Τετάρτη, 4 Οκτωβρίου, 2023
More
  ΑρχικήΠαιδική ΛογοτεχνίαΗλικίες 4-6Το βιβλίο των καταστροφών - Μαρία Ανδρικοπούλου

  Το βιβλίο των καταστροφών – Μαρία Ανδρικοπούλου

  -

  Από τις Eκδόσεις Καλέντη κυκλοφορεί το βιβλίο της συγγραφέως Μαρίας Ανδρικοπούλου «Το βιβλίο των καταστροφών». Η Μυρτώ Δεληβοριά είναι η εικονογράφος του βιβλίου. Απευθύνεται σε ηλικίες οκτώ ετών και άνω.

  Προσωπική άποψη: Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Πρόκειται για ένα βιβλίο γνώσεων που δεν απευθύνεται μόνο σε παιδιά, κατά την άποψή μου, αλλά μπορεί να διαβαστεί με ενδιαφέρον και από ενήλικες. Ένα πολυεπίπεδο βιβλίο που δεν προσφέρει στείρα γνώση στα παιδιά, όπως ένα σχολικό βιβλίο. 

  Αναφέρεται στις καταστροφές ως φυσικά φαινόμενα αλλά και σε αυτές για τις οποίες υπεύθυνος είναι ο άνθρωπος με τις ενέργειές του. Σκοπός του βιβλίου είναι να μιλήσει στους αναγνώστες για τις καταστροφές και τον τρόπο πρόκλησής τους, αλλά κυρίως να τους ενημερώσει για τον τρόπο προστασίας τους από αυτές.

  Σεισμός, έκρηξη ηφαιστείου, κατολισθήσεις, δασικές πυρκαγιές, τσουνάμι είναι μερικές από τις καταστροφές που αναφέρονται στο βιβλίο και θεωρούνται φυσικές, αλλά και εκείνες που προκαλούνται από ενέργειες του ανθρώπου, όπως η έκρηξη ενός πυρηνικού εργοστασίου, η ρύπανση του περιβάλλοντος κ.ά. 

  Τον Απρίλιο του 1815, ένα σύννεφο τέφρας απλώθηκε σε όλη τη γη  εξαιτίας της μεγάλης ηφαιστειακής έκρηξης στο όρος Ταμπόρα της Ινδονησίας. Χιλιάδες άνθρωποι πέθαναν και το κλίμα του πλανήτη επηρεάστηκε δραματικά: η θερμοκρασία έπεσε και σημειώθηκε έλλειψη τροφής. Το φαινόμενο ονομάστηκε ηφαιστειακός χειμώνας.

  Το βιβλίο περιέχει ουσιαστική πληροφόρηση χωρίς ανούσιες λεπτομέρειες που κουράζουν τους αναγνώστες, είτε είναι παιδιά είτε ενήλικες. Μπορεί να αξιοποιηθεί από γονείς και εκπαιδευτικούς για να μιλήσουν στα παιδιά για τις καταστροφές και το πώς θα προστατευτούν από αυτές. Στη σελίδα του εκδοτικού οι εκπαιδευτικοί μπορούν να βρουν ιδέες για την αξιοποίηση του βιβλίου μέσα στην τάξη.

  Η πιο καταστροφική κατολίσθηση εκδηλώθηκε στο Περού το 1970 ως συνοδό φαινόμενο σεισμού που προκάλεσε πτώση όγκου χιονιού και λίθων από τις Άνδεις. Από την τεράστια ροή λάσπης και χαλικιών, καλύφτηκαν ολόκληρες πόλεις και χωριά, ενώ χάθηκαν περίπου 18000 ανθρώπινες ζωές. 

  Εν κατακλείδι, ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο για όλη την οικογένεια θα έλεγα, και πολύ χρήσιμο, που αξίζει μια θέση στη βιβλιοθήκη μας.

  Περίληψη: Σεισμοί, ηφαιστειακές εκρήξεις, τσουνάμι, κατολισθήσεις, πλημμύρες, πυρκαγιές, τροπικές καταιγίδες, ξηρασία, πανδημίες, επιθετικές ενέργειες, πόλεμοι, τεχνολογικά ατυχήματα, κλιματική κρίση, όλες οι φυσικές και οι ανθρωπογενείς καταστροφές που πλήττουν ανθρώπους, ζώα, περιβάλλον και απειλούν τη ζωή «βρήκαν καταφύγιο» σε αυτό το εντυπωσιακό βιβλίο πληροφοριών.

  Αυτή η «βίβλος της καταστροφής» δεν «κινδυνολογεί», ούτε «καταστροφολογεί». Κάνει περισσότερο κατανοητά τα φαινόμενα και ευαισθητοποιεί περιβαλλοντικά τους αναγνώστες. Στοχεύει στην ενημέρωση των παιδιών αλλά και των ενηλίκων για τους πιθανούς –φυσικούς κυρίως– κινδύνους που μπορεί να εξελιχθούν σε καταστροφές και στην εξοικείωσή μας με βασικούς τρόπους προστασίας από την εκδήλωσή τους.

  Εκτός από τις πληροφορίες για τα φυσικά φαινόμενα και τις οδηγίες προστασίας και πρόληψης, η έκδοση διανθίζεται από ενότητες όπου παρουσιάζονται με ευσύνοπτο τρόπο ενδιαφέροντα μυθολογικά στοιχεία.  Το πλούσιο περιεχόμενο του βιβλίου μπορεί να αξιοποιηθεί ποικιλοτρόπως από τους εκπαιδευτικούς στο πλαίσιο της ανάπτυξης δεξιοτήτων των παιδιών μέσω εργαστηρίων στην ενότητα Φροντίζω το Περιβάλλον: Κλιματική Αλλαγή/Φυσικές Καταστροφές/Πολιτική Προστασία, Εθνική και Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά.

  ΙΒΒΥ 2023 – Βραχεία λίστα για το βραβείο «Βιτώ Αγγελοπούλου» σε συγγραφέα βιβλίου με πληροφοριακά κείμενα (γνώσεων).

  Στοιχεία βιβλίου

  Το βιβλίο των καταστροφών - Μαρία Ανδρικοπούλου

  Τίτλος: Tο βιβλίο των καταστροφών

  Συγγραφέας: Μαρία Ανδρικοπούλου

  Εικονογράφος: Μυρτώ Δεληβοριά

  Εκδόσεις: Καλέντης 

  ISBN: 978-960-594-099-7

  Σελίδες: 52

  Ημερομηνία έκδοσης: Ιανουάριος 2022

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα 

  Επιμέλεια κεντρικής εικόνας: Νεκταρία Βαρσαμή-Πουλτσίδη

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