Τρίτη, 2 Μαρτίου, 2021
More
  Αρχική Ελληνική Λογοτεχνία Το σκληρό παιχνίδι της ζωής - Νικόλαος Φασούλας

  Το σκληρό παιχνίδι της ζωής – Νικόλαος Φασούλας

  -

  Σήμερα στους Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών, θα μιλήσω για το μυθιστόρημα «Το Σκληρό Παιχνίδι της Ζωής» του συγγραφέα Νικόλαου Φασούλα, από τις εκδόσεις Ελκυστής, μέσα από τα δικά μου μάτια.

  Προσωπική άποψη: Παρασκευή Εμμανουήλ

  Η Στεφανία είναι μια κοπέλα γεννημένη στα πούπουλα από διάσημο και πλούσιο πατέρα, όμως προσγειωμένη και ολιγαρκής. Παράλληλα, ο Αλέξανδρος, ένα παλικάρι με αναπηρία, ψημένος από τη ζωή αν και τόσο νέος. Οι δυο αυτοί νέοι θα συναντηθούν κάτω από περίεργα παιχνίδια της μοίρας, μέσα από δυσκολίες από κοινωνικό ρατσισμό και θα ενωθούν! Ένας δυνατός έρωτας θα γεννηθεί, που θα περάσει από σαράντα κύματα. Όμως θα κρατήσει για πάντα;

  Η άρτια και ώριμη νοημοσύνη του τον έκανε να δει και να καταλάβει από νωρίς στη ζωή του ότι η διαφορετικότητα είναι κοινό γνώρισμα στη ζωή όλων των ανθρώπων γύρω του, και έτσι με την ηθική συμπαράσταση των γονέων του τα οποιαδήποτε κόμπλεξ και αισθήματα κατωτερότητας για τις κινητικές του δυνατότητες τα άφησε στην άκρη και έγινε ένα έντονα κοινωνικό άτομο που ζούσε με πάθος την κάθε στιγμή της ζωής του.

  Μέσα στο βιβλίο του, ο συγγραφέας μάς παρουσιάζει πολλά πρόσωπα, με τη δική τους ζωή, τις δικές τους περιπέτειες και ανησυχίες, δεμένα σε μια υπέροχη ιστορία. Εξαρχής εντυπωσιάστηκα από τον όγκο και τις σελίδες αυτού του βιβλίου. Γυρνώντας πίσω στο οπισθόφυλλο, μου κίνησε το ενδιαφέρον η ιστορία και έτσι άρχισα να το διαβάζω, μη μπορώντας να σταματήσω την ανάγνωσή του.

  Δεν έχω το δικαίωμα να σου ζητήσω να μην την αγαπάς. Σ’ αγαπάει και κείνη και θα ‘ταν άδικο να μην είστε μαζί. Να είσαι προετοιμασμένος όμως, ο πατέρας της δεν πρόκειται να σε δεχτεί ποτέ. Θα είναι πάντα ανάμεσά σας. Για κείνον θα είσαι πάντα ένας ανάπηρος που δεν αξίζει στην κόρη του.

  Το σκληρό παιχνίδι της ζωής – Νικόλαος Φασούλας

  Αυτό όμως που πραγματικά με κέρδισε σε αυτό το βιβλίο, είναι ότι ο συγγραφέας παρουσιάζει μια απλή ιστορία, όμως με τη γραφή του την εξυψώνει. Ένα βιβλίο με εξαιρετικές, ζωντανές εικόνες, συναρπαστική πλοκή, σελίδες γραμμένες με αληθοφάνεια και με άριστη χρήση λεξιλογίου. Λεξιλόγιο που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι καθημερινά, που είχε ως αποτέλεσμα να εισχωρήσω στην ιστορία και να τη ζω όπως οι ήρωες. Για μένα αυτό είναι το μεγαλύτερο προσόν ενός βιβλίου και το συγκεκριμένο κάλυψε όλες τις επιθυμίες και τις ανάγκες μου για ένα όμορφο αναγνωστικό ταξίδι.

