Σάββατο, 31 Οκτωβρίου, 2020
More
  Αρχική Παιδική Λογοτεχνία Ηλικίες 6-10 To παλιόπαιδο - Αγγελική Δαρλάση

  To παλιόπαιδο – Αγγελική Δαρλάση

  -

  To παλιόπαιδο – Αγγελική Δαρλάση  

  Προσωπική άποψη: Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Η Αγγελική Δαρλάση είναι μια από τις αγαπημένες μου συγγραφείς. Αυτή τη φορά, διάβασα ένα βιβλίο της που κυκλοφόρησε μερικά χρόνια πριν και έχει λάβει βραβείο Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου.

  Αναφέρομαι στο βιβλίο της «Το Παλιόπαιδο» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη. Η Ίρις Σαμαρτζή έχει εικονογραφήσει το βιβλίο. Αφορμή για να γεννηθεί το συγκεκριμένο βιβλίο ήταν οι ιστορίες παιδιών–μουσικών του El Sistema και της διεθνούς φήμης συμφωνικής ορχήστρας Μπολιβάρ της Βενεζουέλας.

  Ήρωας της ιστορίας, ένα φτωχό αγόρι που μεγάλωνε με ελάχιστο φαγητό, ξένα ρούχα και ελάχιστα χάδια. Ο πατέρας του δούλευε αρκετές ώρες, όταν έβρισκε κάποια δουλειά, και η μητέρα του ήταν άρρωστη. Μεγάλωνε με θλίψη και χωρίς καμιά ελπίδα.

  Κάποια στιγμή, του γίνεται πρόταση να ανήκει κάπου, να γίνει μέλος μιας συμμορίας. Και δέχεται την πρόταση, γιατί θέλει να ανήκει κάπου.

  To παλιόπαιδο -Αγγελική Δαρλάση

  Στην αρχή, δεν έκανε πολλά. Μόνο ακολουθούσε τον Τίγρη και τους άλλους. Τους παρακολουθούσε να πλησιάζουν ανθρώπους στα κρυφά κι έπειτα να τρέχουν. Κι έτρεχε κι εκείνο πίσω τους. Μετά, τους παρακολουθούσε να μοιράζονται λεφτά – τα λεφτά που είχαν κλέψει. Κάποιες φορές, του έδιναν κι εκείνου μερικά κέρματα. Με τα κέρματα εκείνα αγόραζε ψωμί ή γάλα και το πήγαινε σπίτι του.

  Κανείς δεν θυμόταν το κανονικό του όνομα. Όλοι τον αποκαλούσαν Παλιόπαιδο. Ακόμα και η άρρωστη μητέρα του. Και αυτό του στοίχισε πολύ. Και έγινε πιο ενεργό μέλος της συμμορίας. Κι έπιασε στα χέρια του όπλο. Κι απείλησε με αυτό έναν άντρα που βρέθηκε στον δρόμο του για να του αλλάξει τη ζωή.

  Μια ιστορία με λυρική γραφή και έντονα συναισθήματα που εναλλάσσονται. Λύπη, απόγνωση, αισιοδοξία, χαρά. Θα μπορούσε να είναι μια αληθινή ιστορία ενός παιδιού από τα εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο που βιώνουν παρόμοιες καταστάσεις και για την επιβίωσή τους αναγκάζονται να ακολουθήσουν από νεαρή ηλικία μια παράνομη ζωή.

  «Φτώχεια δεν είναι μόνο η έλλειψη τροφής και στέγης. Φτώχεια είναι το να αισθάνεσαι Κανένας, το να στερείσαι ταυτότητας».

  Αυτά είναι τα λόγια του ιδρυτή του El Sistema. Λόγια που κρύβουν απόλυτη αλήθεια. Ένα βιβλίο που διαβάζεται με μια ανάσα, όχι μόνο από παιδιά αλλά και από ενήλικες. Μια ιστορία που δίνει τροφή για σκέψη στους αναγνώστες του. Ο άνθρωπος, σε πολύ δύσκολες στιγμές, όταν η απόγνωση τον έχει κυριεύσει, μπορεί να βρει παρηγοριά στην τέχνη. Να πάρει δύναμη και να σταθεί στα πόδια του, προσφέροντας με τη σειρά του βοήθεια σε όσους τη χρειάζονται.

  Διαβάστε το. Άλλο ένα εξαιρετικό βιβλίο από την Αγγελική Δαρλάση.

  Περίληψη: Το παλιόπαιδο. Αυτή είναι η ιστορία ενός παιδιού συνηθισµένου σαν όλα τα παιδιά και ξεχωριστού σαν κάθε παιδί. Η ιστορία ενός παιδιού που µεγάλωνε φορώντας την γκρίζα θλίψη ενός δανεικού παλτού που του έπεφτε µεγάλο. Όλοι το φώναζαν Παλιόπαιδο – ίσως επειδή ήταν το πιο φτωχό και θλιµµένο απ’ όλα τα παιδιά.

  Κάποια στιγµή λοιπόν αποφάσισε πως, αν σε λένε Παλιόπαιδο, πρέπει και να γίνεις. Όµως, είσαι στ’ αλήθεια… παλιόπαιδο; Μια ιστορία εµπνευσµένη από αληθινές ιστορίες µουσικών του El Sistema και της διεθνούς φήµης συµφωνικής ορχήστρας «Μπολιβάρ» της Βενεζουέλας.

  Μια ιστορία για την πίστη στον άνθρωπο και στον ανθρωπισµό. Μια ιστορία για τη δύναµη της τέχνης και του πολιτισµού ενάντια στη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισµό.

  To παλιόπαιδο -Αγγελική ΔαρλάσηΣτοιχεία Βιβλίου

  Τίτλος: Το παλιόπαιδο
  Συγγραφέας: Αγγελική Δαρλάση
  Εικονογράφος: Ίρις Σαμαρτζή
  Εκδόσεις: Πατάκη
  ISBN: 9789601658766
  Ημ. Έκδοσης: 02/12/2014

   

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  Επεξεργασία κεντρικής εικόνας: Μαργαρίτα Κατσίπη 

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here