Τετάρτη, 3 Μαρτίου, 2021
More
  Αρχική Ελληνική Λογοτεχνία Το λεύκωμα της Ευρυδίκης - Γιώργος Καραντώνης

  Το λεύκωμα της Ευρυδίκης – Γιώργος Καραντώνης

  -

  Το λεύκωμα της Ευρυδίκης

  Προσωπική άποψη: Δημήτρης Μπονόβας

  Ένα εξαιρετικό λεύκωμα από τις εκδόσεις “Βακχικόν”, σε επιμέλεια Γιώργου Καραντώνη – του γιου της Ευρυδίκης – στο οποίο έχουν αφήσει το καλλιτεχνικό τους σημάδι πολλοί αξιόλογοι της εποχής του Β’ Παγκοσμίου στην Ελλάδα. Ενδεικτικά, θα αναφέρω τα εξής ονόματα: Μενέλαος Λουντέμης, συγγραφέας, Μάρκος Αυγέρης, κριτικός-ποιητής, Νίκος Καββαδίας, ποιητής, Κάρολος Κουν, σκηνοθέτης, και άλλοι.

  Μία πανέμορφη ιδέα, βασισμένη στα λευκώματα που κρατούσαμε μικροί, τα μικρά αυτά βιβλία που περνούσαν από χέρι σε χέρι κι ο καθένας έγραφε ό,τι ήθελε. Έτσι έγινε και τότε. Από χέρι σε χέρι, από πένα σε πένα, από πινέλο σε πινέλο. Και κάπως έτσι, μέσα από ποίηση, εικαστικές δημιουργίες, αποφθέγματα και πεζό λόγο, ανακαλύπτουμε τις σκέψεις, τις ιδέες και τα ιδανικά των καλλιτεχνών της εποχής.

  Οι νόμοι της κληρονομικότητας δεν θα γίνουν ποτέ γνωστοί στον άνθρωπο. Ποτέ – Γιατί, αν γνωρίζουμε τι θα γεννήσουν οι αδένες μας, η ανθρωπότητα θα σβήσει από φόβο στον εαυτό της. Θ’ αυτοκτονήσει.

  Και έτσι έχουμε και την ευκαιρία να αναρωτηθούμε, να ψάξουμε, να ανακαλύψουμε το πώς φτάσαμε ως την τέχνη του σήμερα στη χώρα μας, ποια ήταν τα συστατικά που δημιούργησαν αυτό με το οποίο αλληλεπιδρούμε εμείς. Το “Λεύκωμα της Ευρυδίκης” μάς δίνει το πάτημα για την εξερεύνησή μας.

  Άκου, Ευρυδίκη, θελκτικό μου κορίτσι, ως ναρθεί «η μάνα μας» να βάλει καινούργια τάξη στον κόσμο, σου δίνω μια συμβουλή: να ’χεις απεριόριστο εγωισμό, να λες ψέματα, να εκμεταλλεύεσαι τους αδύνατους, να κάνεις το κακό, όσο κακό κι’ αν είναι, φτάνει νάναι για το συμφέρο σου, γιατί, μέσα σε τούτη τη ζούγκλα, δεν είναι αρετή, παρά είναι κουταμάρα, είναι εξευτελισμός, να παίζεις το ρόλο του προβάτου.

  Περίληψη: Ύστερα από τριάντα ένα χρόνια Το Λεύκωμα της Ευρυδίκης ξαναβλέπει το φως της δημοσιότητας. Πρόκειται για το λεύκωμα μιας νέας και ανύπαντρης τότε κοπέλας, στο οποίο έγραψαν ή ζωγράφισαν τριάντα δύο συνολικά γνωστοί πνευματικοί άνθρωποι, λογοτέχνες, καλλιτέχνες, εικαστικοί κλπ., στη χρονική περίοδο 1939-1945. Αυτό το πολύ ενδιαφέρον βιβλίο, προ πολλού εξαντλημένο, κυκλοφορεί σε δεύτερη έκδοση, συμπληρωμένο με τις αναμνήσεις της Ευρυδίκης και εμπλουτισμένο με φωτογραφίες – αρκετές αδημοσίευτες ως τώρα – προσώπων που σχετίζονται με το λεύκωμα.

  Στο λεύκωμα έγραψαν ή ζωγράφισαν οι ακόλουθοι: Βίκτωρ Ζήνων, ηθοποιός, Σωτήρης Σκίπης, ποιητής, Θράσος Καστανάκης, συγγραφέας, Γιώργος Βακαλό, ζωγράφος-σκηνογράφος, Μενέλαος Λουντέμης, συγγραφέας, Θανάσης Απάρτης, γλύπτης, Γιαννούλης Σαραντίδης, σκηνοθέτης, Κλέανθος Καρθαίος, ποιητής, Μάρκος Αυγέρης, κριτικός-ποιητής, Δημήτρης Φωτιάδης, συγγραφέας, Αντώνης Γιαννίδης, ηθοποιός, Λιλή Πατρικίου-Ιακωβίδη, ποιήτρια, Νίκος Καββαδίας, ποιητής, Γαλάτεια Καζαντζάκη, συγγραφέας, Κώστας Παπαδάκης, ποιητής, Κώστας Βάρναλης, ποιητής-συγγραφέας, Δώρα Μοάτσου-Βάρναλη, ποιήτρια, Αλέκος Φωτιάδης, ποιητής, Στράτης Μυριβήλης, συγγραφέας, Ηλίας Βενέζης, συγγραφέας, Κάρολος Κουν, σκηνοθέτης, Γιώργος Παππάς, ηθοποιός, Σοφία Μαυροειδή-Παπαδάκη, ποιήτρια, Μ. Καραγάτσης, συγγραφέας, Γιώργος Κοτζιούλας, ποιητής, Δημήτρης Καραντώνης, δημοσιογράφος, Έλλη Αλεξίου, συγγραφέας, Μελισσάνθη, ποιήτρια, Ρίτα Μπούμη-Παππά, ποιήτρια, Φώτης Κόντογλου, συγγραφέας-ζωγράφος, Νίκος Καστανάκης, ζωγράφος-σκιτσογράφος, Λεωνίδας Χαϊκάλης, ζωγράφος.

  Το λεύκωμα της Ευρυδίκης – Γιώργος Καραντώνης

  Στοιχεία Βιβλίου:

  Τίτλος: Το λεύκωμα της Ευρυδίκης

  Συγγραφέας: Γιώργος Καραντώνης

  ISBN: 978-960-638-031-0

  Εκδόσεις: Βακχικόν

  Ημερομηνία έκδοσης: Απρίλιος 2019

  Αριθμός σελίδων: 124

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here