Πέμπτη, 10 Ιουνίου, 2021
More
  ΑρχικήΕλληνική ΛογοτεχνίαΤο κουτί - Γιώργος Γιώτσας (μια διαφορετική ματιά)

  Το κουτί – Γιώργος Γιώτσας (μια διαφορετική ματιά)

  -

  Στο βιβλίο «Το κουτί», από τις Εκδόσεις Bell, ο συγγραφέας Γιώργος Γιώτσας, διαθέτει πλοκή και ατμόσφαιρα που πλέκονται αριστοτεχνικά, με αποτέλεσμα ένα κείμενο που ανήκει σε όλα σχεδόν τα συγγραφικά είδη και ταυτόχρονα διεκδικεί την αξίωση της μοναδικότητας· ότι δηλαδή προσκομίζει μια καινούργια πρόταση στη λογοτεχνική χαώδη «γραφειοκρατία», τη λεγόμενη κοινωνική τοποθέτηση και υπογραφή.

  Προσωπική άποψη: Αλέξανδρος Δαμουλιάνος

  Ο πυρήνας ενός μυθιστορήματος, η πλοκή, αν από την πρώτη λέξη –και εννοώ και τη λέξη καθαυτή αλλά και το λογοτεχνικό της φορτίο, αυτό που με το οποίο ο συγγραφέας τη βαπτίζει «αρχή»– δεν αρχίσει το επιθετικό χτίσιμο της κατάλληλης ατμόσφαιρας, τότε ο πυρήνας αυτός θα ‘ναι ένας ξερός σπόρος.

  «Ζένια! Την επόμενη φορά έχεις πάει στο διευθυντή! Και θα εισηγηθώ τριήμερη αποβολή!».

  Όλες οι στιγμές του έργου συνθέτουν ένα φιλοσοφικό αφηγηματικό δοκίμιο με αντικείμενο μελέτης τις σχέσεις δράσης και αντίδρασης μες στους μηχανισμούς μιας ψυχής, και πώς τελικά συνυπάρχουν μέσα στο μυαλό μας μια εξιδανικευμένη κοινωνία και ο ρεαλιστικός εαυτός της.

  Ο άνθρωπος «ακτινογραφείται» με απόλυτη λογοτεχνικότητα, και από κει και έπειτα έχουμε την εξής αλληλουχία: όσες σκέψεις ξέφυγαν από τα ζογκλερικά του νου, έπεσαν, έσπασαν και έγιναν αιχμηρές, είναι πλέον λέξεις. Οι λέξεις που τραυματίζουν γίνονται πράξεις. Οι πράξεις που πονάνε τους άλλους σχηματίζουν τον χαραχτήρα μας. Κι ο χαραχτήρας μας όταν δεν μας αρέσει ονομάζεται πεπρωμένο.

  Ο γλωσσικός πειραματισμός, όπου ο κύριος Γιώτσας αναδεύει τη νεανική και σύγχρονη ωμότητα με λυρικές ελεγχόμενες εκρήξεις, μας δίνει μια πρωτόγνωρη και ανανεωτική λογοτεχνική φωνή που πιθανότατα σύντομα να δημιουργήσει τη δική της σχολή.

  Οι συμβολισμοί μέσω των εικόνων σού «επιβάλλουν» να δεις τι πιθανόν δεν βλέπεις μέσα στη θύελλα των ετών. Να δεις την παιδική σου ηλικία να βλέπει τα σκουπίδια μιας κοινωνίας σαν τον μεγαλύτερο θησαυρό, και εσύ να μην ξέρεις τι πρέπει ή τι θέλεις να της πεις.

  Όταν δύο παράλληλες παρακμιακές ζωές –είτε γιατί θέλουν να είναι παρακμιακές είτε επειδή πείθονται πως αναγκάζονται ότι θέλουν να ‘ναι– συναντηθούν, τότε η εκπυρσοκρότηση ονείρων και εφιαλτών είναι βέβαιη και η σφαίρα χτυπάει κατάκαρδα μια κοινωνία που και δεν πεθαίνει και δεν ζει.

