφήνοντας όμως την γκρίνια στην άκρη, θα πω πως το Κάλεσμα του Κθούλου είναι μια κλασική ιστορία κοσμικού τρόμου, ιδανικό ξεκίνημα για όποιον θέλει να καταπιαστεί με το έργο του Αμερικανού συγγραφέα. Σε πολλούς ίσως φανεί συνηθισμένη η υπόθεση -χωρίς κάποιο twist, και καμία εξέλιξη στους χαρακτήρες- δεν υπάρχουν άλλωστε αυτοί πέρα από τον αφηγητή. Θα συμφωνήσω απόλυτα, αλλά και πάλι θα πω πως οι λάτρεις του τρόμου οφείλουν να το διαβάσουν μόνο και μόνο για τη ζοφερή, αλλοπρόσαλλη ατμόσφαιρα που αναδύεται (καθόλου τυχαία επιλογή ρήματος) από τις σελίδες του Lovecraft. Σχεδόν μπορούσα να ακούσω τις λαρυγγικές κραυγές των πιστών και να αγγίξω με τα ακροδάχτυλά μου το εξωγήινο είδωλο του Μεγάλου Κθούλου.
«Σε εκείνο το βασίλειο της πρισματικής παραμόρφωσης η κίνησή της ήταν ανώμαλη, ανοίγοντας κατά κάποιον διαγώνιο τρόπο, έτσι που φαινόταν ν` ανατρέπονται όλοι οι κανόνες που διέπουν την ύλη και την προοπτική».
Όσον αφορά το συγκεκριμένο εγχείρημα, η μεταφορά σε graphic novel της νουβελέτας (μπορεί να είναι και διήγημα, ελπίζω να με συγχωρέσετε εάν κάνω λάθος), με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο. Η σωστή κι επίσημη έκφραση είναι πως πρόκειται για μια για εικονογραφημένη νουβέλα (illustrated novel), δυο τελείως διαφορετικές έννοιες, ακόμα και αν μεταφράζονται σχεδόν παρόμοια. Σε μια προσπάθεια να φανώ αντικειμενικός κριτής, σπάω το κεφάλι μου μπας και σκεφτώ κάποιον λόγο για να μην προτιμήσει κάποιος τη συγκεκριμένη έκδοση αντί της πιο κλασικής φόρμας. Μετά από πολύ κόπο, κατάφερα να βρω τρεις!
Ένας είναι να προτιμήσει να τη διαβάσει μέσω κάποιας συλλογής από τις πολλές που κυκλοφορούν με τα άπαντα του ιστορικού αυτού συγγραφέα. Ένας άλλος είναι η ελαφρώς τσιμπημένη τιμή, αν και τη βρίσκω δικαιολογημένη γιατί μιλάμε για μια καταπληκτική έκδοση με σκληρό εξώφυλλο και καλής ποιότητας χαρτί. Ο τελευταίος λόγος είναι εργονομικός, καθώς το μέγεθός του graphic novel είναι τεράστιο, κάτι που καθιστά αρκετά δύσκολο το διάβασμά του, τουλάχιστον για μένα που έχω συνηθίσει να διαβάζω αραχτός στον καναπέ/κρεβάτι. Βέβαια, κατανοώ πως μόνο ένα τέτοιο σχετικά άβολο μέγεθος θα μπορούσε να αποδώσει τις λεπτομέρειες των εκπληκτικών σκίτσων του Baranger…
«Δεν είν’ νεκρό εκείνο που αιώνια μπορεί να περιμένει,
Μα με το διάβα των παράξενων αιώνων ως κι ο θάνατος μπορεί να πεθάνει».
Γενικά, δηλώνω εντυπωσιασμένος από την ποιότητα της έκδοσης. Τόσο πολύ που δε θα διστάσω να πω πως το Το Κάλεσμα του Κθούλου πρόκειται για ένα σύγχρονο κλασικό εικονογραφημένο.
«Τα μάτια μου έχουν δει όλη τη φρίκη που κρύβεται σε τούτο το σύμπαν».
