Το μυστικό βιβλίο

Προσωπική άποψη: Αγάπη Ντόκα

Στέκομαι  μπροστά στον πάγκο και τραβάει το βλέμμα μου ο τίτλος: ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ. Διαβάζω το οπισθόφυλλο, με τραβάει η ιστορία. Κοιτάω το εξώφυλλο: το κάτω μέρος ενός βιβλίου με παλιές σελίδες και στο πάνω μέρος η σβάστικα. «Τι σχέση μπορούν να έχουν αυτά τα δύο;» αναρωτιέμαι. Το πάω στο ταμείο.

Σ’ ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης της Γερμανίας, ο Διοικητής κι ένα μικρό αγόρι παίζουν μια παρτίδα σκάκι, έχοντας βάλει ένα στοίχημα ζωής και θανάτου. Το αγόρι χάνει και ο Διοικητής διατάσσει έναν από τους άντρες του και κόβει τον δεξί δείκτη του παιδιού.

Ο Ελίας Άιν, χήρος και άκληρος, πλησιάζοντας τα εβδομήντα του χρόνια, μετά την συνταξιοδότησή του αποφασίζει να μετοικήσει. Βρίσκει ένα παλιό αλλά καλοδιατηρημένο σπίτι τριών επιπέδων. Προσλαμβάνει και μία οικιακή βοηθό, την κυρία Πόλστερ, η οποία έρχεται κάθε μέρα μαζί με ένα αγόρι για βοηθό, τον Τόμας ή Τι-Τομ, ένα δεκάχρονο χαμίνι που κανείς δεν ξέρει από πού κρατάει η σκούφια του.

Ο Ελίας, πίσω από μία σκάλα, ανακαλύπτει ένα παιδικό δωμάτιο που στο πάτωμά του έχει μία καταπακτή. Ανοίγοντάς την, οδηγείται σε ένα τεράστιο υπόγειο με αμέτρητα πανομοιότυπα δερματόδετα βιβλία. Μία ταμπέλα τον πληροφορεί ότι βρίσκεται στο Μεγάλο Βιβλίο της Ζωής.

Γνωρίζεται με τον παλαιοπώλη Σοφ, ο οποίος τον επισκέπτεται, φέρνοντας μαζί του την σκακιέρα του, που περίμενε επί 80 χρόνια να τελειώσει μία συγκεκριμένη παρτίδα σκάκι, με νίκη δική του. Βγάζοντας το γάντι του, ο Ελίας παρατηρεί ότι του λείπει ο δείκτης του δεξιού του χεριού.

Μια μέρα λαμβάνει μία επιστολή που τον πληροφορεί για τον θάνατο της επίσης άκληρης αδελφής του. Συνειδητοποιεί ότι μένει πλέον μόνος στον κόσμο, χωρίς να έχει εκπληρώσει την επιθυμία του πατέρα του για ένα παιδί που θα συνέχιζε το όνομά των Άιν.

Το μυαλό του είναι στο Μεγάλο Βιβλίο της Ζωής. Αρχίζει μέρα με τη μέρα να αποκρυπτογραφεί τους κώδικες που υπάρχουν μέσα στο καθένα και καταλαβαίνει ότι κάθε βιβλίο είναι και ένας άνθρωπος. Εκεί μέσα βρίσκει τις ζωές της αδελφής του, της γυναίκας του, του παλαιοπώλη. Ίσως και να κρατάει τη Μοίρα στα χέρια του τελικά, γιατί κάθε που ακουμπάει το χέρι του στα χρυσά γράμματα μιας ιστορίας, «μεταφέρεται» μέσα σε εκείνην στο παρελθόν και με τον ίδιο τρόπο επιστρέφει στο παρόν.

