Πέμπτη, 2 Απριλίου, 2020
More
  Αρχική Ελληνική Λογοτεχνία Το Κρυστάλλινο Δάκρυ του Φεγγαριού - Τάνια Θεοδοσίου

  Το Κρυστάλλινο Δάκρυ του Φεγγαριού – Τάνια Θεοδοσίου

  -

  Το Κρυστάλλινο Δάκρυ του Φεγγαριού

  Προσωπική άποψη: Ελισάβετ Κόλλια

  Το Κρυστάλλινο Δάκρυ του Φεγγαριού είναι το πρώτο βιβλίο της συγγραφέως Τάνιας Θεοδοσίου.

  Μεταφερόμαστε χρονολογικά στο 1875 στο Μπλακστόουν, ένα παραθαλάσσιο χωριό της Αγγλίας. Ο Τζαίμς έμπορος στο επάγγελμα βρίσκει στο πρόσωπο της Μαίρη Ανν, το άλλο του μισό. Η αγάπη που γεννιέται μεταξύ τους είναι αληθινή και πολύ δυνατή. Δυστυχώς όμως δεν έμελλε να κρατήσει.

  Η Μαίρη Ανν του χάρισε μια κόρη, την Έμμα, που ήρθε και ολοκλήρωσε τον έρωτά τους. Μετά τη γέννα άρχισε σιγά σιγά να εξασθενεί ο οργανισμός της και μετά από λίγα χρόνια πέθανε! Ο πόνος της απώλειας τον έκλεισε στον εαυτό του και δεν ήθελε να βλέπει κανένα. Το μοναδικό άτομο που ήθελε να βλέπει ήταν η Έμμα, καθώς στο πρόσωπό της έβλεπε την αγαπημένη του Μαίρη Ανν. Η κοινή απώλεια τους έδεσε περισσότερο και τους έκανε αχώριστους.

  Ο πατέρας της, όταν ήταν πιο μικρή, της έλεγε πως σαν νυχτώνει, χιλιάδες μικροί άγγελοι ανοίγουν τις πύλες τις ουράνιες και ξεχύνονται παντού ολόγυρα, κρατώντας ένα φαναράκι, που η μικρή του φλόγα τρεμοπαίζει καθώς εκείνοι φτεροκοπούν στο θόλο τ’ ουρανού. “Δεν σταματούν όλη τη νύχτα να τριγυρνούν πάνω στο στερέωμα”, της έλεγε, “και να στέλνουν σινιάλα με τα φαναράκια τους σ’ όλα τα παιδάκια κάτω στη γη, προσπαθώντας έτσι να σβήσουν τους φόβους τους και να υφάνουν ύστερα τα παιδικά τους όνειρα με τα κρινοδάχτυλά τους, χρησιμοποιώντας για υφάδι, το μετάξι απ’ τα ολόξανθα μαλλιά τους.

  Μετά από 2 χρόνια απομόνωσης αποφασίζει να κρύψει βαθιά στην καρδιά του την αγαπημένη του και να προχωρήσει για να χαρίσει στην κόρη του μια μητέρα και να γλιτώσει την μοναξιά. Σε μια επίσκεψη στο σπίτι ενός φίλου του γιατρού, γνωρίζει την κόρη του γιατρού, Ελβίρα. Νιώθει να έλκεται από εκείνη και τελικά την παντρεύεται. Στην αρχή όλα είναι καλά.

  Δένεται με την Έμμα και ο Τζαίμς είναι πολύ χαρούμενος. Στην πορεία όμως, καθώς η Ελβίρα γεννάει το πρώτο της παιδί όλα αλλάζουν. Η Έμμα μπαίνει στο περιθώριο και το παιδί βιώνει για άλλη μια φορά την απώλεια της μητέρας. Η Ελβίρα πληγώνεται όταν συνειδητοποιεί ότι ο άντρας που αγαπάει δεν ανταποκρίνεται στα συναισθήματά της και βλέποντας την αγάπη που δείχνει προς την Έμμα, ζηλεύει το παιδί και σιγά σιγά θεριεύει μέσα της το μίσος. Ο Τζαίμς βλέποντας την συμπεριφορά της Ελβίρας απέναντι στο παιδί, πληγώνεται πολύ, αλλά όντας αδύναμος χαρακτήρας φοβάται να έρθει σε αντιπαράθεση μαζί της.

  Όμως έρχεται η στιγμή που βλέπει πόσο υποφέρει το παιδί του στα χέρια της και αποφασίζει να της μιλήσει και να φύγει ταξίδι στην Κίνα για τη δουλειά του και να σκεφτεί το μέλλον. Στεναχωριέται που θα αφήσει πίσω το παιδί του αλλά δεν μπορεί να κάνει διαφορετικά. Φεύγει λοιπόν παίρνοντας μαζί του το δάκρυ της Έμμας που έμοιαζε κρυστάλλινο στο φως του φεγγαριού.

