Κυριακή, 15 Μαΐου, 2022
More
  ΑρχικήΛογοτεχνίαΕλληνική ΛογοτεχνίαΤο σπίτι με την κόκκινη πόρτα - Βαγγέλης Μαργιωρής

  Το σπίτι με την κόκκινη πόρτα – Βαγγέλης Μαργιωρής

  -

  Το σπίτι με την κόκκινη πόρτα

  Προσωπική άποψη: Αλέξανδρος Δαμουλιάνος

  Κοιτάχτηκε στον καθρέφτη κι έσφιξε τον κόμπο της γραβάτας του. Παρατήρησε ότι ήταν άψογα δεμένος. Στα χείλη του σχηματίστηκε ένα αυτάρεσκο, στραβό χαμόγελο, καθώς κοιτούσε την αντανάκλασή του. Κι ο ίδιος ήταν ακόμη άψογος!

  Η συγγραφή είναι το αρτιότερο είδος, προσωπικού για τον καθένα, διαγαλαξιακού χαμαιλεοντισμού, όπου σε κάθε λογοτεχνικό σύμπαν ο «ήρωας», είτε ως γράφων, είτε ως χαραχτήρας, είτε ως αναγνώστης, προσαρμόζει την ψυχή του να αναπνέει στα μέτρα του οξυγόνου των εκάστοτε “πλανητικών” κειμένων. Μια πένα, που ξεχωρίζει στο σήμερα, ως διάδοχος εκείνων των πολυδιάστατων και πολυθεματικών γραφών, είναι του κύριου Βαγγέλη Μαργιωρή.

  Έμεινε μόνος, ακίνητος, ακουμπισμένος στο τζάμι πίσω του. “Όλα από χέρι καμένα και τα σπίρτα μας βρεγμένα…”

  Το σπίτι με την κόκκινη πόρτα

  Στο, ταχείας εναλλαγής κυκλοθυμικών σιγμών με αγωνία του φόβου να απολέσει τον έλεγχο της ανθρώπινης αυτοκαταστροφολαγνείας, μυθιστόρημα (αστυνομικό θρίλερ) «Το σπίτι με την κόκκινη πόρτα», από τις εκδόσεις Πνοή, η ανάσα χαράζει πάνω σε ένα παγερό τζάμι το απόκρυφο όνομα ενός επιφανή συμβιβασμού, που στην εσώτερη ζωή του και το ελάχιστο βήμα του είναι βαρύτερο κι από κάποιου αλυσοδεμένου, διότι μέσα στις πίσω στεριές των ματιών του κρύβει συναγμένα τα πτώματα όλων των επαναστάσεων που ερωτεύτηκε και μέσω του θανάτου τις έκανε δικές του.

  Κανονικά θα έπρεπε να νιώθει πλέον ήρεμος κι ανάλαφρος, όμως το κακό πρωινό συναπάντημα που είχε στην εκκλησία δεν τον άφηνε να χαλαρώσει.

  Οι παλμοί των λεπτών που επαναλαμβάνονται, με πρόσωπα αιώνων οι οποίοι δικάζουν εντός τους αδιάκοπα την, εξαπλωμένη στις φλέβες της οικουμένης, Αρχή του Κάιν, μιλούν εγγαστρίμυθα σε ένα ατμοσφαιρικό “αν” έχοντας στον ψυχισμό του, ελαφρώς στην επιφάνεια και πολύ περισσότερο στα βάθη, το χρώμα του έρωτα και του φόνου, το κόκκινο. Ο ρυθμός, μια αέναη, ακούραστη πράξη δράσης από μόνος του. Ο, των λέξεων, στοχασμός περί του ανθρώπινου Απρόβλεπτου, ένας ταξιδευτής των άγριων κι αδάμαστων τοπίων του νου που τελικά τους δίδεται ολάκερος.

  «Ίσως τελικά να κατάφερνε να ξεφύγει αν δεν ήταν τόσο μεθοδική η ανάκριση του επιθεωρητή. Είχε αντιληφθεί από νωρίς τον σημαντικό ρόλο που κατείχαν οι δύο έφηβοι στην επίλυση της υπόθεσης. Απομόνωσε ξεχωριστά τα δύο παιδιά και εφαρμόζοντας πολύ καλά τη θεωρία παιγνίων, γρήγορα απέσπασε την αλήθεια».

  Ένα ανάγνωσμα το οποίο ανασταίνει το εν λόγω λογοτεχνικό είδος, και διεκδικεί να ηγηθεί αυτού. Συγχαρητήρια και καλοτάξιδο, κύριε Βαγγέλη Μαργιωρή.

  Περίληψη: Όταν κλείνει η κόκκινη πόρτα, οι κανόνες στο σπίτι είναι απλοί. Υπάρχει αυτός και η μοναξιά του, η πιο ιερή πραγματικότητα στον κόσμο. Ο κύριος Αδαμόπουλος είναι μόνος από επιλογή και νιώθει ευλογημένος γι’ αυτό. Όταν κλείνει η κόκκινη πόρτα, οι κανόνες έξω από το σπίτι είναι πολλοί και σύνθετοι. Ο κύριος Αδαμόπουλος είναι εκτεθειμένος σε όλους· στους γείτονες, στους συναδέλφους, στους προϊσταμένους. Ανίκανος να αντιμετωπίσει τη ζοφερή πραγματικότητα, καλεί σε βοήθεια τον παιδικό του φίλο, τον Κώστα. Και πράγματι, από κείνη την ημέρα η ζωή του παίρνει διαφορετική τροπή. Αυτό θα ήταν καλό για τον κύριο Αδαμόπουλο, αρκεί οι αλλαγές να μην άφηναν πίσω τους τόσα πτώματα…

  Το σπίτι με την κόκκινη πόρταΣτοιχεία Βιβλίου

  Τίτλος: Το σπίτι με την κόκκινη πόρτα

  Συγγραφέας: Βαγγέλης Μαριωρής

  Εκδόσεις: Πνοή

  Σελίδες: 394

  ISBN : 978 618 5307 73 8

  Ημ. Έκδοσης: 05/19

  Επεξεργασία εικόνας: Στέλλα Στραύκου

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