Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
More

    Βάρδια – Hugh Howey

    -

    Η Βάρδια, το δεύτερο βιβλίο της σειράς «Σιλό» του Hugh Howey, αποτελεί ένα πρίκουελ που μας δείχνει πώς και γιατί δημιουργήθηκαν τα σιλό και τι συνέβη ώστε να οδηγηθεί ο πλανήτης στην καταστροφή και τη δυστοπική πραγματικότητα που γνωρίσαμε στο πρώτο βιβλίο.

    Προσωπική άποψη: Ζωή Τσούρα

    Η Βάρδια, παρόλο που είναι πρίκουελ, δεν προτείνεται να διαβαστεί πριν από το Σιλό. Επίσης, δεν είναι απαραίτητη η ανάγνωσή της για να προχωρήσει κανείς στο τρίτο βιβλίο, τη Σκόνη. Προσφέρει ωστόσο μία εις βάθος ματιά στον κόσμο του Σιλό, εξηγεί, αναλύει και παρουσιάζει πλευρές του που οδηγούν σε καλύτερη κατανόηση της σειράς, και σίγουρα τα γεγονότα και κάποιοι χαρακτήρες που συναντούμε στη Βάρδια θα παίξουν τον δικό τους σημαντικό ρόλο στο κλείσιμο της ιστορίας.

    Το βιβλίο ξεκινά από τον δικό μας κόσμο, στο όχι πολύ μακρινό 2049, και τη δημιουργία των σιλό, εξελίσσεται σε χρονολογίες-κλειδιά σε βάθος αιώνων, και έρχεται να «κλειδώσει» χρονικά με τα γεγονότα του πρώτου βιβλίου και την Τζουλιέτ.

    Ο Τρόι κοίταξε τις σειρές με παρόμοια με το δικό του φέρετρα, γεμάτα ζωντανούς ανθρώπους, που εκτείνονταν μέχρι τους κυρτούς τοίχους στο βάθος. Το ταβάνι έμοιαζε να είναι χαμηλό – η αποπνικτική πίεση της σκόνης που είχε στοιβαχτεί ψηλά. Και τα χρόνια. Τόσο πολλά χρόνια είχαν περάσει. Όλοι όσοι αγαπούσε θα είχαν πάψει από καιρό να υπάρχουν.

    Τα πάντα θα είχαν πάψει να υπάρχουν.

    Στη Βάρδια παρακολουθούμε ένα από τα πιο αγαπημένα αλλά και τρομακτικά tropes της επιστημονικής φαντασίας: πώς, σε λάθος χέρια, η εξέλιξη της τεχνολογίας και της επιστήμης μπορεί να βγει εκτός ελέγχου και να στραφεί ενάντια στην ανθρωπότητα. Σε συνδυασμό με μία πολιτική συνωμοσία, οι ελπίδες για μία αισιόδοξη κατάληξη σχεδόν εκμηδενίζονται.

    Ο αναγνώστης παρακολουθεί τα πάντα από την οπτική του Ντόναλντ, ενός νεαρού Αμερικανού γερουσιαστή που βρίσκεται μπλεγμένος σε όλα αυτά χωρίς να το θέλει και χωρίς να έχει ιδέα τι πραγματικά συμβαίνει. Ο πρωταγωνιστής της Βάρδιας είναι πολύ διαφορετικός από την Τζουλιέτ του Σιλό. Εκείνη απογειώνεται με τα φτερά ενός ιδεαλιστικού ηρωισμού, ο Ντόναλντ όμως έχει συνεχώς δεμένα πάνω του τα βαρίδια μίας ζοφερής πραγματικότητας και κουβαλά πάντα ασήκωτο το τραύμα του κόσμου και της ζωής που έχασε.

    Μετρημένος, συγκαταβατικός, πειθήνιος, μετακινείται σαν πιόνι σε μία σκακιέρα που δεν αντιλαμβάνεται. Εκνευριστικά αφελής αρχικά, ωστόσο καθώς η προηγμένη ιατρική τον ξυπνά ξανά και ξανά στη διάρκεια των αιώνων και παλεύει να λύσει το μυστήριο του γιατί είναι ο μοναδικός που διατηρεί τις αναμνήσεις του, αλλά και να αποκαλύψει τα σκοτεινά μυστικά πίσω από την κατασκευή των σιλό, ο χαρακτήρας του εξελίσσεται και η τραγικότητά του δεν επιτρέπει στον αναγνώστη να τον αντιπαθήσει.

    Δεν τους ήξερε τους ανθρώπους αυτούς. Ούτε κι αυτοί τον ήξεραν.

    «Ο γιατρός θα σας βοηθήσει να επανέλθετε».

    Κανείς δεν ήξερε κανέναν.

    «Ας ξεκινήσουμε».

    Κι έτσι, οποιοσδήποτε μπορούσε να είναι οποιοσδήποτε άλλος.

    «Από εκεί».

    Μέχρι που δεν είχε πια καμία σημασία ποιος ήταν επικεφαλής. Αν ήταν κάποιος που έκανε το πρέπον ή κάποιος που έκανε το σωστό.

    «Πολύ καλά».

    Ένα όνομα καλό όπως όλα τ’ άλλα.