Μπαίνει στο παρελθόν του Σοφ και του διδάσκει πώς να κερδίσει εκείνη την παρτίδα στο σκάκι, που του στοίχισε το δάχτυλό του και τον θάνατο της οικογένειάς του. Γνωρίζει, επίσης, μέσα από τις σελίδες του βιβλίου, ότι ο Σοφ θα πεθάνει σε μία εβδομάδα στο Τώρα. Κι έτσι γίνεται. Ο Σοφ δολοφονείται και ο Ελίας, βγάζοντας το γάντι του παλαιοπώλη, βλέπει ότι έχει όλα του τα δάχτυλα! 

Συγκλονισμένος από την ιστορία του φίλου του και προκειμένου να απαλλάξει έναν λαό από βαρβαρότητες κι αφανισμό, μεταφέρεται στο 1920 και σκοτώνει τον Χίτλερ, συλλαμβάνεται, αλλά χάνει το Βιβλίο κι εγκλωβίζεται στο παρελθόν.

Θα καταφέρει ο Ελίας να επιστρέψει στο παρόν;

Ποια είναι η κατάληξη της Βιβλιοθήκης μετά την φωτιά που ξεσπάει;

Από ποιους είναι τα γράμματα στο γραμματοκιβώτιό του Ελίας;

Με την δολοφονία του Χίτλερ, άλλαξε ο ρους της Ιστορίας;

Η πρώτη έκπληξη ήρθε στη σελίδα με τα Περιεχόμενα, με την επιλογή των λέξεων των τριών μερών:

I.Βασιλεύς

II.Υπερτάτου

III.Μεγαλείου

Η δεύτερη ήταν στην επόμενη σελίδα:

«Βαδίζω με τη βεβαιότητα του υπνοβάτη που μου έχει χαράξει η Θεία Πρόνοια».

 

Κι από κει και πέρα, κάθε σελίδα ήταν η αιτία να θέλω να διαβάσω την επόμενη. Η ιστορία έτρεχε, με συνέπαιρνε, έφτιαχνε εικόνες μέσα μου, με έβαζε μέσα της, δίπλα στους ήρωες, στα γεγονότα, αγωνιούσα για τον Ελίας, αν θα μπορούσε να ξεφύγει από το μάτι της οικονόμου του για να πάει να συνεχίσει την εξερεύνηση του Μεγάλου Βιβλίου της Ζωής, αν ο Σοφ θα μάθαινε πώς να νικήσει την παρτίδα, αν ο Τι-Τομ θα ξέφευγε από τον διώκτη του, αν θα κατάφερνε να αλλάξει η Ιστορία του κόσμου.

Αναρωτιόμουν αν όντως οι ζωές όλων μας είναι γραμμένες κάπου κι εμείς απλά ζούμε χωρίς να μπορούμε να αλλάξουμε τη Μοίρα μας με τις επιλογές μας ή αν οι επιλογές μας καθορίζουν την Μοίρα μας. Αν ο Θεός έχει ένα μεγάλο σχέδιο για όλους μας κι αν εμείς απλά το εκτελούμε. Αν θα μπορούσε κάποιος με έναν μαγικό τρόπο, όπως αυτόν του Μυστικού Βιβλίου, να διεισδύσει στο παρελθόν και να απαλλάξει το μέλλον από δεινά.

Μια ιστορία δεμένη, χωρίς κενά, με ήρωες ολοκληρωμένους, χωρίς περιττές περιγραφές, με εξέλιξη που σε παίρνει απ’ το χέρι και σε πάει μαζί της μέχρι το αναπάντεχο τέλος. Ένα βιβλίο εξαιρετικό!

Περίληψη: Στο ηλιοβασίλεμα της ζωής του ο Ελίας Άιν αποτραβιέται σ’ ένα χωριουδάκι, κάπου ξεχασμένο στην Αυστρία. Στο καινούριο του σπίτι, ανακαλύπτει μια κρυμμένη σκάλα που τον οδηγεί σ’ ένα τεράστιο δωμάτιο γεμάτο βιβλία. Ένα συγκεκριμένο βιβλίο τραβάει την προσοχή του. Καθώς το ανοίγει και αρχίζει να γυρίζει τις σελίδες, συνειδητοποιεί ότι κάθε σελίδα διηγείται την ιστορία και ενός διαφορετικού ατόμου κι ότι οι ζωές όλων –παρελθόν, παρόν και μέλλον– περιλαμβάνονται με κάθε λεπτομέρεια. Ο Ελίας έχει βρει το Μεγάλο Βιβλίο της Ζωής, όπου ο Θεός καταγράφει τη μοίρα κάθε ανθρώπου.

