Δευτέρα, 17 Φεβρουαρίου, 2020
More
  Αρχική Λόγω Τεχνών Το μυστικό της Κοντέσσας Βαλέραινας

  Το μυστικό της Κοντέσσας Βαλέραινας

  -

  Το μυστικό της Κοντέσσας Βαλέραινας

  Γράφει η Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Με ένα υπέροχο, κλασικό, αξεπέραστο, διαχρονικό έργο ανοίγει η φετινή σεζόν στο θέατρο ΑΡΓΩ, όπου δύο κυρίες του ελληνικού θεάτρου, η Ρούλα Πατεράκη και η Αιμιλία Υψηλάντη, συναντιούνται για πρώτη φορά. 

  Το έργο
  Η «Κοντέσσα Βαλέραινα», το αριστούργημα του Γρηγορίου Ξενόπουλου, είναι ένα από τα πιο πολύτιμα ελληνικά κείμενα, που η παρουσίασή του στο θέατρο καταδεικνύει τη διαχρονικότητα του θέματος, καθώς και των αξιών που πραγματεύεται. Παραμένει τόσο σημερινό και επίκαιρο όσο ποτέ, παρ’ όλο που γράφτηκε στο τέλος του 19ου αιώνα. (Γράφτηκε το 1897 και παρουσιάστηκε στη Νέα Σκηνή του Χρηστομάνου το 1904).

  Το μυστικό της Κοντέσσας Βαλέραινα
  Το μυστικό της Κοντέσσας Βαλέραινας

  Η υπόθεση διαδραματίζεται στη Ζάκυνθο, όπου οι Βαλέρηδες, αρχοντική γενιά, έχουν ξεπέσει οικονομικά, αγγίζοντας τα όρια της φτώχειας. Η κοντέσσα Βαλέραινα κατέχει μια συνταγή που πηγαίνει από Βαλέραινα σε Βαλέραινα και θεραπεύει τη «θέλλα» των ματιών. Μια μυστική συνταγή την οποία έχει ορκιστεί να μην αποκαλύψει και να τη δίνει αφιλοκερδώς σε όποιον την έχει ανάγκη. Την πιέζουν όμως η φτώχεια και η πείνα των παιδιών της. Ο Ξενόπουλος δίνει μια μεγαλοφυή λύση στη σύγκρουση χρέους και ανάγκης.

  Η Αιμιλία Υψηλάντη για το έργο και την παράσταση:
  «Αγαπώ πολύ τα έργα του Ξενόπουλου και ο ρόλος της κοντέσσας Βαλέραινας είναι για μένα μία πρόκληση. Με προβλημάτιζε, ωστόσο, πώς αυτό το έργο μπορεί να παιχτεί σήμερα. Η γλώσσα του θεάτρου και ο τρόπος που δουλεύουμε, σκηνοθέτες και ηθοποιοί, έχει διαφοροποιηθεί από τον τρόπο που συνήθως ανέβαιναν αυτά τα έργα. Επομένως, έπρεπε να στηριχθώ σε καλλιτεχνικούς δημιουργούς που και την εμπειρία και τη γνώση έχουν για να φέρουν τέτοια κείμενα κοντά στο σημερινό θεατρικό κοινό. Έτσι, επέλεξα τη Ρούλα Πατεράκη για τη μεταγραφή, τη διδασκαλία και τη σκηνοθεσία του έργου».

  Δραματουργική μεταγραφή-Σκηνοθεσία: Ρούλα Πατεράκη
  Σκηνικά: Δημήτρης Μαϊρόπουλος
  Κοστούμια: Σταυρούλα Σπύρου, Αμαλία Αντώνη
  Πρωτότυπη μουσική και επιμέλεια: Μαρία Κουρμούλη, Νίκη Καραγεώργου
  Φωτισμοί: Γιάννης Δρακουλαράκος
  Φωτογραφίες: Red studio, Γιάννης Βολιώτης
  Ιστοσελίδα θεάτρου: Άρης Σομπότης
  Επικοινωνία Θεάτρου Αργώ: Μαρίκα Αρβανιτοπούλου
  Βοηθοί Σκηνοθέτη: Τασία Σοφιανίδου, Ευανθία Κουρμούλη

  Αιμιλία Υψηλάντη: Κοντέσσα Βαλέραινα
  Κωνσταντίνος Λεβαντής: Μανώλης
  Ευανθία Κουρμούλη: Ελένη
  Τασία Σοφιανίδου: Μαρνέτα
  Ευθύμης Μπαλαγιάννης: Τζώρτζης Καλομοίρης
  Νικόλας Παπαευθυμίου: Παυλάκης

  Πηγή: https://tetragwno.gr/

  Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών
  Είμαστε μια ομάδα ανθρώπων που αγαπάμε τις λέξεις σε όποια τους μορφή κι αν τυπώνονται: άρθρα, ειδήσεις, λογοτεχνία, ποίηση και δραστηριοποιείται στο διαδίκτυο. Σας ενημερώνουμε για δραστηριότητες παλιές και καινούριες. Ελάτε μαζί μας να παίξουμε με τα λόγια που γράφονται!

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here