Σάββατο, 8 Αυγούστου, 2020
More
  Αρχική Ελληνική Λογοτεχνία Τρίλημμα - Τάκης Νταλάκος

  Τρίλημμα – Τάκης Νταλάκος

  -

  Τρίλημμα

  Προσωπική άποψη: Βίκυ Ζηλιασκοπούλου

  Το “Τρίλημμα” είναι ένα αστυνομικό μυθιστόρημα που διαδραματίζεται στην Αθήνα την περίοδο που η Ελλάδα ετοιμαζόταν για τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Πρωταγωνιστής είναι ο Χάρης Λουκάς, ιδιωτικός ντετέκτιβ, ο οποίος καλείται να διερευνήσει το θάνατο του Μίμη Καπίρη και να αποφανθεί αν πρόκειται για αυτοκτονία ή δολοφονία. Επίσης, παρακολουθούμε και την προσπάθεια του Μίμη να διαλευκάνει την κλοπή ενός ακριβού αυτοκινήτου, υπόθεση που του έχει αναθέσει η ασφαλιστική εταιρία με την οποία συνεργάζεται.

  Η κύρια ιστορία είναι φυσικά αυτή της δολοφονίας, όπου οι μόνοι δύο ύποπτοι που έχει η αστυνομία είναι δύο φίλες του Λουκά από τα νεανικά του χρόνια, η Έφη και η Λίζα, οι οποίες και τον προσλαμβάνουν. Εμβόλιμα στην πλοκή, μαθαίνουμε και την ιστορία της γνωριμίας τους από το παρελθόν, καθώς και τις προσωπικές ιστορίες των δύο γυναικών. Ο συγγραφέας έχει αποτυπώσει με πολύ παραστατικό τρόπο τους χαρακτήρες τους και τη μεταξύ τους σχέση, με τη μια από τις δύο να είναι πολύ υποχωρητική, και να θέλει όλοι γύρω της να είναι ευχαριστημένοι, ενώ η άλλη παρουσιάζεται εξαιρετικά ελεγκτική, θέλει να εξουσιάζει και να έχει τον έλεγχο ακόμη και στις ζωές των ανθρώπων που την περιτριγυρίζουν.

  Ο στρατηγός πατέρας της και αλλά και η μητέρα της, όσο ζούσε, δεν την άφηναν ποτέ ακάλυπτη και μόνη στις δύσκολες στιγμές, Γενικά ένιωθε πως ήταν ασφαλής μόνο στον κοινωνικό της περίγυρο με τις επιλεγμένες παρέες και κυρίως όταν είχε την Έφη στο πλευρό της. Όμως τις δυο αυτές μαρτυρικές ημέρες, μετακινούμενη από γραφείο σε γραφείο, είχε για πρώτη φορά νιώσει εντελώς ανυπεράσπιστη και χαμένη.

  Γενικά, βρήκα τον χαρακτήρα του Λουκά πολύ ωραίο, τον συμπάθησα και βρίσκω ότι φέρθηκε πολύ έξυπνα. Αντίθετα, αντιπάθησα σφοδρότατα και τις δύο φίλες.

  Το πρωινό της Κυριακής ήταν συννεφιασμένο και αμέσως αποφάσισε ότι θα έπαιρνε το αυτοκίνητο για τις μετακινήσεις του. Πριν να ετοιμάσει πρωινό, ήπιε μια πορτοκαλάδα για να καθαρίσει η φωνή του, και στη συνέχεια τηλεφώνησε στον Τζέισον Κόστας. Στο τρίτο κουδούνισμα ο άλλος απάντησε.

  Σίγουρα πρόκειται για αστυνομικό μυθιστόρημα (αν και έχει και πολλά κοινωνικά στοιχεία), αν και η πλοκή του είναι λίγο αργή, αφού δεν υπάρχουν σκηνές έντονης δράσης. Κυρίως παρακολουθούμε τον Λουκά να μιλάει με κόσμο, προσπαθώντας να βρει στοιχεία για να λύσει τις υποθέσεις του, και λείπουν οι σκηνές βίας. Είναι, ωστόσο, καλογραμμένο και ενδιαφέρον σαν ιστορία, ενώ ταυτόχρονα είναι και ένα μικρό παραθυράκι στην καθημερινότητα του υποκόσμου.

  Περίληψη: «Καθώς έφευγε, σκέφτηκε κατά πόσο και ο ίδιος θεωρείτο συνεργάτης τους και αν το συνεργάτης σήμαινε συνένοχος».

  Η οικουμενικότητα που διατρέχει το βιβλίο και η βαθιά ουμανιστική ανθρωπογεωγραφία έχουν τη ρίζα τους σε χρόνια βαθιά παρατήρηση, μελέτη και σε πρώτο χρόνο σκανάρισμα των βασικών, στην αβυσσαλέα μέγγενη που απαρτίζει την καθημερινότητα.

  Ταυτόχρονα, είναι και ένα βαθύ-στεγνό ξεκαθάρισμα λογαριασμών, για να επανέλθουν τα πράγματα στην αρχή από το τίποτα, κι από κει πίσω στην εκρηκτική ανάκαμψη στο καινούργιο, άλλοτε συστημικά άλλοτε όχι και πάντως μοιραία στην αέναη εναλλαγή, που σχεδόν ποτέ δεν είναι δίλημμα.

  Το βιβλίο ξεκινάει με ένα απλό αλλά ταυτόχρονα συνεκτικό της πλοκής εύρημα, και μετά όλα ανατέμνονται στον αστικό ιστό, όπου φυσικά δεν υπάρχουν μόνο καλοί και heavy, ούτε βέβαια μόνο διανοούμενοι ή άνθρωποι της διπλανής πόρτας.

  Η δουλειά, οι επιμέρους φιλοσοφικές και ηδονιστικές αναζητήσεις, το κυνήγι της επιβίωσης, ο φόνος, μέρος μιας καθημερινής άσκησης, φτάνουν στην κορύφωσή τους και την επόμενη ημέρα ξεκινούν από την αρχή.

  Τρίλημμα – Τάκης Νταλάκος

  Στοιχεία του βιβλίου

  Τίτλος: Τρίλημμα

  Συγγραφέας: Τάκης Νταλάκος

  Εκδοτικός: Βακχικόν

  Έκδοση: Οκτώβριος 2019

  Σελίδες: 222

  ISBN: 978-960-638-075-4

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  Επεξεργασία κεντρικής εικόνας: Νεκταρία Βαρσαμή – Πουλτσίδη

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here