  Ο συγγραφέας έχει άμεσο λόγο, καλοδιατυπωμένους διαλόγους, ελκυστική ροή της ιστορίας και έντονο ρεαλισμό. Έχει δώσει με απόλυτη ερμηνεία τα ψυχογραφήματα του κάθε ήρωα με μια καθηλωτική αφήγηση. Μας βάζει απόλυτα μέσα στο κυνήγι της ευτυχίας που είναι διάχυτο σε όλο το μυθιστόρημα και γεννάει την ελπίδα που έχουμε όλοι οι  άνθρωποι να είμαστε ευτυχισμένοι με όποιο κόστος. Νιώθω πολύ τυχερή που έχω αυτό το μυθιστόρημα στη συλλογή μου. Σας το προτείνω ανεπιφύλακτα.

  Περίληψη: Δύο άνθρωποι, δύο διαφορετικοί τρόποι ζωής. Ίσως αν η μοίρα δεν είχε αποφασίσει να παίξει το παιχνίδι της, να μη συναντούσαν ποτέ ο ένας τον άλλον.

  Στεφανία Κομνηνού: Ένα νέο κορίτσι στην αρχή των φοιτητικών χρόνων. Από τη γέννα της απολαμβάνει μία πλουσιοπάροχη και άνετη ζωή ως κόρη του πανίσχυρου επιχειρηματία Γιώργου Κομνηνού. Φεύγει για σπουδές στη Θεσσαλονίκη έχοντας στη βαλίτσα της το όνειρο να γίνει μια σπουδαία οικονομολόγος που θα διαδεχτεί τον Γιώργο Κομνηνό στις επιχειρήσεις του. Πίστευε ότι όλα ήταν σχεδόν τακτοποιημένα στη ζωή της. Το μόνο που της έλειπε ήταν αυτό το πτυχίο. Θα το έπαιρνε, αμέσως μετά θα έπιανε δουλειά στις επιχειρήσεις του πατέρα της και στο τέλος θα παντρευόταν αυτόν που ήδη είχε επιλέξει. Στη λογική της, το παζλ της ζωής ήταν σχεδόν έτοιμο.

  Όταν η μοίρα όμως προστάζει, η λογική είναι ανίσχυρη. Μια βραδιά, μια ματιά μ’ έναν άγνωστο μέχρι εκείνη τη στιγμή νεαρό ήταν αρκετά για να ταράξουν τη ζωή της, και το παζλ που ήταν σχεδόν έτοιμο να γίνει πάλι χίλια κομμάτια.

  Αλέξανδρος Ιωάννου: Ένα νέο παιδί στην αρχή των φοιτητικών χρόνων επίσης. Στη ζωή του Αλέξανδρου τίποτα δεν ήρθε ως δώρο. Όλα, ακόμα και τα πιο μικρά και για άλλους ασήμαντα, ήταν ένας προσωπικός αγώνας, δικός του και των γονέων του. Είδε το φως της ζωής πρόωρα και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα ολόκληρος ο βίος του να σημαδευτεί από μία κινητική αναπηρία. Ευτυχώς όμως μόνο σημαδεύτηκε, δεν καθορίστηκε. Στους ανθρώπους που ο Θεός αναθέτει ειδικές αποστολές επί γης, δίνει και ισχυρά όπλα για να τις βγάλουν εις πέρας. Ο Αλέξανδρος είναι ένας απ’ αυτούς τους ανθρώπους, που έχοντας ως όπλα τη θέληση, την αξιοπρέπεια και το χαμόγελο πορεύτηκε στη ζωή του και τα κατάφερε μια χαρά ως τώρα. Μέσα σε μια βραδιά χαράς και κεφιού ένιωσε την καρδιά του να χτυπά διαφορετικά. Αιτία γι’ αυτό μία και μόνη ματιά που έριξε σ’ εκείνη τη μέχρι τότε άγνωστη κοπέλα.

  Σ’ αυτή την ιστορία η ζωή ενός ανθρώπου με «αρτιμέλεια» συναντά τη ζωή ενός ανθρώπου με αναπηρία. Ένας δυνατός έρωτας γεννιέται, που περνά μέσα από σαράντα κύματα. Μέχρι ο καθοδηγητής του, η μοιραία ζωή, ν’ αποφασίσει αν είναι ικανός ν’ αντέξει στον χρόνο ή όχι.

  Στοιχεία Βιβλίου

  Τίτλος: Το σκληρό παιχνίδι της ζωής

  Συγγραφέας: Νικόλαος Φασούλας

  Εκδόσεις: Ελκυστής

  ISBN: 978-618-5424-55-8

  Έτος έκδοσης: 2020

  Επιμέλεια: Ζωή Τσούρα

  Επεξεργασία εικόνας: Σοφία Σαμιώτη

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here