   «Δεν υπάρχει τίποτα που να μ’ αρέσει στην σκατένια καραμέλα με το χρυσόχαρτο της ζωής!».

  Ο συγγραφέας εισάγει στα ελληνικά γράμματα τη «Ροκ Λογοτεχνία» όπου, όπως και στη μουσική, πίσω από τις «σκληρές» μελωδίες κρύβονται μια τρομερή ευαισθησία και ενσυναίσθηση, που αν τις εμπιστευόμασταν και τις κοιτούσαμε κατάματα, ίσως να τους μοιάζαμε λιγάκι.

  Μα το σημαντικότερο επίτευγμα του κύριου Γιώτσα στο βιβλίο αυτό, είναι ότι κάνει πράξη το σύνθημα «Νοιαζόμαστε για τη Λογοτεχνία» – και αν και δεν είναι προς κρίση, κάποια κομμάτια απ’ το σημείωμά του μετά το τέλος του κειμένου θα μπορούσαν να είναι ένα ολόκληρο βιβλίο με μια καθαρή και αληθινή οπτική για τη συγγραφή και τη ζωή, που στην ουσία αυτές οι δύο έχουν βγει από την ίδια μήτρα του ανέφικτου για μας και του εφικτού για τους ελεύθερους και ακατέργαστους εαυτούς μας.

  Συγχαρητήρια και καλοτάξιδο, κύριε Γιώργο Γιώτσα.

  ΠερίληψηΕσύ το φτιάχνεις, εσύ το καταστρέφεις… 

  Η Ζένια, μαθήτρια της δευτέρας λυκείου, βιώνει μια δυσβάσταχτη καθημερινότητα όπου έρχεται αντιμέτωπη με το ρατσισμό και το μπούλινγκ στη γειτονιά της και στο σχολείο. Μέλος μιας δυσλειτουργικής οικογένειας, με δυο γονείς που δείχνουν αδιάφοροι και επικίνδυνοι, η Ζένια δίνει όλη της τη φροντίδα και τη στοργή στον μικρό της αδερφό Νικόλα, που την έχει ανάγκη.

  Το πάθος της για τη μουσική και η ανακάλυψη των αισθημάτων ενός συμμαθητή της για κείνη, θα δώσουν στην κοπέλα την ελπίδα και το κίνητρο που χρειάζεται για να προχωρήσει μπροστά. Μέχρι τη στιγμή που ένας καθηγητής της θα εισβάλει στη ζωή της, την ίδια περίοδο που ο αδερφός της αρρωσταίνει πολύ σοβαρά. Τότε εκείνη θα αρχίσει να γλιστράει στα σκοτάδια του μυαλού… και ο εφηβικός της θυμός θα εξαπλωθεί μέσα της όπως το μελάνι εξαπλώνεται στο καθαρό νερό.

  Το Κουτί είναι ένα βιβλίο για τις φωτεινές αλλά και τις σκοτεινές πλευρές των ανθρώπων… Ένα σκληρό και ταυτόχρονα ευαίσθητο μυθιστόρημα για το θυμό, τα όνειρα, τη φιλία και την αγάπη. Μια συγκλονιστική ιστορία για το πώς η ελπίδα ενός νέου ανθρώπου αγωνίζεται να επιβιώσει μέσα σε μια πραγματικότητα που του ζητάει να θυσιάσει ό,τι πιο πολύτιμο έχει.

  Το Κουτί - Γιώργος Γιώτσας
  Το Κουτί – Γιώργος Γιώτσας

  Στοιχεία βιβλίου

  Τίτλος: Το κουτί

  Συγγραφέας: Γιώργος Γιώτσας

  Εκδόσεις: Bell

  ISBN: 9789606208222

  Σελίδες: 272

  Ημερομηνία έκδοσης: Μάιος 2020

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here