Σάββατο, 28 Αυγούστου, 2021
More
  ΑρχικήΠαιδική ΛογοτεχνίαΗλικίες 6-10Τόγκο, το σκυλί των πάγων - Βασίλης Παπαθεοδώρου

  Τόγκο, το σκυλί των πάγων – Βασίλης Παπαθεοδώρου

  -

  Από τις εκδόσεις Καστανιώτη, κυκλοφορεί το βιβλίο του συγγραφέα Βασίλη Παπαθεοδώρου «Τόγκο, το σκυλί των πάγων». Η εικονογράφηση του βιβλίου είναι της Λίλας Καλογερή.

  Προσωπική άποψη: Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Το συγκεκριμένο βιβλίο είναι το πρώτο της σειράς «Απρόσμενοι φίλοι». Μια σειρά που απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας. Οι ιστορίες βασίζονται σε πραγματικά περιστατικά ηρωισμού ζώων. Σε κάθε βιβλίο ο αναγνώστης θα διαβάσει και την πραγματική ιστορία, ενώ θα λάβει πληροφορίες για τον τόπο που εκτυλίσσεται η ιστορία.

  Στο πρώτο βιβλίο της σειράς, ο συγγραφέας μάς συστήνει τον Τόγκο, έναν σκύλο που κατάφερε να φέρει εις πέρας μια πολύ δύσκολη αποστολή και να σώσει από βέβαιο θάνατο τους κατοίκους του Νομ, ενός χωριού στην Αλάσκα.

  Κάποιο χειμώνα, λίγο μετά τα Χριστούγεννα, στο χωριό Νομ ξέσπασε μια σοβαρή ασθένεια και ο ένας κάτοικος μετά τον άλλον αρρώσταινε. Τα φάρμακα δυστυχώς τελείωναν. Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν ήταν δύσκολες, με χιόνι, δυνατούς ανέμους, και κανένα μεταφορικό μέσο δεν μπορούσε να φτάσει στο χωριό για να φέρει φάρμακα στους ασθενείς.

  Και τότε οι κάτοικοι του χωριού αποφάσισαν να οργανώσουν μια… σκυταλοδρομία με έλκηθρα! Ναι, καλά ακούσατε, μια σκυταλοδρομία όπου η σκυτάλη θα ήταν με φάρμακα.

  Ένας από τους κατοίκους του χωριού, ο Έρικ Φαλάρντα, είχε τους περισσότερους σκύλους και αποφάσισε να οδηγήσει τα σκυλιά στη σκυταλοδρομία φαρμάκων για να σωθεί το χωριό από την ασθένεια. Αρχηγός των σκύλων ανέλαβε ο Τόγκο. Θα καταφέρει ο Τόγκο να σώσει το χωριό φέρνοντας τα φάρμακα έγκαιρα στους ασθενείς;

  Ο φοβερός άνεμος δεν είχε σταματήσει ούτε λεπτό. Η θερμοκρασία είχε πέσει κι άλλο. Σίγουρα ήταν ο πιο βαρύς χειμώνας. Αλλά και η χιονοθύελλα δεν έλεγε να τελειώσει.

  Με απλό λόγο, ο συγγραφέας εξιστορεί την ιστορία του Τόγκο, μια ιστορία γεμάτη περιπέτειες αλλά και θάρρος, υπομονή και επιμονή. Τα παιδιά έρχονται πιο κοντά στα ζώα της σειράς, αντιλαμβάνονται τα ιδιαίτερα χαρίσματα και την προσφορά τους στο κοινωνικό σύνολο, ενώ λαμβάνουν με ευχάριστο τρόπο πολλές πληροφορίες για το μέρος που διαδραματίζεται η ιστορία. Ένα βιβλίο που διαβάζεται με ενδιαφέρον και από τους γονείς, αφού είναι πολύ πιθανό να μην είναι γνωστά αυτά τα περιστατικά με τα ζώα σε πολλούς ενήλικες.

  Περίληψη: Μια ιστορία απίστευτου ηρωισμού κάτω από αντίξοες συνθήκες. Μια ασυνήθιστη σκυταλοδρομία φαρμάκων από σκυλιά έλκηθρου, που έγινε στις αρχές του 20ού αιώνα στην Αλάσκα με σκοπό να σωθεί ένα απομονωμένο χωριό από την επιδημία που είχε ξεσπάσει. Το κατόρθωμα του αρχηγού Τόγκο έμεινε στην Ιστορία ως παράδειγμα επιμονής, δύναμης και γενναιότητας και συζητιέται ακόμα και σήμερα στις παγωμένες εκτάσεις της Αλάσκας.

  Τόγκο, το σκυλί των πάγων - Βασίλης ΠαπαθεοδώρουΣτοιχεία βιβλίου

  Τίτλος: Τόγκο, το σκυλί των πάγων

  Συγγραφέας: Βασίλης Παπαθεοδώρου

  Εικονογράφος: Λίλα Καλογερή

  Εκδόσεις: Καστανιώτη 

  Σελίδες: 32

  ΙSBN: 978-960-03-6293-0

  Ημ. Έκδοσης: 6/12/2017

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here