Συνεπαρμένος από τη δύναμη που έχει στα χέρια του, έχει μια ευκαιρία να σώσει τους αγαπημένους του και να αλλάξει τον ρου της Ιστορίας για έναν ολόκληρο λαό.

Μια ιστορία που μιλάει για τη φιλία και το θάρρος, για το μίσος και τη δειλία. Ένα μυθιστόρημα που αντικατοπτρίζει όσο τίποτε άλλο την εποχή μας.

 

Γιατί γράψατε αυτό το βιβλίο;

Η ιδέα γεννήθηκε στις 21 Απριλίου 2002, τη νύχτα που ο Ζαν-Μαρί Λε Πεν βρέθηκε στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών. Όλη η ιστορία μού ήρθε εκείνο το βράδυ, ακόμη και η εξέλιξη της! Μου πήρε παραπάνω από δέκα χρόνια η απόφαση να το εκδώσω. Μου είχε γίνει εμμονή, ήταν μια αναγκαιότητα. Ο Ελίας, ο βασικός ήρωας, είναι ένας σοφός, που ξεπέρασε και έμαθε πολλά, και βρίσκεται αντιμέτωπος με τον Θεό. Και το πιο σημαντικό, αντιμέτωπος με το μεγαλύτερο αίνιγμα της ζωής: εάν ο Θεός υπάρχει γιατί μένει σιωπηλός; Και μέσα στη σιωπή του, πώς μπορούμε να ερμηνεύσουμε το θέλημά Του;

Μιλήστε μας για την απίστευτη ιστορία της έκδοσης και της επιτυχίας του βιβλίου.

Το έβγαλα στο διαδίκτυο τον Οκτώβριο του 2013. Πολύ γρήγορα μπήκε στα πρώτα 500, στη συνέχεια στα πρώτα 100, στα πρώτα 10… Θυμάμαι ότι ήταν λίγο μετά την ανακοίνωση του Βραβείου Goncourt. Και αμέσως μετά, βρέθηκε στην πρώτη θέση των πωλήσεων. Τα σχόλια ήταν απίστευτα. Σε λίγο καιρό, το μυθιστόρημα παρουσιάστηκε στη διεθνή έκθεση βιβλίου του Λονδίνου και, παρόλο που δεν είχε εκδοθεί ακόμα στη Γαλλία, πουλήθηκε σε δώδεκα χώρες.

Αυτό το μυθιστόρημα αντανακλά τη σημερινή πραγματικότητα, σωστά;

Οι τελευταίες ευρωεκλογές αποτελούν μια επιβεβαίωση. Το βιβλίο αυτό δε θέλει να δώσει το νιοστό μάθημα στον κόσμο. Έχει να κάνει με το πεπρωμένο. Τι θα συμβεί όταν η μνήμη εξασθενήσει για τα καλά; Ο Ελίας απαντά σ’ αυτό το ερώτημα, ανακρίνει τον Θεό για τις προθέσεις Του και ο Θεός, με κάποιο τρόπο, θα του δώσει απαντήσεις…

Απόσπασμα από συνέντευξη του Γκρεγκορί Σαμάκ.

Στοιχεία βιβλίου:

Τίτλος: Το μυστικό βιβλίο

Συγγραφέας: Grégory Samak

Εκδοτικός Οίκος: Flammarion/Versilio, Παρίσι 2014

Εκδόσεις: Ψυχογιός

Σελίδες: 247

ISBN: 978-618-01-0983-2

Επεξεργασία εικόνας: Χριστίνα Πολυχρονιάδου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here