Πέμπτη, 1 Οκτωβρίου, 2020
More
  Αρχική Μεταφρασμένη Λογοτεχνία Το πάθος της Ντόλσα - Julie Berry

  Το πάθος της Ντόλσα – Julie Berry

  -

  Το πάθος της Ντόλσα

  Προσωπική άποψη: Μαργαρίτα Κατσίπη

  Γνωρίζετε ότι προτιμώ το ιστορικό ρομαντικό μυθιστόρημα οπότε η θεματολογία του συγκεκριμένου δεν είναι αυτή που θα διάλεγα, όμως  αυτό το  βιβλίο μου απέδειξε περίτρανα πόσο λάθος έκανα. Θα ήθελα να ευχαριστήσω την συγγραφέα που μου έδειξε πως δεν θα πρέπει να αποκλείω κανένα ανάγνωσμα, ακόμα και αν είναι εκτός των συνηθισμένων επιλογών μου.

  Κρατώ  στα χέρια μου το Πάθος της Ντόλσα της Julie Berry που το 2017 κέρδισε τον τιμητικό τίτλο  Michael L. Printz νεανικής λογοτεχνίας, αλλά τα θέματα που θίγει σαφώς αφορούν και μεγαλύτερες ηλικίες αναγνωστών.

  Ελάτε  λοιπόν να ταξιδέψουμε προς την νοτιοανατολική Γαλλία  στην περιοχή της  Προβηγκίας. Ατελείωτες εκτάσεις με καταπράσινους αμπελώνες, παραγωγή τυριού και Αββαεία πλαισιωμένα από  καλλιέργειες λεβάντας. Δεν θα μείνουμε όμως στην σημερινή εποχή. αλλά θα γυρίσουμε τον χρόνο πίσω στο 1241Μ.Χ.

  Το μυθιστόρημα ξεκινά σε αφήγηση πρώτου προσώπου με τα λόγια ενός δομινικανού μοναχού που  ανακαλύπτει έγγραφες  μαρτυρίες οι οποίες συνθέτουν ένα τρομακτικό γεγονός το οποίο έχει παραμείνει κρυφό για χρόνια…

  “When searching out a history, sifting through a thousand facts and ten thousand lives, one often uncovers pieces that do not fit.” 

  Καθώς προχωρούν τα κεφάλαια η αφήγηση εναλλάσσεται ανάμεσα στους πρωταγωνιστές, σύμφωνα με τις ανάγκες της ιστορίας ώστε να μπορεί να δοθεί άπλετο φως στους χαρακτήρες σε μια εποχή όπου κυριαρχεί ο σκοταδισμός στην Ευρώπη.

  Οι άνθρωποι είναι κατά κύριο λόγο φτωχοί χωρικοί, εκτός αν είναι ευγενείς, όποτε διαθέτουν περιουσία και καλύτερη ποιότητα ζωής.

  “To love as my beloved does, I must love all those whom he loves. In heaven, there are neither nobles nor peasants. Only children of God.”

  Μια δεσποινίδα αριστοκρατικής καταγωγής είναι και η πρωταγωνίστριά μας, η Ντόλσα,  της οποίας όμως οι ενέργειες την φέρνουν σε αντιπαράθεση με την εκκλησία, σε μια εποχή όπου δυστυχώς οι σελίδες της ιστορίας είναι ζοφερές. Θα  προσπαθήσει να σώσει την ζωή της, διαφεύγοντας στην εξοχή, ενώ την ακολουθεί επίμονα ο μοναχός Λουκιανός για να επιβάλλει την ποινή που της έχει εκδικαστεί.

  “All the miles, all the hours, watching, waiting, hunting, pretending. God had heard his prayers and brought him to this moment.” 

  Οι μνήμες και οι πληγές των ανθρώπων που ζουν εκεί είναι ακόμα νωπές από τις επιπτώσεις της σταυροφορίας που διεξήγαγε η Καθολική Εκκλησία και καθώς περιφέρεται εξαντλημένη, πολύ λίγοι άνθρωποι θα της προσφέρουν βοήθεια μέχρι να συναντήσει την ευρηματική Μποτίλ. Από εκεί και πέρα, θα επηρεαστούν δραματικά όχι μόνο οι ζωές τους, αλλά και όλων όσων τις περιβάλλουν.

