Σάββατο, 29 Φεβρουαρίου, 2020
More
  Αρχική Άρθρα Συνεργατών Βιβλίο - Ένα δώρο ανεκτίμητο

  Βιβλίο – Ένα δώρο ανεκτίμητο

  -

  Βιβλίο – Ένα δώρο ανεκτίμητο

  Γράφει ηΝεκταρία Πουλτσίδη

  Σαν χθες θυμάμαι την κυρία Κατερίνα να μας επισκέπτεται ένα απόγευμα, μία εβδομάδα μετά τα γενέθλια μου, έκλεινα τότε τα δεκαέξι. Στα χέρια της κρατούσε ένα μικρό, τυλιγμένο δέμα, ούτε που μπορούσα να μαντέψω τι έκρυβε μέσα του.

  Μου το εναπόθεσε ευλαβικά στα χέρια και μου χαμογέλασε γλυκά «Αυτό είναι για σένα, εύχομαι να ταξιδέψεις σε πολλά, όμορφα μέρη». Με την περιέργειά μου να ξεχειλίζει,  έσκισα με ανυπομονησία το χαρτί για να μου αποκαλυφθεί το βιβλίο της Ζωρζ Σαρρή Τα γενέθλια. Ψέλλισα ένα βιαστικό ευχαριστώ και έτρεξα βολίδα στο δωμάτιό μου.

  Χάιδεψα το εξώφυλλο, διάβασα την περίληψη, άνοιξα το βιβλίο σε μία τυχαία σελίδα, εισέπνευσα τη μυρωδιά του, κι έπειτα ξεκίνησα την ανάγνωσή του. Πού να φανταζόμουν ότι εκείνη την ημέρα θα ανακάλυπτα έναν εντελώς διαφορετικό κόσμο, μία μαγική διάσταση, ένα αχανές σύμπαν όπου κάθε βιβλίο θα αποτελούσε και μία νέα περιπέτεια. Η κυρία Κατερίνα, πιστή στον λόγο της, συνέχιζε κάθε χρόνο να με τροφοδοτεί κι από μία νέα περιπέτεια.

  Έτσι κι εγώ,  μετά από κάποια χρόνια,  ακολούθησα το παράδειγμά της. Σε όποια γενέθλια ή γιορτή πήγαινα, έπαιρνα ως δώρο ένα βιβλίο. Θυμάμαι, πήγαινα στο βιβλιοπωλείο της γειτονιάς μου και χανόμουν με τις ώρες στα ράφια του. Δυσκολευόμουν πάντα στην επιλογή που θα έκανα, γιατί ήθελα αυτό το βιβλίο που θα επέλεγα να μιλήσει στην ψυχή του παραλήπτη μου. Κάθε βιβλίο είναι μοναδικό όπως και κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστός, έπρεπε λοιπόν να συνδυάσω τον χαρακτήρα του, με τις αναγνωστικές του προτιμήσεις και να επιλέξω και σωστά, διότι ένα βιβλίο έχει πολλά να πει, μία ολόκληρη ιστορία να διηγηθεί.

  Και κάποιοι μπορεί να ρωτήσουν: γιατί να προτιμήσω να κάνω δώρο ένα βιβλίο;

  Γιατί το βιβλίο σου ανοίγει μία πύλη προς έναν ανεξερεύνητο κόσμο κι εσύ, σαν ένας άλλος Χριστόφορος Κολόμβος, ετοιμάζεσαι να ανακαλύψεις έναν άγνωστο κόσμο.

  Γιατί μπορείς να ταξιδέψεις νοερά σε όλα τα μήκη και τα πλάτη  του σύμπαντος της φαντασίας.

  Γιατί το βιβλίο ανοίγει νέους ορίζοντες στον ανθρώπινο νου.

  Γιατί με ένα βιβλίο χαλαρώνεις, ξεφεύγεις για λίγο από την καθημερινότητά σου, παίρνεις τον ήρωά σου από το χέρι και περπατάτε μαζί τον δρόμο που έχει χαραχθεί για τον ήρωα.

  Γιατί το βιβλίο είναι  αδιαμφισβήτητα ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου.

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here