Σάββατο, 29 Φεβρουαρίου, 2020
More
  Αρχική Άρθρα Συνεργατών Βιβλίο -Ύλη και περιεχόμενο ή περιεχόμενο μέσω της τεχνολογίας

  Βιβλίο -Ύλη και περιεχόμενο ή περιεχόμενο μέσω της τεχνολογίας

  -

  Βιβλίο -Ύλη και περιεχόμενο ή περιεχόμενο μέσω της τεχνολογίας

  Γράφει ο Αλέξανδρος Δαμουλιάνος

  Το Βιβλίο, ως μια από τις γνησιότερες δημοκρατικές οντότητες της οποίας τα σύνορα επεκτείνονται προς κάθε κατεύθυνση, ήταν ανέκαθεν πεδίο υγιούς, αλλά και μη, αντιπαράθεσης μεταξύ εμβληματικών για την κάθε εποχή εννοιών, όπως για παράδειγμα της παραδόσεως και του μοντερνισμού.

  Φυσικά, ο, παραποιητής των πάντων, καιρός μας έχει φορέσει δια της βίας το προσωπείο της “συντήρησης” στην πρώτη και ‘κείνο της “προόδου” στην δεύτερη, όμως αυτό το γεγονός οφείλεται κυρίως στην δική μας ανοχή και εν πάση περιπτώση δεν είναι σκόπιμο να αναλυθεί στο παρόν άρθρο.

  Μια γη, λοιπόν, εκ των πολλών, στην οποία μάχονται οι δύο αυτές “θεότητες” και που θα ερευνήσουμε, είναι το παραδοσιακό και το ηλεκτρονικό βιβλίο ή αλλιώς e-book.

  Καταρχάς, θα ήθελα να ξεκαθαρίσω, προτού τεθούν όλα τα δεδομένα επί του τάπητος των σκέψεών μας, πως ο γράφων λόγω συνθηκών διαβάζει αναγκαστικώς μονάχα σε ηλεκτρονική μορφή το οτιδήποτε.Το e-book ήρθε με μια παντιέρα ανανέωσης προς το Βιβλίο, και με την προσδοκία πως θα επαναπατρίσει μα και θα φέρει νέους “πιστούς” σε αυτό τον αθάνατο ναό του θνητού πνεύματός μας, οι οποίοι θα προτιμούσαν ίσως να διαβάζουν μέσα από μια οθόνη δίχως να γυρίζουν σελίδες και να βαστούν το έντυπο και γενικώς με την, όχι πάντοτε αγαθή, ευκολία που προσφέρει η τεχνολογία. Ωστόσο, αυτός ο ενθουσιασμός σύντομα απώλεσε την ζωντάνια που αντλούσε απ’ τον ίδιο του τον εαυτό, και αυτό χωρά αρκετές ερμηνείες, οι οποίες συμπυκνώνονται στον προσδιορισμό της σχέσεως Βιβλίου-αναγνώστη και στα θέλω του δεύτερου προς το πρώτο.

  ΘΕΛΩ να νιώθω και να ακούω τον ήχο του ξεφυλλίσματος ωσάν το θρόισμα του γυμνού γαρμπή μέσα απ’ τις φυλλωσιές ενός μεσοκαλόκαιρου, να μεθώ, και να βυθίζομαι σε μια διάσταση πλασμένη κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσιν των αισθήσεών μου, από την μυρωδιά του φρεσκοτυπωμένου χαρτιού.

  ΘΕΛΩ να βλέπω, να ξέρω, να αγγίζω και να γίνομαι ένα με την δουλειά κάθε ανθρώπου την οποία κατέθεσε σε αυτό τον συλλογικό αγώνα, το περιεχόμενο, την γραμματοσειρά, την διόρθωση, την επιμέλεια, το εξώφυλλο, το οπισθόφυλλο, τις σελίδες, ακόμα και την αρίθμησή τους.

  ΘΕΛΩ να ανακαλύπτω και από κάποιο καινούργιο θαύμα κάθε που θα εξερευνώ σαν να ‘ναι η πρώτη φορά το σύμπαν ενός βιβλιοπωλείου.

  Είχε αναφερθεί σε προηγούμενο άρθρο πως το Βιβλίο είναι μια ιδιότυπη, προσωπική θρησκεία. Πως γίνεται, επομένως, ένας βαθιά πιστός να μην δέχεται την ευλογία του αντικειμένου της λατρείας του μέσω όσων προαναφέρθηκαν;

  Βιβλίο -Ύλη και περιεχόμενο ή περιεχόμενο μέσω της τεχνολογίας

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here