    Παράλληλα, γινόμαστε μάρτυρες σημαντικών γεγονότων και σε δύο άλλα σιλό, το Σιλό 18 –όπου ζει η Τζουλιέτ στο πρώτο βιβλίο– και το Σιλό 17: γεγονότων τον απόηχο των οποίων ψιθυρίζουν με φόβο οι άνθρωποι στο πρώτο βιβλίο. Εδώ βλέπουμε με περισσότερες λεπτομέρειες τα σκισίματα και τα μπαλώματα στην ύφανση αυτού του κολοσσιαίου εγχειρήματος, τις εξεγέρσεις, την αχίλλειο πτέρνα, τις φρικιαστικές δικλείδες ασφαλείας. Απαραίτητη κι αυτή η οπτική, ώστε να γίνονται πιο αληθινές και χειροπιαστές οι αποφάσεις που παίρνονται στο σκιώδες και ξεχωριστό Σιλό 1.

    Η γραφή του Hugh Howey παραμένει στιβαρή και προσγειωμένη, και για άλλη μια φορά ο συγγραφέας έχει συνθέσει μία ιστορία η οποία προχωρά αργά, με αρκετές λεπτομέρειες, και δεν ενδείκνυται για επιδερμική ανάγνωση. Δίνεται ιδιαίτερο βάρος στο χτίσιμο της ψυχολογίας των χαρακτήρων αλλά και στον χειρισμό της ψυχολογίας του αναγνώστη, κάτι το οποίο ο Howey το πετυχαίνει: σταδιακά νιώθεις κι εσύ το αυξανόμενο βάρος των αιώνων, την κλειστοφοβία κάτω από το έδαφος, τη ματαιότητα του αγώνα ενάντια στην αναπόφευκτη φθορά, την αγωνία για μία αντίστροφη μέτρηση που τελειώνει, χωρίς να ξέρεις σε τι – βιώνεις το συλλογικό πένθος μίας απώλειας αφάνταστης και ολοκληρωτικής.

    Κυρίως όμως, σε αυτό το πλαίσιο, ο συγγραφέας σε βάζει να αμφισβητήσεις και να επαναπροσδιορίσεις τα πλασματικά όρια καλού και κακού. Ποιος έχει δίκιο και ποιος άδικο; Ποιο είναι το σωστό και τι είναι λάθος; Και, τελικά, αν βρισκόμασταν εμείς στη θέση των πρωταγωνιστών και καλούμασταν να πάρουμε αυτές τις αβάσταχτα δύσκολες αποφάσεις, τι θα διαλέγαμε; Πόσο μακριά θα φτάναμε για να προστατεύσουμε τη ζωή και την ανθρωπότητα;

    Η Βάρδια συνεπώς δεν είναι μία γρήγορη και εύκολη περιπέτεια – πρόκειται για ένα πολυσέλιδο και περίπλοκο βιβλίο το οποίο απαιτεί αρκετό αναγνωστικό χρόνο, σίγουρα όμως αποζημιώνει τον αναγνώστη που θα επιλέξει να τον επενδύσει.

    Υ.Γ. Για άλλη μία φορά, η μετάφραση του Ορέστη Μανούσου ήταν εξαιρετική.

    Περίληψη:  Το 2007, το Κέντρο Αυτοματισμού Νανοβιοτεχνολογίας παρουσίασε τις πλατφόρμες λογισμικού και υλισμικού, που κάποια μέρα θα επέτρεπαν σε ρομπότ μικρότερα από ένα ανθρώπινο κύτταρο να κάνουν ιατρικές διαγνώσεις, να διενεργήσουν επισκευές και να αυτοαναπαραχθούν.

    Την ίδια χρονιά, ο τηλεοπτικός σταθμός CBS πρόβαλε μια εκπομπή σχετικά με τις επιπτώσεις της προπρανολόλης στους πάσχοντες από ακραίας μορφής τραύματα. Ένα απλό χάπι, όπως αποδείχτηκε, μπορούσε να σβήσει ακόμη και την ανάμνηση μιας ιδιαίτερα τραυματικής εμπειρίας. Εκείνη τη στιγμή, η ανθρωπότητα είχε μόλις ανακαλύψει το μέσο που θα επέφερε την ολοκληρωτική καταστροφή της. Και, ταυτόχρονα, το μέσο εκείνο που θα την έκανε να ξεχάσει.

    Σε λιγότερο από σαράντα χρόνια από σήμερα, ο κόσμος είναι ακόμη όπως τον γνωρίζουμε. Ο χρόνος συνεχίζει να κυλάει, αλλά όχι για όλους το ίδιο. Μόνο λίγοι ισχυροί άνθρωποι ξέρουν τι έρχεται. Προετοιμάζονται γι’ αυτό. Προσπαθούν να μας προστατεύσουν. Μας βάζουν σε ένα μονοπάτι χωρίς επιστροφή, που οδηγεί στην καταστροφή· ένα μονοπάτι που θα μας στείλει κάτω από το έδαφος.

    Η ιστορία του σιλό ξεκινάει εδώ. Το μέλλον μας ξεκινάει τώρα.

    Στοιχεία βιβλίου:

    Τίτλος: Βάρδια

    Συγγραφέας: Hugh Howey

    Σειρά: Σιλό, Βιβλίο 2ο

    Εκδόσεις: Anubis 

    Ημερομηνία έκδοσης: 26/11/2021

    Σελίδες: 632

    ISBN: 978-960-623-366-1

    Υποστηρίξτε το blog μας με μία δωρεά, πατώντας εδώ.

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