Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
More

    Το κάστρο της Βούδας

    -

    Το κάστρο της Βούδας

    Μας ταξιδεύει η Αγγελίνα Παπαθανασίου

    Θα ξεκινήσουμε τη γνωριμία μας με τη Βουδαπέστη κάνοντας μια επίσκεψη στο κάστρο της Βούδας.

    Το επιβλητικό κάστρο της Βούδας, το Κάστρο του Λόφου όπως αλλιώς λέγεται, με την υπερυψωμένη θέση του στην κορυφή του λόφου στην περιοχή Varhegy και με την πανοραμική θέα προς τον Δούναβη και την πόλη της Βουδαπέστης, αποτελεί ένα από τα πιο επισκέψιμα αξιοθέατα της πρωτεύουσας της Ουγγαρίας.

    Το κάστρο και όλη η περιοχή του κάστρου είχε μια ταραχώδη ιστορία με πολλές καταστροφές και πολιορκίες, που αντικατοπτρίζει πλήρως την ιστορία της Ουγγαρίας.

    Το κάστρο αρχικά χτίστηκε τον 13ο αιώνα μετά την εισβολή Μογγόλων φυλών στην Ουγγαρία. Ο Βασιλιάς Μπέλα Δ΄ της Ουγγαρίας (Béla IV), μετά την εισβολή των Μογγόλων στην Ουγγαρία όπου ισοπέδωσαν μεγάλο τμήμα της, διέταξε την κατασκευή ενισχυμένων πέτρινων τειχών γύρω από τις πόλεις για τυχόν μελλοντική επιδρομή, με το κάστρο της Βούδας επίσης να δημιουργείται εκείνη την περίοδο.

    Τα θεμέλια για τη σημερινή του μορφή τέθηκαν τον 14ο αιώνα, όταν ο βασιλιάς Λουδοβίκος Α΄ της Ουγγαρίας έχτισε το κάστρο, το οποίο ολοκληρώθηκε το 1356. Αργότερα, το κάστρο θα πολιορκηθεί πάρα πολλές φορές. 

    Σαράντα  χρόνια αργότερα, κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Σιγισμούνδου του Λουξεμβούργου, αυτό το πρώιμο κάστρο αντικαταστάθηκε από ένα παλάτι Γοτθικού στιλ και ήταν ένα από τα μεγαλύτερα παλάτια στην Ευρώπη, με μια εντυπωσιακή μεγάλη αίθουσα Ιπποτών.

    Η χρυσή εποχή του Κάστρου της Βούδας ήταν τον 15ο αιώνα. Νέες παρεμβάσεις έγιναν στο παλάτι κατά τη διάρκεια της Βασιλείας του Μεγάλου Βασιλιά Ματθαίου Κορβίνου 1443 – 1490 (Matthias Corvinus).

    Μετά το γάμο του βασιλιά Matthias με την Βεατρίκη της Νάπολης το 1476, πολλοί Ιταλοί καλλιτέχνες και τεχνίτες συνόδευσαν τη νέα βασίλισσα, και η Βούδα έγινε μια σημαντική Ευρωπαϊκή πόλη.

    Μετά την τουρκική κατοχή της Ουγγαρίας για πάνω από 150 χρόνια, και όταν η Βουδαπέστη επανακτήθηκε από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, τίποτα δε θύμιζε την αρχική αίγλη του Κάστρου της Βούδας, καθώς όλο το συγκρότημα είχε μετατραπεί σε ερείπια.

    Κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκόσμιου Πόλεμου, το παλάτι και η περιοχή του κάστρου ήταν το τελευταίο καταφύγιο του Γερμανικού Στρατού, το οποίο υπέστη βαριές ζημιές από τις μάχες μεταξύ της Βέρμαχτ και του Σοβιετικού Στρατού.

    Η ανασυγκρότησή του ξεκίνησε στη δεκαετία του 1950 με βάση τα σχέδια.

    Σήμερα, το όλο συγκρότημα του Κάστρου του Λόφου, αναγνωρίζεται ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και έχει πολλά αξιοθέατα που πρέπει να δείτε.

    Πηγή: boudapesti

    Υποστηρίξτε το blog μας με μία δωρεά, πατώντας εδώ

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