Παρασκευή, 21 Ιουνίου, 2024
More
  ΑρχικήΛογοτεχνίαΕλληνική ΛογοτεχνίαΤο μαντήλι της Θέμιδος - Λίτσα Καποπούλου

  Το μαντήλι της Θέμιδος – Λίτσα Καποπούλου

  -

  Το μαντήλι της Θέμιδος. Μόλις έκλεισα το βιβλίο με το καταπληκτικό αυτό εξώφυλλο και νιώθω σαν να τελείωσε αφενός ένα όμορφο ταξίδι, μια ξενάγηση σε μέρη αγαπημένα και σημαντικά για κάθε Έλληνα, και αφετέρου μια σύγχρονη οικογενειακή ιστορία.

  Προσωπική άποψη: Ζηλιασκοπούλου Βίκυ

  Η Ντιάνα, η πρωταγωνίστρια του βιβλίου, κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να κρατά σωστά τις ισορροπίες ανάμεσα στην απαιτητική εργασία της και στη σχέση με τον άντρα της, που μετά από πολλά χρόνια γάμου φαίνεται να βαλτώνει. Μέσα από τις σκέψεις της αλλά και τα όσα συμβαίνουν, περιγράφονται με όμορφο τρόπο στιγμές συνηθισμένες στα ζευγάρια που είναι καιρό μαζί, όταν πια τη θέση του αρχικού έρωτα καταλαμβάνουν ο αγώνας για τον βιοπορισμό και η ρουτίνα. Όμορφα επίσης περιγράφονται και κάποιες στιγμές του παρελθόντος της που έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην τωρινή ζωή της και στη σχέση της με άτομα του οικογενειακού της περιβάλλοντος.

  Δε θα ξεφύγεις όμως από τον εαυτό σου, Ντιάνα μου. Γιατί αν παραιτηθείς από την προσπάθεια, ο εαυτός σου πρώτος θα σου φωνάξει κάποτε ότι δεν προσπάθησες. Δεν υπάρχει πρώτο βήμα. Υπάρχει ο δυνατός σε κάθε σχέση, αυτός που αναλαμβάνει όλες τις πρωτοβουλίες, χωρίς να σκέφτεται αν κάνει το πρώτο βήμα.

  Ταυτόχρονα με την προσωπική ιστορία της Ντιάνας και μέσω των ταξιδιών που κάνει για επαγγελματικούς ή για προσωπικούς λόγους, μεταφερόμαστε και εμείς μαζί της νοερά σε μέρη αγαπημένα. Η συγγραφέας μας παρουσιάζει χώρους αρχαιολογικού ενδιαφέροντος στην Αθήνα που όμως είναι άγνωστοι στο ευρύ κοινό (εγώ τουλάχιστον δεν ήξερα τα περισσότερα από όσα περιγράφονται και τα διάβασα με εξαιρετικό ενδιαφέρον), μας πάει μια βόλτα σε γνωστές και άγνωστες ομορφιές της Κωνσταντινούπολης και κάνει ένα γρήγορο πέρασμα από Καστελόριζο, Σκιάθο και Βόλο. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο ταξίδι της οικογένειας στην Καππαδοκία, την τόσο όμορφη και σημαντική για τον Ελληνισμό περιοχή, και μάλιστα σημαντικά γεγονότα της ιστορίας διαδραματίζονται εκεί. Ιστορίες από τη μυθολογία αλλά και άλλες, που αφορούν τη λαογραφία των τόπων που επισκέπτεται, αναφέρονται εμβόλιμα στην πλοκή, κάτι που βρήκα πολύ όμορφο.

  Κτίστηκε τον 10ο αιώνα και ονομαζόταν Μεγάλο Μοναστήρι. Μετά την Επανάσταση πήρε την ονομασία Μικρομονάστηρο ή Μοναστηράκι, δίνοντας το όνομά του στην περιοχή. Σε ρυθμό τρίκλιτης καμαροσκέπαστης βασιλικής γιορτάζει τον Δεκαπενταύγουστο. Δεν μπόρεσε να αντισταθεί στον πειρασμό να κατέβει τα λιγοστά σκαλάκια και να μπει μέσα.

  Μέσα σε όλα αυτά υπάρχει και μια δικαστική ιστορία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, καθώς και αναφορές στο παρελθόν όλων των ηρώων του βιβλίου (που φαντάζομαι θα περιγράφονται πιο αναλυτικά στα προηγούμενα βιβλία της συγγραφέως).

  Σίγουρα πρόκειται για ένα καλογραμμένο βιβλίο, με πολύ συμπαθητικούς ήρωες, με ήρεμη πλοκή και πολλά κοινωνικά μηνύματα, το οποίο θα ικανοποιήσει όποιον αποφασίσει να το διαβάσει.

  Καμιά φορά έρχονται να σε βρουν τα όνειρα. Και τότε πρέπει να πάρεις το ρίσκο ή να τα ζήσεις ή να τα προσπεράσεις.

  Περίληψη: Γιατί η Θέμις έχει δεμένα τα μάτια της με μαντήλι;

  Μια παιδική απορία, που ανατρέχει και ανατρέπει σύμβολα και συμβολισμούς…

  Οι ήρωες εναρμονίζονται στους χτύπους της καρδιάς του πεπρωμένου…

  Η Πνοή της ψυχής τους, η αύρα από τον μυστικισμό Ανατολής και Δύσης καθορίζουν το ταξίδι τους στο Βασίλειο της Μοίρας…

  Σταθμοί σε τόπους, που μαγεύουν και μιλούν…

  Παράξενοι άνθρωποι, διαισθήσεις, περασμένες μνήμες, που δε γνώριζαν ότι έχουν…

  Πρόσωπα, παραμύθια, θρύλοι και γεγονότα από το παρελθόν ενώνονται στο παζλ του παρόντος και γράφουν Σενάρια στο θέατρο της ζωής για το μέλλον…

  Όνειρα, ποίηση, έρωτας, ελπίδα…

  Συναισθήματα και πάθη σε ρώσικη ρουλέτα…

  Υπερβάσεις, δόξα, δίκη στη ζυγαριά και το ξίφος της Θέμιδος…

  Μέχρι την κάθαρση των παθημάτων, τη λύτρωση εαυτών, τη δικαίωση με ή χωρίς το Μαντήλι της Θέμιδος…

  Το μαντήλι της Θέμιδος
  Το μαντήλι της Θέμιδος – Λίτσα Καποπούλου

  Στοιχεία βιβλίου:

  Τίτλος: Το μαντήλι της Θέμιδος

  Συγγραφέας: Λίτσα Καποπούλου

  Εκδόσεις: Ελκυστής

  ISBN: 978-618-5424-76-3

  Σελίδες: 410

  Ημερομηνία έκδοσης: Οκτώβριος 2020

  Υποστηρίξτε το blog μας με μία δωρεά, πατώντας εδώ

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