Τετάρτη, 3 Μαρτίου, 2021
More
  Αρχική Σειρές: Μεταφρασμένη Λογοτεχνία Το τσίμπημα της καρφίτσας - Christie Agatha

  Το τσίμπημα της καρφίτσας – Christie Agatha

  -

  Το τσίμπημα της καρφίτσας

  Προσωπική άποψη: Χρήστος Διαμαντόπουλος

  Φτάνοντας στο “Τζόλλυ Ρότζερ Οτέλ”, ο Ηρακλής Πουαρό, άρχιζε τις καλοκαιρινές του διακοπές με τις καλύτερες προθέσεις του κόσμου. Γρήγορα θα άρχιζε τις γνωριμίες με τους άλλους παραθεριστές, όπως και με την Αρλένα Στούαρτ και τότε θα έφθανε στο συμπέρασμα πως στον παράδεισο του “Τζόλλυ Ρότζερ Οτέλ”, είχε εισχωρήσει και ο όφις!

  Το τσίμπημα της καρφίτσαςΟ Ηρακλής Πουαρό θα βρεθεί στο ξενοδοχείο Τζόλλυ Ρότζερ στο Λέδερκομπ Μπέι για δεκαπενθήμερες διακοπές. Είναι ένα ήσυχο και ειδυλλιακό περιβάλλον. Μαζί του βρίσκονται ο ταγματάρχης Μπάρρυ, ο αιδεσιμότατος Στήβεν Λέην, η εντυπωσιακή Αρλένα Στούαρτ με τον σύζυγό της και την κόρη του Λίντα, η μπίζνες γούμαν Ρόζαμουντ Ανν Ντάρνλεϊ, ο Πάτρικ Ρέντφερν και η σύζυγός του Κριστίν, η Εμιλυ Μπριούστερ, ο Χόρας Μπλατ, ο Στήβεν Λέην, ο Έλγουντ Μπάρρυ, ο Κάρρυ Γκάρντνερ και η γυναίκα του Οντέλ. Όταν η Αρλένα βρίσκεται νεκρή, οι ύποπτοι είναι αρκετοί και είναι ανάμεσα στους ενοίκους του ξενοδοχείου. Ο Πουαρό όμως, με το αλάνθαστο ένστικτό του και την παρατηρητικότητά του, θα ενώσει τα κομμάτια του παζλ και θα βρει τον ένοχο. Από τα καλύτερα!

  Η Αρλίνα είναι μια πολύ όμορφη πρώην ηθοποιός και επιρρεπής στο φλερτ νεαρή γυναίκα με πολλούς άνδρες να ελκύονται από αυτήν. Πηγαίνει στο εν λόγω ξενοδοχείο με τον σύζυγο και την κόρη του, Κέννεθ και Λίντα Μάρσαλλ. Η Λίντα Μάρσαλλ, ένα δεκαεξάχρονο κορίτσι, αντιπαθεί την μητριά της πάρα πολύ. Η Αρλίνα φλερτάρει στο ξενοδοχείο με ένα όμορφο άνδρα, ονόματι Πάτρικ Ρέντφερν, που είναι ξετρελαμένος μαζί της. Αυτό κάνει την σύζυγο του Κριστίν Ρέντφερν, μια μορφωμένη δασκάλα σχολείου, ζηλόφθονη και πληγωμένη. Επίσης στο ξενοδοχείο μένουν ο διάσημος ντετέκτιβ Ηρακλής Πουαρό, η ενδυματολόγος και παιδική φίλη του Κέννεθ Ρόζμουντ Ντάρνλεϋ, οι Αμερικανοί Οντίλ και Κάρρι Γκάρντενερ, ο συνταξιούχος Μέιτζορ Μπάρρυ, ο χυδαίος Χόρας Μπλαττ, ο εφημέριος Στίβεν Λέιν και η γεροντοκόρη Έμιλυ Μπρούστερ.

  Νωρίς το πρωί του φόνου,η Κριστίν βλέπει τη Λίντα κατά λάθος να ρίχνει ένα δέμα, που αποκαλύπτει μερικά κεριά. Η Κριστίν ζητά από την Λίντα να έρθει στον Κόλπο του Γλάρου μαζί της. Το ίδιο πρωινό, η Αρλίνα βγαίνει με ένα θαλάσσιο ποδήλατο (ένα είδος σκάφους) και ζητά από τον Πουαρό να μην πει σε κανέναν που πηγαίνει. Στο μυαλό του Πουαρό η Αρλίνα πάει να συναντήσει τον Πάτρικ Ρέντφερν, αλλά αποδεικνύεται λάθος όταν ο Πάτρικ τον ρωτά αν έχει δει την Αρλίνα.

  Ο Πάτρικ Ρέντφερν ζητά από την Έμιλυ Μπριοπύστερ να τον συνοδεύσει σε μια εκδρομούλα με μηχανοκίνητο σκάφος. Ουσιαστικά φθάνουν στο Pixy Cove και βρίσκουν ένα πτώμα να κείται εκεί, με τεντωμένα χέρια και το πρόσωπο κρυμμένο με ένα καπέλο. Είναι το στραγγαλισμένο σώμα της Αρλίνα, που δολοφονήθηκε στις 12 παρά τέταρτο.