Περίληψη: Βοστόνη, 1926. Μετά τον θάνατο του θείου του κάτω από περίεργες συνθήκες, ο Φράνσις Θέρστον ανακαλύπτει, μέσα στα αρχεία που κληρονομεί, την ύπαρξη μιας αίρεσης που λατρεύει ένα ακατανόμαστο πλάσμα, το οποίο κοιμάται εδώ και εκατομμύρια χρόνια. Ανίερες θυσίες πραγματοποιούνται στα περίχωρα της Λουιζιάνα, μυστηριώδεις δολοφονίες λαμβάνουν χώρα σε διάφορα σημεία της υδρογείου, καλλιτέχνες ξυπνούν μέσα στην τρέλα, μετά από τρομακτικά νυχτερινά οράματα, αρχαίες αιρέσεις αναγεννούνται και επίσης, μια κυκλώπεια πόλη αναδύεται από τον ωκεανό, μετά από μια καταιγίδα… Ο Θέρστον αρχίζει να καταλαβαίνει σιγά σιγά ότι οι αναζητήσεις του θείου του σχετικά με την αίρεση του Κθούλου ήταν πιο κοντά στην πραγματικότητα απ’ όσο στην φαντασία, με τους ακολούθους του να δουλεύουν για το ξύπνημα του αρχαίου θεού τους, έτοιμοι να απελευθερώσουν την τρέλα και την καταστροφή πάνω στον κόσμο. Τα άστρα έχουν ευθυγραμμιστεί. Μήπως έρχεται το πλήρωμα του χρόνου;
Με αυτή τη νουβέλα, ο Λάβκραφτ γράφει, τη δεκαετία του 1920, μια από τις πιο διάσημες ιστορίες της αμερικάνικης λογοτεχνίας του φανταστικού. Ο Κθούλου, ο μεγάλος αρχαίος που ονειρεύεται και περιμένει στα βάθη της σκοτεινής αβύσσου του ωκεανού, θα γίνει από μόνος του το σύμβολο ολόκληρου του σύμπαντος που δημιούργησε ο συγγραφέας από την Πρόβιντενς. Γοητευμένος εδώ και πολύ καιρό από το σύμπαν αυτό, με τα τέρατα που είναι κρυμμένα μέσα στις πιο σκιώδεις γωνίες και τα τιτάνια πλάσματα των οποίων μοναχά η εικόνα αρκεί για να κάνει κάποιον να βουτήξει μέσα στην τρέλα, ο Φρανσουά Μπαρανζέ, αναγνωρισμένος εικονογράφος για τις δουλειές του σε κινηματογράφο και παιχνίδια, καταπιάστηκε με το «κυκλώπειο» έργο να απεικονίσει τα σπουδαιότερα κείμενα του Χ. Φ. Λάβκραφτ.
«Δέκα ικριώματα ήταν στημένα σε μεγάλο κύκλο κατά κανονικά διαστήματα, με τον φλογοζωσμένο μονόλιθο στο κέντρο. Από αυτά κρέμονταν ανάποδα τα κατά περίεργο τρόπο κατακρεουργημένα σώματα των δύστυχων αποίκων που είχαν εξαφανιστεί».
“Το Κάλεσμα του Κθούλου” του H.P. Lovecraft, σε εικονογράφηση του Francois Baranger και μετάφραση του Γιώργου Μπαλάνου. Η πιο διάσημη ιστορία του Μεγάλου Παλαιού-συμβόλου ολόκληρου του σύμπαντος που δημιούργησε ο H.P. Lovecraft.
Ποιος μπορεί άραγε να αφουγκραστεί αυτό το κάλεσμα που έρχεται από τα βάθη του ωκεανού;;;
«Η τέχνη Φρανσουά Μπαρανζέρ διακατέχεται από μια καλαίσθητη εγκράτεια· αυτά είναι σκοτεινά υποβλητικά και θεαματικά οράματα φρικτής και γιγαντιαίας ομορφιάς. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία στο μυαλό μου ότι ο ίδιος ο Λάβκραφτ θα ήταν ευχαριστημένος». – Τζον Χάου
Η πρώτη έκδοσή του The Call Of Cthulhu Illustrated by Baranger στα γαλλικά εξαντλήθηκε σε μόλις έξι εβδομάδες από την κυκλοφορία του.
Τίτλος: Το Κάλεσμα του Κθούλου
Συγγραφέας: H. P. Lovecraft
Μετάφραση: Locus-7 Εκδόσεις & Γιώργος Μπαλάνος
Εκδόσεις: Webcomics
ISBN: 9786188302532
Σελίδες: 72
Ημερομηνία έκδοσης: 15 Μαρτίου 2018
Επεξεργασία εικόνας: Παναγιώτα Γκουτζουρέλα