Το τελευταίο δαχτυλίδι στο Βόλο

Γράφει η Δωροθέα Πέρπερα

Μια αλλιώτικη παρουσίαση βιβλίου απολαύσαμε στο χώρο του βιβλιοπωλείου  Public Βόλου την Πέμπτη 22 Ιουνίου με αφορμή την έκδοση του νέου μυθιστορήματος του αγαπημένου στο βολιώτικο  αναγνωστικό κοινό συγγραφέα Σπύρου Πετρουλάκη με τίτλο: «Το τελευταίο δαχτυλίδι» των εκδόσεων Μίνωας.

Μια ζεστή ατμόσφαιρα, παρεΐστικη, με μουσική και τραγούδια, μας έφερε πιο κοντά στον πολυπράγμονα  συγγραφέα και μας γνώρισε τα πολλά του χόμπι και ταλέντα. Ομιλητές  και μουσικοί, συνέβαλαν στη δημιουργία του εορταστικού κλίματος, μια γιορτή βιβλίου. Ο έμπειρος  δημοσιογράφος κι απολαυστικός ομιλητής, κ. Ηλίας Κουτσερής, συντόνισε άψογα την εκδήλωση.

Οι κυρίες Μπαρτζώκα και  Πασχούδη  μας ταξίδεψαν στο περιεχόμενο του βιβλίου και μας μετέφεραν τα συναισθήματα που τους προκάλεσε η ανάγνωσή του. Ο γυναικολόγος και μαιευτήρας  κ.Βενέτης  μας ενημέρωσε για  τη διαδικασία και το νομικό πλαίσιο  της γέννησης μέσω  παρένθετης μητέρας που κυριαρχεί θεματικά στο πρόσφατο μυθιστόρημα του κ.Πετρουλάκη.

Η  μικρή τραγουδίστρια,  Σοφία Βεργίνη, μας συγκίνησε αποδίδοντας γλυκά, με συναίσθημα και ψυχή, τα επιλεγμένα τραγούδια  με τη συνοδεία του κ. Παύλου Πλάκα, καθηγητή μουσικής. Τέλος, αντιπρόσωπος της  κρητικής αδελφότητας  Βόλου το ΑΡΚΑΔΙ, παρευρέθηκε για να καλωσορίσει με δώρα υποδοχής τον πατριώτη της συγγραφέα κ. Πετρουλάκη.

Πολύ ενδιαφέρουσα η πλοκή του μυθιστορήματος” τονίζει η κ. Μπαρτζώκα,  ”περνούσε μπροστά μου σαν να παρακολουθούσα ένα κινηματογραφικό έργο”. Μια κατάθεση ψυχής του συγγραφέα είναι το μυθιστόρημα με δυνατή γραφή ,με μεστές περιγραφές. Οι ήρωές  του είναι άνθρωποι σκληροί αλλά κι ευαίσθητοι  που η ζωή τους καλεί να παίξουν σε μια συγκινητική ιστορία. Μια  ιστορία που περιγράφει  τη γυναικεία αγωνιστικότητα και κινείται σαν ένα παζλ που η ολοκλήρωσή του οδηγεί τον αναγνώστη στη λύτρωση.

Ο συγγραφέας,   με την ξεχωριστή ευαισθησία του,  αγγίζει τα θέματα του έρωτα, της αγάπης, της σύγκρουσης” όπως υπογραμμίζει η κ. Πασχούδη. Οι ήρωές του είναι  ολοκληρωμένοι, απλοί άνθρωποι, που παίρνουν  τις σωστές και  τις λάθος αποφάσεις, αλληλεπιδρούν, μπλέκονται και δημιουργούν ένα δράμα. Με γραφή που απορροφά  τον αναγνώστη μέσα από την περιγραφή δυνάμεων αλλά και αδυναμιών των ηρώων,  το μυθιστόρημα  κρατάει το ενδιαφέρον μας αμείωτο ως την τελευταία του σελίδα.