  Το ταξίδι του στην Κίνα είναι επιτυχημένο επαγγελματικά, αλλά τα προβλήματα και οι αποφάσεις που πρέπει να πάρει καθυστερούν την επιστροφή του. Η συνάντηση με κάποιον ντόπιο που γνωρίζει αγγλικά θα τον βοηθήσει να πάρει αποφάσεις και να συνειδητοποιήσει ότι κατά κάποιον τρόπο φταίει και ο ίδιος για τη συμπεριφορά της Ελβίρας και αποφασίζει να αλλάξει.

  Όμως δεν ήταν γραφτό του να επιστρέψει….

  Μαθαίνοντας τα νέα του ναυαγίου του πλοίου που ταξίδευε ο Τζαίμς, η Ελβίρα ταράζεται πολύ. Καταλαβαίνει ότι έχασε για πάντα τον άντρα που αγαπούσε και θεωρεί την Έμμα υπαίτια. Η γνωριμία της με τον δικηγόρο Φίλιπ Θορ έρχεται την κατάλληλη στιγμή καθώς την βοηθά να αναλάβει την επιχείρηση του άντρα της και να την κάνει πιο κερδοφόρα. Η Έμμα όμως αντιτίθεται στην παρουσία του δικηγόρου, με αποτέλεσμα η Ελβίρα να την στείλει εσώκλειστη σε Μοναστήρι για να συνεχίσει τις σπουδές της και να μην αναγκάζεται να αντικρίζει το παιδί της γυναίκας που αγαπούσε ο αδικοχαμένος σύζυγός της.

  Η Έμμα βιώνει εκτός από την απώλεια του μοναδικού γονιού που της απέμεινε και την απομάκρυνση από το σπίτι και τα δύο αδέλφια της που υπεραγαπάει! Ευτυχώς τα άτομα στο νέο περιβάλλον της την υποδέχονται με αγάπη και στοργή. Αποκτά και μια πολύ καλή φίλη την Γκρέις και δένονται από την πρώτη στιγμή. Τα χρόνια περνούν ευχάριστα και οι επισκέψεις της Έμμας στο πατρικό της είναι λιγοστές και μόνο για να δει τα αδέλφια της.

  Τελειώνοντας τις σπουδές της και αφού εργάζεται δύο χρόνια στο Μοναστήρι, αποφασίζει να ανοίξει τα φτερά της και να το εγκαταλείψει. Μπορεί να διδάξει και θα δουλέψει ως δασκάλα. Έτσι βρίσκει δουλειά κοντά στην οικογένεια Μέισον στο χωριό της. Θα διδάσκει ένα μικρό κορίτσι τεσσάρων χρονών που το μεγαλώνει ο πατέρας του και η αδελφή του. Στα μάτια της Κάθριν βρίσκει μια φίλη, η μικρή Σαμάνθα είναι ένα γλυκό κοριτσάκι και δένονται κατευθείαν αλλά ο πατέρας της, Ρίτσαρντ, της προξενεί περίεργα συναισθήματα.

  Τ’ όμορφο πρόσωπό του έλαμπε, καθώς αντανακλούσαν πάνω του οι ζωηρές φλόγες που σιγόκαιγαν, συρίζοντας μπροστά του. Τα γκριζοπράσινα μάτια του σπίθιζαν κι αυτά, καθώς μέσα τους καθρεπτιζόταν το φως, που ξεχυνόταν από τη φωτιά στο τζάκι. Το προφίλ του υπέροχο θύμιζε έντονα την κατανομή ενός αρχαίου Θεού. Εκείνο, όμως, που την εντυπωσίαζε περισσότερο απ’ όλα ήταν οι σκουρόχρωμες, μακριές βλεφαρίδες του, που καθώς βάραιναν πάνω από κείνα τα υπέροχα μάτια, τους πρόσδιναν μια βελούδινη, γεμάτη μυστήριο έκφραση.

  Το Κρυστάλλινο Δάκρυ του ΦεγγαριούΗ ζωή της παίρνει άλλη μορφή. Έχοντας βιώσει την απώλεια παραμένει αγνή στην ψυχή, έτοιμη να χαρίσει αγάπη, αισιόδοξη καθώς πιστεύει ότι ο πατέρας της δεν έχει πεθάνει αλλά ζει κάπου και αποφασισμένη να εκδικηθεί αυτούς που την πλήγωσαν. Ο Ρίτσαρντ μετά από δύο αποτυχημένους γάμους έχει πειστεί ότι όλες οι γυναίκες είναι ανάξιες και ικανές για τα πάντα για την καλοπέρασή τους με αποτέλεσμα να έχει γίνει μισογύνης. Αν και γοητεύεται από την Έμμα, κρατάει αποστάσεις μη πιστεύοντας ότι είναι διαφορετική από τις υπόλοιπες. Είναι θρασύς, πικρόχολος και είρωνας απέναντί της. Είναι δυνατό αυτοί οι δύο άνθρωποι να ερωτευτούν; Θα καταφέρει η Έμμα να ρίξει τα τείχη που έχει υψώσει αυτός στην καρδιά του; Η Κάθριν πιστή της σύμμαχος σε όλη την πορεία. Η κακία της μητριάς της όμως για μια ακόμα φορά θα ταράξει τον κόσμο της! Ποιος θα είναι αυτός που θα την υπερασπιστεί;