  Μια ομαδική κραυγή ακούστηκε από το πλήθος. Οι κληρικοί στράφηκαν αμέσως να εντοπίσουν τους ενόχους και οι στρατιώτες έφεραν τα χέρια τους στα σπαθιά τους. Κι απότομα πάγωσαν τα πάντα. Δεν μπορούσαμε καν να θρηνήσουμε τα σπίτια μας, τους φίλους μας, τις ίδιες τις ζωές μας.

  Οι χαρακτήρες είναι πολυδιάστατοι -τόσο οι πρωταγωνιστές όσο και οι δευτερεύοντες-,  τους οποίους δεν συναντώ εύκολα σε άλλα βιβλία, τόσο καλοδουλεμένους. Ο κάθε ένας έχει την δική του προσωπικότητα, οι πληροφορίες για τους οποίους δίνονται χωρίς να κουράζουν τον αναγνώστη. Είναι η απλότητα της γραφής, η αμεσότητα των διαλόγων χρησιμοποιώντας εκφράσεις της τοπικής διαλέκτου που το κάνει ακόμα πιο αληθοφανές. Τόσο που κάποιες στιγμές ακόμα αισθάνομαι πως στέκομαι δίπλα στην  πανέξυπνη Μποτίλ παρακολουθώντας  με αγωνία τις εξελίξεις. Οι ιστορικές λεπτομέρειες είναι όσες ακριβώς χρειάζονται για να συνθέσουν το φόντο και  η γρήγορη πλοκή ωθεί τον αναγνώστη να μην το αφήνει από τα χέρια του.

  Ο κλοιός σφίγγει γύρω από την τύχη της Μποτίλ, της Ντόλσα και όχι μόνο, ενώ καθώς συνέχιζα τον διάβασμα προετοιμαζόμουν για το αναπόφευκτο. Μπροστά στα μάτια μου υπό την απειλή του θανάτου διαλύονταν δεσμοί χρόνων ανάμεσα σε φίλους, οικογένειες  και σε ολόκληρη την μικρή κοινωνία ενός ειρηνικού  παραθαλάσσιου χωριού.

  “Life, love, neighbors, belonging. Town and home, peace and good name. All smoke and ashes.” 

  Ποιος θα τολμήσει να αψηφήσει τις συνέπειες και να προσφέρει βοήθεια και άσυλο σε κάποιον όταν το έχει ανάγκη;

  Ποιος θα τολμούσε να σηκώσει το ανάστημά του ενάντια σε αυτούς που εσφαλμένα έκαναν κατάχρηση της εξουσίας που τους δόθηκε με τρομακτικά αποτελέσματα;

  Σ’ αυτήν την λεπτή γραμμή μεταξύ ζωής και θανάτου, τι είναι αυτό που διαφοροποιεί αυτούς που επιλέγουν να μην απαρνηθούν τα ιδανικά τους;

  Πόσο γρήγορα μπορεί κάποιος να προδώσει αυτούς με τους οποίους έχει ζήσει ολόκληρη την ζωή του προκειμένου να σωθεί;

  “How quickly does a fire fanned and fed by friends grow tall.”

  Είναι πολύ δύσκολο  να κατανοήσω μια από τις σκληρές περιόδους όπου η ζωή όχι μόνο ενός ατόμου αλλά και ενός ολόκληρου χωριού δεν έχει αξία και  εξοργίστηκα με την αλαζονική συμπεριφορά εκείνων που έπαιρναν αυτές τις αποφάσεις.

  “So kill us. Kill us all. Kill my daughters, kill me, kill and kill and kill until all that’s left is to kill each other. And when you do, the bon Dieu, if he’s really there, will be your judge.”

  Η συγγραφέας κλιμακώνει αριστουργηματικά την ένταση προς το τέλος  και η ανάγνωση αυτού του βιβλίου μου προξένησε πολύ δυνατά συναισθήματα. Η έκβαση είναι αναπότρεπτη, εκτός αν συντελεστεί κάποιο θαύμα, αλλά αν θα τα καταφέρουν η Ντόλσα και η Μποτίλ να γλυτώσουν θα σας αφήσω να το ανακαλύψετε μόνοι σας.

  “For one sweet chiming moment, heaven was all around us. All things were possible, and kindness and love could conquer any sorrows, any fears.” 