  Όταν αρχίζουν να ανακρίνουν τους ανθρώπους, ο Κένεθ Μάρσαλλ λέει ότι ήταν στο δωμάτιο του δακτυλογραφώντας γράμματα την ώρα του φόνου. Η Λίντα ψεύδεται ότι συμπαθούσε την μητριά της. Επίσης ισχυρίζεται ότι αυτή και η Κριστίν πήγαν στον Όρμο του Γλάρου (Gull Cove) περίπου στις 10:30 και ότι επέστρεψε στο ξενοδοχείο περίπου στις 12 παρά τέταρτο, το οποίο θα σήμαινε ότι ήταν αδύνατο γι’ αυτήν να έχει διαπράξει τον φόνο , επειδή ο φόνος διαπράχθηκς ακριβώς στις 12 παρά τέταρτο. Οι Γκέρντενερ ήταν με τον Ηρακλή Πουαρό την ώρα το φόνου και γι’αυτό υπεράνω υποψίας. Η Ρόζαμπουντ Ντάρνλεϊ ισχυρίζεται ότι πήγε στο Sunny Ledge (άνωθεν του Όρμου της Νεράϊδας (Pixy Cove) για να διαβάσει ένα βιβλίο. Λέει ότι δεν είδε κανένα επειδή συγκεντρωνόταν στο διάβασμα αλλά ενώ η Έμιλυ και ο Πάτρικ ήταν σε μια βάρκα, την είδαν εκεί. Όσο για το υπόλοιπο της ομάδας, ο Στίβεν Λέϊν και ο ταγματάρχης Μπάρρυ πήγε έξω και ο Χόρας Μπλατ σάλπαρε. Η Κριστίν, η Ρόζαμουντ, ο Κέννεθ και ο κ. Γκάρντενερ όλοι πήγαν να παίξουν τένις το μεσημέρι.

  Εν τω μεταξύ, ο Πουαρό ρωτά την καμαριέρα, την Γκλάντυς Νάρρακοτ αν έχει παρατηρήσει αν έλειπε ένα μπουκάλι. Ρωτά αυτό επειδή νωρίτερα την ημέρα του φόνου η Έμιλυ Μπριούστερ τους είπε ότι είχε σχεδόν χτυπηθεί από μια πεταμένη μποτίλια. Η καμαριέρα δεν παρατήρησε ότι ένα μπουκάλι έλειπε, αλλά σημειώνει κάτι άλλο που φαινόταν παράξενο· κάποιος γέμισε την μπανιέρα το μεσημέρι. Ο Πουαρό λέει ότι το μπάνιο δεν ήταν σημαντικό αλλά το μπουκάλι ήταν πολύ σημαντικό. Η καμαριέρα επίσης άκουσε τον Κέννεθ Μάρσαλ να δακτυλογραφεί στο δωμάτιο του, επιβεβαιώνοντας την ιστορία του Κέννεθ και αποκαθαίροντας τον από τις υποψίες.

  Περίληψη: Το τσίμπημα της καρφίτσας Ξεκινώντας για το ξενοδοχείο “Τζόλλυ Ρότζερ”, στο Λέδερκομπ Μπέι, ο Ηρακλής Πουαρό, άρχιζε τις καλοκαιρινές του διακοπές με σκοπό να χαρεί τον ήλιο και τη θάλασσα -με τον δικό του ιδιαίτερο τρόπο βέβαια. Σ’ αυτό το γαλήνιο περιβάλλον, θα μπορούσε να περάσει ένα ήσυχο δεκαπενθήμερο, χωρίς σκοτούρες και κυρίως χωρίς προβλήματα και να χαρεί τη συντροφιά μιας ομάδας ανθρώπων. Γρήγορα όμως θα ενδιαφερθεί για τους χαρακτήρες που τον περιστοιχίζουν, τη Ρόζμαρυ Ντάρνλεϊ σχεδιάστρια μόδας, τον αιδεσιμότατο Στήβεν Λέιν, που “παίζει” το μάτι του, τον αντιπαθητικό βαθύπλουτο Χόρας Μπλατ, τον απόστρατο ταγματάρχη Μπάρυ, αλλά και τις οικογένειες των παραθεριστών. Ανάμεσα τους ξεχωρίζει η χυμώδης Αρλήνα Μάρσαλ, μια καλλονή που προκαλεί τα βλέμματα, αλλά και το μένος…

  Ο Πουαρό ως βαθύς γνώστης της ανθρώπινης ψυχολογίας, διακρίνει δυσοίωνες προοπτικές για την εξέλιξη των διακοπών του… Σύντομα θα χρειαστεί να συνεργαστεί με την τοπική αστυνομία.  

  Στοιχεία βιβλίου:

  Tίτλος: Το τσίμπημα της καρφίτσας (Άθλος του Ηρακλή Πουαρό) -Evil Under the Sun

  Συγγραφέας: Christie Agatha

  Εκδότης: Λυχνάρι

  ISBN: 9789605170561

  Αριθμός Σελίδων: 152

  Έτος έκδοσης: Αθήνα, 1999

  Επεξεργασία εικόνας: Χαρά Δελλή

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here