  Η Έμμα δεν άντεξε σ’ αυτήν του την πίεση και τα δάκρυά της άρχισαν να τρέχουν στα ρόδινα μάγουλά της. Ο Ρίτσαρντ, ξαφνιασμένος απ’ αυτήν της την αντίδραση, πάγωσε κι έτσι όπως την έβλεπε να κλαίει, η καρδιά του γέμισε από συμπόνια κι ένα κύμα τρυφερότητας ξεχύθηκε μέσα του κι έπνιξε κάθε άλλο συναίσθημα. Άπλωσε αυθόρμητα το χέρι του και της σκούπισε τα δάκρυα προσεκτικά με μια κίνηση όλο στοργή και τρυφερότητα. Η Έμμα, σ’ αυτό του τ’ άγγιγμα, ένιωσε τη φλέβα στο λαιμό της να σφαδάζει και την καρδιά της να χτυπά δυνατά.

  Ένα βιβλίο που σε καθηλώνει. Η γραφή λυρική, πλούσια σε συναισθήματα σου ευφραίνει την καρδιά και σε γεμίζει γλύκα!! Νιώθεις όλα αυτά που νιώθουν οι ήρωες. Ερωτεύεσαι, πονάς, συμπάσχεις και πολεμάς μαζί τους!! Μέσα από τις σελίδες του ταξιδεύεις στο παρελθόν, γνωρίζεις τοπία μαγικά, συμπονείς και αγαπάς άτομα και από την άλλη μισείς και αποστρέφεσαι κάποια άλλα. Ο κάθε άνθρωπος αντιδρά διαφορετικά στις κακουχίες της ζωής και αυτό εξαρτάται από το πως μεγάλωσε και τι κρύβει στην ψυχή του. Με την κακία γεννιέσαι, όπως και με την καλοσύνη.

  Η Έμμα ενώ έχασε τόσα πολλά δεν έχασε το κουράγιο της και την αισιοδοξία της. Σε αντίθεση με την Ελβίρα που μίσησε ένα μικρό,αθώο παιδί για λάθη του γονιού του. Πρέπει να παλεύουμε για την ευτυχία μας και να μην καταθέτουμε τα όπλα. Σωστά μαθήματα συμπεριφοράς και ανθρωπιάς δοσμένα με τρόπο όμορφο και εκπαιδευτικό.

  Είναι το δεύτερο βιβλίο της συγγραφέως που διαβάζω και δηλώνω συνεπαρμένη από τη γραφή της. Μιλάει κατευθείαν στην καρδιά!! Ένα βιβλίο ρομαντικό, με άρωμα εποχής, γεμάτο συναισθήματα, όμορφες περιγραφικές εικόνες τοπίων και απίστευτα μαθήματα ζωής που δίνονται με υπέροχο τρόπο μέσω των ηρώων του. Η υπέροχη αφιέρωση της συγγραφέως στον σύντροφό της στην αρχή του βιβλίου με συγκίνησε πολύ. Το προτείνω ανεπιφύλακτα στους λάτρεις του είδους και όχι μόνο!!!!

  Περίληψη: Η ζωή της αποκαλύφθηκε σιγά-σιγά, μέσα απ’ τον πόνο και την απόλυτη μοναξιά. Οπτιμίστρια η Έμμα απ’ τη φτιάξη της και με μια ξεχωριστή προσωπικότητα κατάφερε εντελώς μόνη να μεγαλώσει και να μορφωθεί, χωρίς τη συμπαράσταση της οικογένειας. Ανέβηκε κι αυτή το δικό της Γολγοθά, όπως κι ο πατέρας της. Όμως, επειδή διέθετε μια ψυχή από ατσάλι, κατόρθωσε τελικά να φέρει τη ζωή εκεί όπου εκείνη ονειρεύτηκε: στον έρωτα, στη χαρά, στην ελπίδα…

  Πόση δύναμη μπορεί να κρύβει η ψυχή του ανθρώπου, όταν εκείνος αιωρείται στις απέραντες αβύσσους του πόνου και της απελπισίας; Ποια δύναμη μπορεί να τον ωθήσει ξανά στο φως, για ν’ αναπνεύσει απ’ την αρχή το υπέροχο άρωμα της ζωής;

  Στοιχεία βιβλίου:

  Το Κρυστάλλινο Δάκρυ του ΦεγγαριούΤίτλος: Το Κρυστάλλινο Δάκρυ του Φεγγαριού

  Συγγραφέας: Τάνια Θεοδοσίου

  Εκδόσεις: Ίαμβος

  ISBN: 978-960-89896-3-4

  Σελίδες: 523

  Hμερομηνία έκδοσης: 2007

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here