Σάββατο, 31 Οκτωβρίου, 2020
More
  Αρχική Παιδική Λογοτεχνία Ηλικίες 13-16 Το μυστικό τετράδιο - Λίτσα Ψαραύτη

  Το μυστικό τετράδιο – Λίτσα Ψαραύτη

  -

  Το μυστικό τετράδιο

  Προσωπική άποψη: Αγγελίνα Παπαθανασίου

  «Το μυστικό τετράδιο», το βιβλίο της συγγραφέως Λίτσας Ψαραύτη, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη. Απευθύνεται σε ηλικίες 13+. Είναι ένα εφηβικό-νεανικό μυθιστόρημα που μπορεί όμως να διαβαστεί με ενδιαφέρον κι από ενήλικο κοινό.

  Πρόκειται για ένα δυνατό βιβλίο, από αυτά που σου μένουν έντονα στη θύμηση αρκετό καιρό μετά την ανάγνωση.

  Η ηρωίδα του μυθιστορήματος είναι μια έφηβη που αναγκάζεται να μετακομίσει στην Αθήνα με τον αδελφό και τον πατέρα της, όταν το σπίτι τους στο χωριό απαλλοτριώνεται. Η μητέρα της δεν ζει. Στην Αθήνα, παράλληλα με το σχολείο, αναλαμβάνει και τη φροντίδα του σπιτιού. Οι άνδρες της οικογένειας εργάζονται σκληρά για να επιβιώσουν στην αφιλόξενη πόλη.

  Η Δάφνη μένει πολλές ώρες μόνη της στο υπόγειο διαμέρισμα, συντροφιά με μια γάτα και ένα τετράδιο στο οποίο καταγράφει τα πάντα. Την πονά η μοναξιά, η απουσία της μητέρας της, η έλλειψη των φίλων και του χωριού. Στην Αθήνα όλα είναι τόσα διαφορετικά για τη νεαρή κοπέλα. Κανείς δεν αντιλαμβάνεται τι συμβαίνει στη ψυχή της. Σε κανέναν δεν θα πει για αυτά που νιώθει. Μόνη της θα πάρει τη μεγάλη απόφαση……

  Όσο περνούν οι μέρες, τόσο το μυστικό μου γίνεται ασήκωτο, δεν αντέχω πια να το κουβαλάω μόνη μου. Σκέφτηκα να μιλήσω στην κυρία Αποστόλου, την καθηγήτρια των γαλλικών. Είχα σχεδιάσει στο μυαλό μου τι θα της έλεγα. Ήταν δύσκολο όμως να την ξεμοναχιάσω. 

  Ένα βιβλίο δυνατό, γεμάτο συναισθήματα. Οι ήρωές του αγωνίζονται, πονούν, μισούν, αγαπούν, λυγίζουν, ξανασηκώνονται. Είναι ευαίσθητοι, αθώοι, μοναχικοί, ειλικρινείς αλλά και διεφθαρμένοι, διψασμένοι για χρήμα και εύκολο κέρδος.

  Ένα βιβλίο διαχρονικό, αληθινό, που δεν θα αφήσει ασυγκίνητο κανέναν αναγνώστη. Σας το συνιστώ ανεπιφύλακτα.

  Χτες όμως άφησα κατά μέρος την ντροπή κι ανέβηκα στης Ιόνιας. Με την πρώτη ματιά κατάλαβε πως κάτι με βασάνιζε. Το βλέμμα της, ερευνητικό, με διαπερνούσε. Με πήρε από το χέρι και καθίσαμε στο καναπεδάκι της εισόδου. “Λέγε μου… Κάτι θέλεις να μου πεις εσύ, το φωνάζουν τα μάτια σου…”

  Περίληψη: Μια οικογένεια αναγκάζεται να ξεσπιτωθεί από το χωριό όπου μένει και να εγκατασταθεί σ’ ένα υπόγειο διαμέρισμα της σύγχρονης Αθήνας. Ο δεκαοχτάχρονος Λευτέρης προσαρμόζεται γρήγορα στη ζωή της πόλης. Γνωρίζει την πλούσια κι όμορφη Φωτεινή και ζουν ένα μεγάλο έρωτα. Η Δάφνη, η μικρότερη αδερφή του, μαθήτρια του Γυμνασίου, αθώα κι ευαίσθητη καθώς είναι, θα δυσκολευτεί να ξεπεράσει την τραυματική εμπειρία που θα ζήσει κοντά στον αδίστακτο κι επικίνδυνο Θέμη. Ένα δυνατό μυθιστόρημα για τον κόσμο των σημερινών εφήβων, με τ’ αδιέξοδα, τα καθημερινά προβλήματα και τους κινδύνους της μεγάλης πόλης.

  Στοιχεία Βιβλίου:

  Τίτλος: Το μυστικό τετράδιο

  Συγγραφέας: Λίτσα Ψαραύτη

  Εκδόσεις : Πατάκη

  ISBN: 978-960-16-0414-5

  Έτος έκδοσης: 2010

  Επεξεργασία εικόνας: Δήμητρα Κωλέτη

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here