  Επίσης  θα σας προέτρεπα να παρατηρήσετε το εξώφυλλο, που κατά την γνώμη μου είναι υπέροχο και παρέχει διακριτικά πληροφορίες τις οποίες θα αντιληφθείτε μόνο όταν διαβάσετε το βιβλίο μέχρι τέλους.

  Το πάθος της Ντόλσα της Julie Berry είναι ένα από τα καλύτερα βιβλία που έχω διαβάσει το 2018 και σας το συστήνω ανεπιφύλακτα.

  «Μια όμορφη και διαχρονική ιστορία για την οικογένεια και την πίστη, τη φιλία και την αφοσίωση» (Mette Ivie Harisson, βραβευμένη συγγραφέας των New York Times)

  Περίληψη: Ενώ ο 13ος αιώνας οδεύει προς το τέλος του, ένας Δομινικανός μοναχός ανακαλύπτει τυχαία ένα μυστικό το οποίο η Εκκλησία σκόπευε να κρατήσει θαμμένο για πάντα: Μια μαρτυρία τόσο επικίνδυνη, που έπρεπε να καεί.
  Κρυμμένη στα αρχεία, ανάμεσα σε έγγραφα συγκεντρωμένα επί δεκαετίες, βρισκόταν η συγκλονιστική, σπαρακτική ιστορία μιας απίθανης φιλίας, ενός μάταιου έρωτα και μιας καυστικής και εκδικητικής εκστρατείας που προκαλεί δέος, καθώς επέσυρε την οργή μιας ανελέητης και πολυπλόκαμης ιεραρχίας η οποία θέλησε να καταστρέψει ένα ολόκληρο χωριό.
  Και όλα αυτά, εξαιτίας μιας κοπέλας που αρνιόταν να σωπάσει:
  Της Ντόλσα

  Η Ντόλσα είναι μια κοπέλα αριστοκρατικής καταγωγής, που έχει φτάσει στη θέωση. Ωστόσο, ένας φανατικός καλόγερος επιδιώκει να τη στείλει στην πυρά, επειδή η κοπέλα αρνείται να ελέγξει το πάθος για τον Αγαπημένο της.
  Η Μποτίλ είναι μια πονηρή και χαρισματική χωριατοπούλα, μια προξενήτρα που, μαζί με τις δυο αδελφές της, έχει μια ταβέρνα σε μια μικρή παραλιακή κωμόπολη.

  Βρισκόμαστε στο 1241, στην Προβένσα, την περιοχή που σήμερα αποκαλούμε Προβηγκία και είναι τμήμα της Γαλλίας. Ο τόπος συγκλονίζεται ακόμα απο τις επιπτώσεις της αιματηρής σταυροφορίας που διεξήγαγε εκεί η Καθολική Εκκλησία και οι στρατιές της βόρειας Γαλλίας που την υποστήριξαν.

  Όταν η προξενήτρα Μποτίλ βρίσκει τη μυσταγωγό Ντόλσα ετοιμοθάνατη σε μια ακροποταμιά, την παίρνει στο σπίτι της και καλύπτει τις ένθεες θεραπευτικές δυνάμεις της.

  Καθώς όμως ο εκδικητικός μοναχός Λουκιανός συνεχίζει να καταδιώκει τους αιρετικούς, οι δυο κοπέλες βάζουν άθελά τους ένα ολόκληρο χωριό στο έλεος φανατικών ιεροεξεταστών.

  Μια συναρπαστική ιστορία που θα σας κρατήσει σε αγωνία και θα σας κάνει ν’ αναρωτηθείτε αν πραγματικά συμβαίνουν θαύματα, από τη βραβευμένη συγγραφέα Julie Berry. 

  Η συγγραφέας Julie Berry, μέσα από το μυθιστόρημά της, μας ταξιδεύει στην Προβένσα της Γαλλίας (στην σημερινή Προβηγκία), σε μια εποχή “αλλαγών και κινδύνων”.

  Στοιχεία βιβλίου:

  Τίτλος: Το πάθος της Ντόλσα

  Συγγραφέας: Τζούλι Μπέρι (Julie Berry)

  Σελίδες: 456

  Εκδόσεις: Μάτι

  ISBN: 9786185021917

  Hμερομηνία Έκδοσης: 30/04/2018

  Επεξεργασία εικόνας: Σοφία Σαμιώτη

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here