Μέσα σε αυτό το απόγευμα αυτοσχεδιασμού ανταλλάχθηκαν απόψεις σχετικά με ένα θέμα «ταμπού», τουλάχιστον για την ελληνική κοινωνία με το οποίο σχετίζεται η ιστορία  του βιβλίου του κ. Πετρουλάκη.

Το θέμα της παρένθετης μητέρας, είναι ένα «δύσκολο» ζήτημα, σχεδόν ανέγγιχτο συγγραφικά. Διαβάζοντάς το βιβλίο, ο αναγνώστης είναι σαν να καλείται να απαντήσει σε ερωτήματα   που αγγίζουν  τα χωράφια της επιστήμης αλλά και της φιλοσοφίας και της θρησκείας. Προκειμένου ένα ζευγάρι να πραγματοποιήσει το όνειρό του, να αποκτήσει ένα παιδί, αναζητεί μια παρένθετη μητέρα.

Τη  βρίσκει και η  εγκυμοσύνη εξελίσσεται  ομαλά. Σε ποιον ανήκει  τώρα το παιδί και μιλώντας για το βιβλίο μας τα παιδιά,καθώς κυοφορήθηκαν δίδυμα; ”Άραγε ”, ρωτάει ο  κ. Πετρουλάκης,  ”μια παρένθετη μητέρα έχει για το έμβρυο συναισθήματα και το DNA  του είναι τελείως ανεπηρέαστο από τον άνθρωπο που το κυοφόρησε;’’.

Εδώ ο γιατρός κ. Βενέτης  απαντάει πως δεν μπορεί μια γυναίκα που κυοφορεί ένα τέτοιο παιδί να μην έχει κάποια συναισθήματα γι’αυτό και  πως ναι, το DNA του επηρεάζεται  και από τη γυναίκα, από το ενδομήτριο δηλαδή περιβάλλον. Η παρένθετη μητέρα κάνει πράγματι μια αλτρουιστική πράξη, συμπληρώνει ο γιατρός. Aν έχεις  την ανάγκη να κάνεις παιδιά, βάζεις στην άκρη κάθε εγωισμό που μπορεί να προκύψει, αναφέρει κλείνοντας.

Ο κ. Πετρουλάκης  γνωρίζει και να διατυπώνει  άποψη, με ζηλευτή σεμνότητα και να μετουσιώνει τον κόσμο σε λέξεις με εκφραστική δεινότητα. «Το τελευταίο δαχτυλίδι» είναι ένα μυθιστόρημα για την δύναμη της αγάπης που, όταν καταφέρνει  να κυριαρχήσει, λυτρώνει μέσα από τη συγχώρεση.

Μου  αρέσει να κρύβομαι πίσω από τα βιβλία μου και πίσω από το τραγούδι” μας δηλώνει ο κρητικός συγγραφέας. ”Ποτέ δεν είχα σκεφτεί ότι θα εκτεθώ μπροστά σε τόσο πολύ κόσμο, κάποιοι άνθρωποι με έπεισαν να το κάνω και τώρα πια δε το μετανιώνω”,

κάθε βιβλίο μου που θα διαβάσετε εκφράζει την αλήθεια μου, τα βιώματά μου, οι χαρακτήρες μου είναι άνθρωποι που γνωρίζω”, ”έμπνευση πήρα κι από την αγάπη σας κι από τον λατρεμένο τόπο σας, τη Μαγνησία, ας τον αγαπάτε με τα καλά του και με τα στραβά του” μοιράστηκε μαζί μας.

Φύγαμε από την παρουσίαση αποχαιρετώντας, μέχρι την επόμενη συνάντησή μας, έναν καλό συγγραφέα αλλά και φίλο. Μετά τη γνωριμία σου με τον Σπύρο Πετρουλάκη, και  ως αναγνώστης αλλά και ως άνθρωπος, έχεις να πεις πως ΄΄από τον συγκεκριμένο δημιουργό  έχω να περιμένω κι άλλα πολλά ΄΄ είναι τα λόγια του κ. Κουτσερή με τα οποία συμφωνούμε απόλυτα.

Επεξεργασία φωτογραφίας: Παναγιώτα Γκουτζουρέλα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here